GeriSeyahat En iyi yürüyüş parkurları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
En iyi yürüyüş parkurları

En iyi yürüyüş parkurları

Havalar ısındı, üstelik henüz yaz sıcakları da başlamadı. Açık havada yürüyüş yapmanın tam zamanı. Hem formda kalmak için, hem de kent yaşamının gerginliğinden uzaklaşmak, doğanın tadına varmak, temiz bir hava soluyarak güzel birkaç saat geçirmek için.

Egzersizin önemi çok eskiden beri biliniyor. Tıp biliminin atası Hipokrat ‘‘Vücut egzersiz yaparsa sağlıklı olur, iyi gelişir ve geç yaşlanır. Eğer kullanılmaz ve kendi haline bırakılırsa hastalıklara yatkın olur, sağlıksız gelişir ve hızla yaşlanır’’ diye yazmış MÖ 5'inci yüzyılda. Son yıllarda ise egzersiz ve yürüyüş sağlıklı yaşam ilacı diye reçetelere bile girdi. Bu hafta jürimiz büyük kentlerdeki ideal yürüyüş parkurlarını seçti.

DALYAN- BOSTANCI SAHİL YOLU

Şehrin ortasında sahil kasabası gibi

İstanbul'un en iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarından biri. Fenerbahçe Orduevi'nin solundaki yokuştan aşağı inip Dalyan koyuna ulaşabiliyor. Bu parkurun Dalyan-Caddebostan arasındaki ilk üç kilometresi otoyoldan izole, geniş yeşil alanlarla çevrili. Yürüyüş, koşu ve bisiklet için özel yollar var. Deniz kıyısındaki yürüyüş parkuru sahil şeridinden Bostancı'ya, oradan da Pendik'e kadar uzanıyor. Yol kenarında bulunan seyyar satıcılardan su ve yiyecek ikmali yapmak mümkün.

FENERBAHÇE PARKI

Birkaç tur atıp çimde dinlenin

Bu park hem yeşil, hem sessiz hem deniz kenarı. Ağacı bol, araçlardan arınmış. Burada yürümek, koşmak çok keyifli. Çamlardan ve denizden alınan oksijen ciğerleri açıyor. Çimler üzerinde kültür fizik hareketleri yapanlar, özel yollarda koşanlar parkın doğal tablosunu oluşturuyor. Yürümekten, koşmaktan yorulanlar için çimler ideal. Yürüyüş parkuru çok uzun değil, ancak tur atarak dolaşmak mümkün. Dinlenmek için banklar ve kafeler de alternatif. Sadece Fenerbahçe sakinleri değil, Kadıköy'ün birçok semtinden gelenler yürüyüşlerini burada yapıyor.

KARŞIYAKA BOSTANLI REKREASYON ALANI

İzmirlilerin nefes aldığı yer

İzmir Körfezi'ni yeşille kuşatacak kıyı düzenlemesinin bir parçası olan Karşıyaka Bostanlı sahili, iki yıl önce 160 bin metrekarelik yeşil alana dönüştürüldü. İçinde, basketbol, tenis, paten sahaları, kay-kay pistleri, koşu yolu, yürüyüş parkuru, bisiklet yolu, birkaç farklı noktada kondisyon aletleri, ahşap çocuk oyun alanları, piknik alanları var. Bostanlı Deresi'nden Mavi Şehir Balıkçı Barınağı'na kadar 2 kilometre uzunluğunda 6 metre genişliğinde mermer bloklarla yapılmış sahil yolunun yanı sıra 1600 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde yürüyüş parkuru kullanılıyor. Gün ağardığında yüzlerce İzmirli, toplu ya da bireysel spor yapmak üzere buraya geliyor. Belediyeye ait kafeteryada soluklanabilirsiniz.

DİLBERLER SEKİSİ

Okaliptüslerin arasında yürüyüş

Adana Dilberler Sekisi yaklaşık 5 kilometrelik bir yürüyüş alanı. Park Adana Seyhan Barajı ve eski baraj arasında. Genç yaşlı tüm Adanalılar dev okaliptüs ve çam ağaçlarının arasından yürüyor. Koşu yapanların da tercihi, çünkü zemini uygun. Eski baraj ve asma köprünün ayağına yakın yerlerde seyyar çaycılar, börekçiler var. İl Sağlık Müdürlüğü'nün bir ambulansı da her gün parkura geliyor. Yürüyüş parkuruna yakın alanlarda yeterli otopark bulunmadığından, otomobillerin kuzeyde Beyaz Evler çamlığına, güneyde ise Ortadoğu hastanesine yakın ara sokaklarda bırakılması gerekiyor.

