En şahane 10 kitap

Hürriyet Cuma her hafta bir şeylerin ‘en’lerini seçiyor. Ben, bir jüri kurmadım. Ama bana göre, spiritüelliğe, kişisel gelişime dair en şahane kitapları sıraladım. Buyrunuz...

Sağlıklı, dengeli, mutlu, huzurlu... Artık aklınıza ne kadar güzel tanım gelirse işte öyle bir hayatın peşindeyim. Buna yakın duygulara, arada bir sahip olmak bile arayışımı kamçılıyor!

Bazen tanıştığım ‘usta’lar, çoğunlukla da okuduğum kitaplar beni besliyor bu yolda. Bu kitaplar beni geliştiriyor ve daha da çok meraklandırıyor. Sonuçta ben bir ‘uzman’ değilim, daimi bir ‘çekirgeyim’ hayatta.

Bu, benim tercihim.

Listemdeki kitapların kimini sürükleyici bir roman gibi, kimini de içindeki yoğun bilgiler için okuyacaksınız.

Bu kitapların şöyle bir ortak özelliği var:

İçinde yazanları zaten bildiğinizi zannediyorsunuz; ama teoriyle pratik o kadar farklı ki!

Biliyor, ama yapamıyorsunuz!

Bana ve pek çok tanıdığım insana olan buydu. Kendimle düştüğüm bu çelişki, beni silkeledi, kendime getirdi.

Siz de silkelenmek için hayatınızda büyük şokların ya da kayıpların olmasını beklemeyin.

Ne zaman başlarsanız, o gün yeniden doğmuş olacaksınız!

Doğum gününüz kutlu olsun!

1. EVRENLE KUCAKLAŞMAK

-Tai Chi’nin Getirdikleri

Sermed Tezel- Alfa Yayınları

Bildiğiniz kitaplara benzemez. Gösterişli değil; minik bir ‘dev’dir. Size ne yapmanız gerektiğini söylemez; bilgi paylaşımında bulunur. Farkındalık ister.

Onu raflardaki kocaman kitapların arasından bulmanızı bekler. Bu kitap, sizden sabır ve dikkat bekliyor. Size sunacağı ise yeni ve sağlıklı bir hayat!

2. DÖRT ANLAŞMA

-Toltek Bilgelik Kitabı

Don Miguel Ruiz- Ötesi Yayınları

Toltek Bilgeliği, yalnızca efsanelerde var olan ölü bir gelenek değil, bugün hala bir kısım Meksika Kızılderilisi tarafından uygulanan canlı bir öğreti. Toltek bilgileri, Maya uygarlığının en üst boyutlara ulaşmasını sağlamıştır.

Bu kitabın amacı da hepimizin içindeki Toltek’i harekete geçirebilmek! Bunun için kendimizle birkaç anlaşma yapmamız gerek:

1. Kullandığınız sözcükleri özenle seçin.

2. Hiçbir şeyi kişisel algılamayın

3. Varsayımda bulunmayın

4. Daimi yapabildiğinin en iyisini yap.

3. FARKINDALIĞIN IŞIĞI

Jiddhu Krishnamurti- Ötesi Yayınları

Krishnamurti, çok özel bir insan. Nepal Kültür Merkezi’nde tanıştığım İbrahim Malkoç, bir sohbetimizde, Krishnamurti ile tanıştığını ve çok etkilendiğini söylemişti.

Çünkü yeteneğinin farkına varılarak onun etrafında bir dernek kurulmuş (Teosofi Derneği); büyük paralar kazanabilirmiş. Ancak Krishnamurti, kendi etrafında büyüyen organizasyonu reddetmiş ve derneği bırakmış.

Ama bunun konusunun edilmesini istemiyor. Çünkü birinin peşinden gitmeye başlarsan kendi gerçeğine ulaşamazsın. Dinsel kurum ve tarikatlara olan güvensizliğini de öğretilerinde sürekli dile getiriyor. Peki ne yapmak gerek? ‘An’da yaşamak. Böylece belleğimiz kayıt yapmaz, anılarla acı çekmez ve geçmişte değil, bugünde yaşarız.

Özgürleşmek için okuyun!

4. %100 DÜŞÜNCE GÜCÜ

Jack Ensign Addington- Akaşa Yayınları

Yazarı, şunu söylüyor: ‘İş hayatında faal bir avukat olarak geçirdiğim 16 yıl ve insanın gerçeği konusunda konferanslar vererek harcadığım 20 yıl bana bir şey öğretti: İnsan kendisinin en büyük düşmanıdır.

