GeriSeyahat En eski batık sergileniyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
En eski batık sergileniyor

En eski batık sergileniyor

Dünyanın en eski batığı olan 3400 yıllık Uluburun Batığı ile içinden çıkarılan değerli eserler Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başladı. Kaş Uluburun açıklarında suyun 60 metre derinliğinde bulunan batıktaki arkeolojik çalışmalar 11 yıl sürdü.

DÜNYANIN bilinen en eski batığı olan 3400 yıllık Uluburun Batığı ile içinden çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi bünyesindeki Geç Tunç Çağı Batıkları Salonu, Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından ziyarete açıldı.

Sunuculuğunu Halit Kıvanç'ın yaptığı açılışa, Bakan İstemihan Talay'ın yanı sıra Muğla Milletvekilleri Fikret Uzunhasan, İbrahim Yazıcı, Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Dr. Alpay Pasinler, Bodrum Kaymakamı Uğur Boran, Hürriyet yazarı Doğan Hızlan, İtalya, Yunanistan, Fransa, İngiltere, Almanya ve ABD'den gelen 70 müze uzmanı ile kalabalık bir davetli topluluğu da katıldı.

DENİZDEN ÇIKAN TARİH

Dönemin giysileri içindeki müze görevlisi Cevat Tarım, Uluburun batığının kaptanını temsilen Bakan Talay'ı müze girişinde karşıladı. Kurdeleyi kesip açılışı yapan Bakan Talay, salon girişinde batıkta altın mühürü bulunan Mısır Kraliçesi Nefertiti'yi canlandıran arkeolog Fatma Şahin ile Mısırlı bir kadın ve erkeği canlandıran dönemin kıyafetleri içindeki arkeolog Dilek Gogo ve kolej öğrencisi Tunç Cambazoğlu tarafından karşılandı.

Kültür Bakanı Talay, her yıl büyük çalışmalarla yeni bölümler eklenen ve dünyada haklı bir ün kazanan Türkiye'nin tek su altı arkeoloji müzesinin, tüm çalışanlarını, katkıda bulunanları kutladı. Bakan Talay, müzenin personel ihtiyacının da süratle karşılanacağını belirtti. Müze Müdürü Oğuz Alpözen ise, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin, yaşayan tarihi anlatan ve sualtı değerleri bakımından dünyanın en önemli müzesi olduğunu bildirdi.

Batığın çıkarılmasını sağlayan Sualtı Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü'nden (İNA) ABD'li Prof. Dr. George Bass, 15 değişik ülkeden öğrencilerin de katılımıyla birçok eseri müzeye kazandırmanan mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Nefertiti’nin mührü de var

Uluburun batığı, 1984 yılında süngerci kaptan Kemal Çelik tarafından, Kaş Uluburun açıklarında suyun 60 metre derinliğinde bulundu. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen başkanlığında başlatılan, ardından İNA tarafından devam ettirilen 25 bin dalışla çıkarıldı. Su üstüne çıkartılan en eski batık olan 3400 yıllık Uluburun Batağı'nda Mısır Kraliçesi Nefertiti'nin firavunluğunu kanıtlayan dünyadaki tek altın mühür de bulundu. Sualtı arkeolojik kazısı 11 yıl süren Uluburun batığı, 16 metre uzunluğunda sedir ağacından yapılmış Mısır teknesi. Teknenin Mısır, Suriye, Kıbrıs, Anadolu ve Rodos seferini yaparken battığı belirlendi. Uluburun'da fildişi ve suaygırı dişleriyle, kaplumbağa kabuğundan yapılmış değişik müzik aletleri, mücevher kutuları, altın ve gümüş takılar, hurdalar, anforalar içinde muhtelif bitkilere ait tohumlar, Miken, Kenan, Mısır ve Yunan dönemlerin ait tarihi eserler, yine Suriye ve Kenan yapımı olduğu tahmin edilen altın kaplamalı bronz tanrı heykeli, hayvan motiflerinden oluşan bornz ağırlık ölçüleri, 11 ton bakır plaka, mızrak, kama, kılıç türü muhtelif silahlar, zıpkın türü balık avlama aletlerinden oluşan tarihi eserler bulundu. Çıkarılan eserler üç bölüm halinde, yaşayan müzecilik anlayışıyla düzenlenen Bodrum Kalesi Alman Kulesi yakınındaki 'Geç Tunç Çağı Batıkları Galerisi'nde sergileniyor. 1960 yılında kazılan Gelidonya, 1975 yılında kazılan Şeytan Deresi su altı kazılarından çıkarılan eserler de salonun bir bölümünde yeralıyor.

False