En zengini Premier Lig

Güncelleme Tarihi:

En zengini Premier Lig
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 00:00

Avrupa futbol liglerinin gelirleri bu sezon %9 arttı. Artışta en önemli rolü İngiltere, İtalya, Almanya, İspanya ve Fransa ligleri oynadı. Serie A kulüpleri ile arasındaki farkı açan Premier Lig kulüpleri yine zirvede yer aldı.

Haberin Devamı

Deloitte'un Yıllık Futbol Finansmanı Araştırması yayınlandı. Avrupa liglerindeki futbol kulüplerinin finansal verileri incelenerek hazırlanan rapora göre geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en yüksek kazancı 2 milyar Euro ile İngiltere

Deloitte hakkında
Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetlerinde dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan Deloitte, yaklaşık 140 ülkede, 150,000 personeli ile faaliyet gösteriyor. Deloitte’un dünya çapında 2006 yılı cirosu 23 milyar dolardır.
 
İleri teknoloji kullanan, değişik alanlardaki bilgi ve becerilerini bir araya getiren Deloitte, dünya çapındaki tüm müşterilerine aynı yüksek kaliteli hizmeti sunmayı ilke edinmiştir. Dünyanın en büyük şirketlerinin yarıdan fazlasına ve büyük ulusal teşebbüslere, kamu kurumlarına, ulusal devlere ve küresel çapta hızla büyüyen şirketlere hizmet veren Deloitte, birçok gelişmekte olan pazarda da liderliğini sürdürmektedir.
 
Türkiye’de çalışmalarına 1986 yılında başlayan Deloitte faaliyetlerini İstanbul ve Ankara’da 700’ü aşkın çalışanıyla sürdürüyor. Deloitte’un Türkiye’de denetim, vergi, yönetim danışmanlığı, kurumsal finansman ve kurumsal risk alanlarında hizmet veren beş şirketi bulunuyor.

Premier Ligi kulüpleri elde etti. İngiliz kulüpleriyle aralarındaki mesafe giderek açılan İtalya Serie A Ligi kulüplerinin geliri ise 1,4 milyar Euro düzeyinde kaldı.

Haberin Devamı

AVRUPA LİGLERİNİN DEĞERİ 12,6 MİLYAR EURO

2005–2006 sezonunda Avrupa’nın önde gelen beş ligindeki ciddi gelir artışı, Avrupa liglerinin toplam kazancını 12,6 milyar Euro’ya çıkarttı. Bugün yayınlanan Deloitte Yıllık Futbol Finansmanı Araştırması futbol sektöründeki ticarileşmenin güçlenerek sürdüğünü ortaya koydu. Avrupa’daki kulüplerin 2005-2006 sezonu mali tabloları incelenerek yapılan araştırmaya göre, Avrupa futbol liglerinin gelirlerinde bu sezon %9’luk bir artış oldu.

Artışta en önemli rolü Avrupa’nın önde gelen beş ligi olan İngiltere, İtalya, Almanya, İspanya ve Fransa’daki kulüplerin gelirlerindeki büyüme oynadı.

Haberin Devamı

Araştırmaya göre, İngiliz Premier Ligi kulüpleri 2 Milyar Euro gelir ve 200 Milyon Euro karla önde gidiyor. Gelecek sezon, 2,5 milyar Euro’luk yeni TV anlaşmaları ile Premier Lig klüplerinin gelirlerinin, adeta patlaması bekleniyor.

İngiliz kulüplerini 1,4 Milyar Euro ile İtalyan Serie A ligi, 1,2 Milyar Euro ile Alman Bundesliga, 1,2 milyar Euro ile İspanyol Primera Division ve 900 milyon Euro ile Fransız Ligue 1 kulüpleri izledi. Avrupa’nın en büyük 5 liginde kulüplerin elde ettiği toplam gelir 6,7 milyar Euro düzeyine çıktı, pazar payları ise % 53 oldu.

UEFA Şampiyonlar Ligi ise merkezi yayın ve sponsorluk anlaşmalarından 600 milyon Euro gelir elde etti. Bu gelirin % 72'si, yani 437 Milyon Euro, grup elemelerini geçen 32 kulübe dağıtıldı.

Haberin Devamı

Raporda İngiliz Premier ligi kulüplerinin, başta İtalyan Serie A Ligi olmak üzere diğer Avrupa ligleriyle arayı açmakta olduğu vurgulandı. Araştırmaya göre, 1995–96 sezonunda Premier Lig ve Serie A Ligi 450-500 milyon Euro gelire, maç başına ortalama 30 bin seyirci gibi bir izleme oranına sahiptiler. Ancak Premier Lig kulüpleri 2005–2006 sezonunda Serie A kulüplerine 600 milyon Euro fark atarken, İtalya’da maç başına ortalama seyirci sayısı da 20 bin düzeyine düştü.

Raporun sonuçlarını değerlendiren Deloitte Türkiye Denetim Ortağı Ömer Tanrıöver, özellikle İngiliz kulüplerinin ortaya koyduğu gelir ve kar artışının futbol sektörünün ilerleyeceği yönü gösterdiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Türk futbol kulüplerinin Avrupa’nın önde liglerinde mücadele eden kulüplerden öğrenecekleri çok şey var. Maliyetleri kontrol altında tutarken, gelirleri ve kârlılığı artıracak faaliyetlere ağırlık vermek büyük önem taşıyor. Örneğin İngiliz Premier lig kulüpleri 1992 – 1993 sezonundan bu yana gelirlerinin yüzde 15’ini statlarını modernleştirmek ve stat gelirlerini azami düzeye çıkartmak için harcadılar. Bu, yaklaşık 2,5 milyar Euro düzeyinde bir yatırım anlamına geliyor. Statlar bir bakıma futbol kulüplerinin vitrinidir. Kulüp yöneticilerimizin daha kurumsal bir yaklaşımı benimsemesi gerekiyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!