Ama kişi, denemeye istekli olursa her zaman geçerli olabilecek bir bilinç yasası keşfettim: Kişi düşünce tarzını değiştirmeye istekli olup bilinçaltına yeni, bilinçli yönler verdiğinde, yaşamında ani bir değişim oluyordu.’

Yani her şey düşüncede başlıyor. Hayata bakışımı değiştiren bir kitap. Çünkü düşüncenin gücünün büyüklüğüyle ilgili beni ikna edebildi.

5. YIN VE YANG

Martin Palmer- Dharma Yayınları

Uzun bir zaman, hoş bir figürdü Yin ve Yang benim için. Oysa hayatımız onun dengesi veya dengesizliğiyle dönüyor!

Yazar, bize, sağlık, özel ilişkiler ve seks yaşamımızı geliştirmek, dış dünyayla denge ve uyumu yakalamak için yin ve yang prensiplerini nasıl kullanabileceğimizi gösteriyor.

6. KARMA FELSEFESİ EL KİTABI

Dr.John Mumford- Alfa Yayınları

‘Karma’, hayatımıza Tarkan’ın albümü olarak girdi! Kader olarak algılandı. Ama karmaya kaderci bir yaklaşımla bakmak yanlış olur. Karma, her eylemin kaçınılmaz bir sonucu olduğunu söyler. Şöyle de söylenebilir: Karma, Newton’un etki-tepki kuramının ruhsal eşdeğeridir: Her eylem için eşit ve zıt bir tepki vardır. Bunun nasıl olduğunu öğrenmek için okuyunuz!



7. ENERJİLERLE PRATİK ŞİFA

Donna Eden- Kozmik Kitaplar

Ebatları size korkutmasın! ‘İri cüssesinin altında altın gibi bir kalbi var’ denecek cinsten bir kitap!

Önceleri biraz şaşıracak, ‘hadi canım, daha neler!’ diyeceksiniz. Normaldir. Ama vazgeçmeyin.



8. DOKUZ KEHANET

James Redfield- Altın Kitaplar

‘Hayatı tanımlayan 9 anahtarla açılan, gizemli bilgilerden oluşan bir kitap. Peru yağmur ormanlarında bulunan el yazmalarında ortaya çıkan bu bilgilerden yola çıkarak hayatımızda meydana gelen olaylarla nasıl bağlantı kurabileceğimiz anlatılıyor.

Ayrıca önümüzdeki yıllarda neler olacağı da şimdiden gösteriliyor.’ İnanın bu kitap bu özetten çok daha fazlasını veriyor insana!

9. İNDİGO ÇOCUKLAR

Lee Carroll&Jan Tober- Akaşa Yayınları

‘ Şu zamane çocukları da bi alem!’ diye düşünenlerden olabilirsiniz. Ama konu, bu kadar basit değil. Onların ‘alem’liği, gerçekten farklı olmalarından kaynaklanıyor. O halde bu çocukları tanımalı, onlarla nasıl anlaşacağımızı öğrenmeliyiz.

Bu kitap iyi bir başlangıç olabilir. Kimbilir, belki bu yazıyı okurken dikkatinizi çekmeye çalışan ya da birden ortadan kayboluveren çocuğunuz da onlardan biridir?

İndigo çocuklar, dünyaya yeni bir bilinç ve enerjiyle gelen bilge varlıklardır. Onları tanımalıyız! (Önümüzdeki haftalarda bu çocukları daha yakından anlatacağım)



10. BU SPİRİTUALİZM NE OLA Kİ?

Hasan ‘Sonsuz’ Çeliktaş- Reikievi Yayınları

Eminim, benim yazılarımla dalga geçen ya da bu kültüre yabancı olan insanlar vardır. Bu kitap tam onlara göre!

Çünkü konuşur gibi yazan Hasan Çeliktaş, ‘uçuk kaçık’ konu spiritüalizme, normal insan gözlüğüyle bakıyor. Ancak kendisinin o kadar ‘normal’ olduğunu söylemek zor!

Okuyun, öğrenin efendim!


NOT: Ben bu listeyi yaptım, ama kütüphanemdeki yüzlerce kitap bana bakıp dudak büküyor sanki!

Bazılarının ismini vereyim de içim rahatlasın bari:

Kategoriler üstü Mevlana’nın Mesnevi’si; Tibet’in Gençlik Pınarı; Açık Bir Yürek- Dalai Lama, Enerjilerle Pratik Şifa, Beş Element, 365 Günün Taosu; Reiki; Yoga; Cesur Sorular...
Yazarın Tüm Yazıları