En güzel şiirlerin bestecisi

ONUR AKIN dinlediğim, özgünlüğüne hep sevgi duyduğum sanatçılardan biridir.

Haberin Devamı

Günlerdir Onurlu Yıllar* CD’si çalıyor müzik setimde. Yıllarca onun sesinden dinlediğim şarkıları bu kez birbirinden iyi seslerde tekrar dinliyorum. Ezberimi gözden geçirdiğim gibi, hem besteci hem yorumcu olarak beğendiğim, takdir ettiğim Onur Akın’ı bu kez ‘besteci’ yönü ön planda olarak değerlendiriyorum...
Onurlu Yıllar CD’sinin kapağındaki diğer yazı şöyle: 25. Yıl / Onur Akın Şarkıları.
Bir sanatçıyla özdeşleşmiş ‘iyi’ bestelere, başka sanatçıların ses vermesi, saz vermesi benim çok hoşuma giden bir dayanışmadır.
Yalnız vefa hissi açısından önemsemem bunu. Aynı parçayı başka başka seslerden dinlemek onun zenginliğini gösterir. En başta söylediğim gibi, başka yorumlarını da dinlediğimiz zaman sadece kendi sesine, yorumuna göre besteler yapmadığını görürsünüz. Birbirinden iyi şiirlerin birbirinden iyi besteleri bunlar, abartmasız.
Onur Akın’ın şarkıları, iyi şiirlerden iyi besteler yapılacağını gösteren örneklerdir. Birçoğu marş gibi kulaklarımızdadır her zaman!
Her zaman, kötü popülerliğin rüzgârından kendini korudu.
Müziğin müzik olmaktan da öte bir işlevi, bir amacı olduğunu unutmadı.
Onun müziği, halk müziğinin hasının bugün de iyi dinleyici bulacağını, taklidin değil, geleneğin yaşayan yanını yeniden yaratmanın ustalığını, gerçekliğini kanıtladı. Eski kuşakla yeni kuşak onun müziğinde buluştu.
Onur Akın, dostlar buluşmasını bakın nasıl anlatmış:
“Bugünleri de gördük çok şükür.
Müzik serüvenime başladığım çocuk yaşlarımda deselerdi ki, bir gün senin bestelerin ülkenin önemli sesleri tarafından yorumlanacak, hatta saygı albümü yapılacak, bu benim sadece hayallerimi süsleyebilirdi. İşte bugün bu hayalimin gerçekleştiği gündür. Birbirinden değerli sanatçı dostlarım benim en özel bestelerimi sesleri ve yürekleriyle güzelleştirip daha özel kıldılar. Hepsine ayrı ayrı ve sonsuz teşekkürler”.

* * *

Haberin Devamı

ONUR AKIN’ın şarkılarını kimler okumuş?
Edip Akbayram, Müslüm Gürses, Işın Karaca, Yavuz Bingöl, Suavi, Hayko Cepkin, Yaşar, Öykü Gürman-Rutkay Aziz, Kubat, Seksendört, Yonca Lodi, Yetkin Dikinciler-Onur Akın, Haluk Levent, Seyfi Yerlikaya. Ahmet Koç sazıyla ses vermiş enstrümantal şarkıya. Vedat Türkali’nin iyi şiiri, Akın’ın bestesiyle her zaman tüylerimizi diken diken eden Bekle Bizi İstanbul ise koro olarak seslendirilmiş...
Besteleri seslendiren isimlere baktığımızda halk müziğinden rock’a, pop müzikten yine özgün müziğe kadar geniş bir yelpazede yer alan adların varlığı, onun bestelerinin zengin içeriğinin göstergesidir...
Albüm kitapçığında, Onur Akın hakkında Zülfü Livaneli, Can Dündar, Sunay Akın, Nebil Özgentürk’ün yazdığı yazılar da onun eserlerine, yorumculuğuna, sesine ve yaptıklarına tüm yönleriyle ışık tutuyor.

* * *

Haberin Devamı

GELENEKSEL müziğin bugüne ulaşan, yenilenmiş sesini, bestelenişini, icrasını
dinleyin. Onur Akın’ın nasıl bir ozan,
nasıl bir besteci olduğunu tekrar görün...
Bir ustayla pazar gününüzü geçirin.
Onur Akın’a nice 25 yıllara diyorum.

ONURLU YILLAR / 25. Yıl Onur Akın Şarkıları / Seyhan Müzik

Yazarın Tüm Yazıları