BELGRAD ORMANI

17 egzersiz istasyonu var

Ormanın içinde ‘‘Genç Yaşayın Parkuru’’ adı altında 6.5 km'lik yürüyüş yolu var. Parkurda 17 egzersiz istasyonu hizmet veriyor. Buralarda, yeni başlayanlar, antrenmanlı olanlar ve aktif sporcular için ayrıntılı egzersiz önerileri bulunuyor. Dolaşım sistemini güçlendirmek, kasları zindeleştirmek ve esneklik kazandırmak amacıyla programlar hazırlanmış. Genç Yaşayın Parkuru'nda spor yapanlar yol boyunca kontrol noktalarında nabız hızlarını ölçebiliyor.

OR-AN YÜRÜYÜŞ PARKI

İsteyen bisiklete de biniyor

Yürüyüş parkurları arasında Ankaralıların ilk tercihi. İkiye ayrılmış ODTÜ ormanının arasında bulunan yürüyüş parkının başında ve sonunda kültür fizik aletleri vatandaşlara hizmet veriyor. Park ormanlık bir alan içinde olduğu için oksijeni bol. Bisiklet için ayrı bir bölümü var. Otoparkı geniş. Siyasilerin tercih ettiği OR-AN yürüyüş parkı 2 bin 500 metre uzunluğuyla Ankaralılara sabah sporlarını yapacağı bir olanak tanıyor.

YILDIZ PARKI

Şehrin içinde cennet

İstanbul'da Beşiktaş-Ortaköy arasındaki Yıldız Parkı, kent merkezinde doğayla buluşulabilecek ender mekanlardan. Asfalt veya patika olmak üzere yürüyüş parkuru seçenekleri var. Sabahları burada spor yapanlar çok. Hafta sonları piknikçiler de gelince kalabalıklaşıyor. Yorulanlar Çadır Köşkü, Malta Köşkü gibi tarihi mekanlarda oturuyor. Güzergahın inişli çıkışlı olması ve yaşlıların da parktaki tesislerden yararlanabilmesi için otomobillerin girmesine izin veriliyor. Bu da yürüyüşçülerin tepkisini çekiyor.

BÜYÜKADA

İstersen küçük istersen büyük tur

Vapurla Bostancı'dan 35, Sirkeci'den 70 dakika. Adada yürüyüş faytonların takip ettiği yoldan yapılır. Bu da iki ayrı güzergah: Küçük tur 5 kilometre, büyük tur ise 12 kilometredir. Küçük turun güzergahı: İskele Meydanı, Çankaya Caddesi, Nizam Yolu, Dil Burnu, Yörükali, Lunapark ve Maden. Büyük turda ise adanın güney ucuna kadar gidilip dönülüyor. Fayton trafiğine girmek istemeyenler Büyükada Emniyet Amirliği'nin arkasındaki dik yokuştan tırmanıp Aşıklar Yolu'na ulaşabilir. Yolda iki mola var: Lunapark ve Aşıklar Çay Bahçesi.

KÜLTÜRPARK

Spor kıyafetle girmek bedava

İzmir'in en büyük yeşil alanı Kültürpark sayısız bitki ve ağaç çeşidiyle botanik bahçesini andırıyor. Standartlara uygun tartan pisti, kısıtlanan araç girişiyle koşu ve yürüyüş yapanlar için ideal. Kültürpark'a spor kıyafetiyle gelenlerden giriş ücreti alınmıyor. 1850 metre uzunluğunda 3.40 metre genişliğinde tartan zeminli yürüyüş parkuru boyunca, iki noktada iki step basamağı, birer twist, barfiks, dips ve mekik olmak üzere kondisyon aletleri de yer alıyor.

EYMİR PARKURU

Gölün çevresinde yürüyüş

Başkentlilerin hafta sonları uğrak yeri olan Eymir Gölü çevresinin güneyden kuzeye uzunluğu ortalama 24 kilometre, doğu-batı uzunluğu ise ortalama 17 kilometre. Ankaralıların dinlenme, eğlence ve spor ihtiyaçlarını karşılayan gölün çevresindeki yürüyüş parkuru, doğal yaşamıyla Ankara'da eşi olmayan bir atmosfer sunuyor.

SPORCU, YÜRÜYÜŞ MERAKLISI, HEKİM VE YEREL YÖNETİCİLERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ

Köpeği Pako ile yürüyüş parkurlarını turluyor

Bekir Coşkun

Hürriyet Çukurova Temsilcisi

Sinan Tanyıldız

Eski milli atlet ve İzmir B. Bel. Sosyal Kültürel Daire Bşk.

Semra Aksu

Kalp cerrahı

Prof. Dr. Bingür Sönmez

Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı

Göksel Arsoy

Gezi yazarı

Mehmet Yaşin

İç hastalıkları uzmanı sağlık yazarı

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

Ahmet Piriştina

By-pass ameliyatından sonra düzenli yürüyüş yapıyor

Orhan Gencebay

Formda kalmak için sürekli yürüyüş yapan manken

Tuğba Özay
False