En sağlıklılar balıketliler

İncelme konusunda sınır tanımayan, ‘sıfır beden’ tutkunu kadınlar, erken menopozdan saç dökülmesine kadar pekçok soruna davetiye çıkarıyor.

Haberin Devamı

Yağ dokusunun azı ve çoğu zarar, ortası karar. Aslında sıfıra indirmeye çalıştığımız yağ dokusu vücudumuz için çok önemli. Hatta yağ dokusunu, üstlendiği işlev itibariyle, tıpkı kalbimiz, beynimiz gibi, bir organa benzetenler bile var. Yağ dokumuz vücut ısısını ayarlıyor, bedeni ve kemikleri darbelere karşı koruyor ve ayrıca bazı hormonların da sentez yeri.
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, “Kadınlarda hiç yağ dokusu kalmazsa cinsiyet hormonlarındaki değişime bağlı olarak âdet görememe, kısırlık, erkek tipi saç dökülmeleri, kemik erimesi, halsizlik, yorgunluk gibi problemler ortaya çıkıyor. Eğer sıfır beden takıntısı uzun süre devam ederse anoreksiya nervozaya yani yememe hastalığına yol açabiliyor. Doğru tedavi planlaması yapılmazsa ölüme kadar giden bir süreç yaşanıyor” diyor.
Son yıllarda yapılan bazı araştırmalara göre en sağlıklı kilo aralığı ‘balıketlilik’... Vücut kitle indeksini bilirsiniz... Vücut ağırlığınızı boyunuzun karesine böldüğünüzde bulduğunuz değer yani. Bu değer, 18-25 arasındaysa normal, 25-30 arasıysa fazla kilolu yani balıketli, 30’un üzerindeyse obez yani şişman kabul ediliyorsunuz. Son araştırmalardan biri vücut kitle indeksi 25-30 arasında olanların yani fazla kiloluların, zayıflara ve şişmanlara nazaran daha az kalp hastalığından ölüm riski taşıdığını gösterdi. Dr. Kaya, “Bu da bize bir noktada yağ dokusunun vücut için ne kadar değerli bir organ olduğunu gösteriyor” diyor.

Haberin Devamı

KADIN SPORCU ÜÇLÜSÜ SENDROMU

Kardiyoloji uzmanı ve spor hekimi Prof. Dr. Erdem Kaşıkçıoğlu da vücuttaki yağ oranının aşırı düşmesi halinde beyin, sinir, kalp-damar sistemlerinde, kemik iliğinde, kan hücreleri fonksiyonlarında, kemik, kas ve bağ dokusunun yapısında ve hormonal dengede ciddi sorunlara yol açabildiğini söylüyor. Prof. Dr. Kaşıkçıoğlu, “Bu sorunları en sık üst düzey kadın sporcularda görüyoruz: Kadın Sporcu Üçlüsü Sendromu. Daha atletik bir yapı sağlanmaya çalışırken vücudun dengesi altüst oluyor. Sonuçta yeme bozukluğu, kemik erimesi, adetlerde düzensizlik veya tamamen kesilme görülüyor” diyor.
Acıbadem Maslak Hastanesi’nden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Tansu Küçük çok zayıf olmanın, üreme sağlığını da olumsuz etkilediğini söylüyor. Vücuttaki yağ oranı yüzde 12’nin altına düştüğünde üreme fonksiyonları durabiliyor. Genç yaştaki insanlarda bile ‘hipolatamik amenore’, bir başka deyişle âdetin beyinsel olarak durdurulması tablosu ortaya çıkabiliyor. Bunların üçte birinde de erken menopoz görülüyor. Daha sonra tekrar normal diyete dönülüp, ideal kiloya erişilse bile bu kadınların yaklaşık yüzde 30’unda âdet görememe durumu kalıcı hale geliyor.

Yazarın Tüm Yazıları