Emzirmek göğüsleri bozmaz hormon iğneleriyle zayıflanmaz

Sağlık yanlışlarımız saymakla da, yazmakla da bitecek gibi değil. 2008 yanlış-metremiz bu hafta da sürüyor. Böyle giderse belki de kitap haline gelecek! İşte bu haftanın "doğru bilinen yanlışlar"ı...

DİYET YANLIŞLARI

á Meyve şişmanlatmaz. En yaygın beslenme yanlışlarından biri. Eğer gereğinden fazla yerseniz sadece meyveyle kilo almanız mümkün. Meyvelerin de bir enerji değeri var ve bu tatlı meyvelerde bazen çok fazla. Kilo verme çabasına girenlerin yaptıkları önemli hatalardan biri meyvelerden kazandıkları kaloriyi ciddiye almamalarıdır. Ölçüsüz yendiğinde özellikle üzüm, karpuz, incir, kiraz bile kilo aldırabiliyor. Örneğin iri bir incirin enerji değeri 50 kalori civarında Yani bir dilim ekmekle nerdeyse aynı. Eğer kilonuzu korumak istiyorsanız meyve tüketiminizi iyi izleyin!

á Yağ eritici iğnelerle zayıflamak daha kolay! Yağ eriten ve iğneyle uygulanan herhangi bir kimyasal henüz bulunamadı! Lipoliz veya lipodisolve adıyla bilinen ve yağlı bölgelere enjeksiyonla uygulanan bir yöntem var, ama bu yöntemin etkinliği tartışmalı. Ayrıca kana karıştığı zaman hayatı tehdit edici komplikasyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle de yöntem bilimsel onay almamıştır. Yani kilo kaybı için kolaycı yolu düşünenlere bu hafta da iyi bir haber veremiyoruz! Bölgesel zayıflama veya genel bir kilo kaybı amacıyla bu yöntemden fayda beklemek yanlış.

á HCG hormonu enjeksiyonları yağları eritiyor. HCG gebe kadınların idrarlarında bulunan bir hormondur. Bu hormonun zayıflatıcı bir ürün olarak kullanılması neredeyse 40 yıldır yapılan bir yanlış. Bugüne kadar yapılan güvenilir hiçbir bilimsel çalışma HCG hormonu enjeksiyonlarının kilo vermeye yani yağ kaybı sağlamaya yönelik herhangi bir faydasının olmadığını gösteriyor.

á Omega-3 destekleri kilo yapar. Omega-3 desteklerinin kilo yapmak bir yana, kilo vermeyi kolaylaştırdığını gösteren bazı çalışmalar var. Omega-3 kazanımını artıranlarda kilo problemi daha az görülüyor. Omega-3 kapsüllerinin her birinde yalnızca bir zeytin kadar enerji gücü yani 10 kalori bulunuyor. Dolayısıyla Omega-3 kullanımının kilo aldırması söz konusu değildir.



BESLENME YANLIŞLARI

á Vitamin halsizliğe iyi gelir. Eğer halsizliğin nedeni demir noksanlığı, B12 eksikliği gibi herhangi bir vitamin veya mineralin azalığı ya da eksik alınması değilse vitamin ve mineral kullanarak halsizliğinizi gidermeniz mümkün olmaz. Halsizlikle savaşta en etkili doğal uygulamaların iyi dinlenmek, yeteri kadar eğlenmek, iyi uyumak, düzenli egzersiz yapmak, stresi azaltmak ve yeterli dengeli, çeşitli beslenmek olduğunu unutmayın. Besin destekleri arasında halsizlik veya yorgunluğa iyi gelen üç temel madde var: B12 vitamini, magnezyum ve Coenzim Q-10. Bitkisel destekler içinde en etkili yorgunluk savaşçısı ise Ginseng.

á Yeşil çay normal çay gibi hazırlanabilir. Yeşil çayın içindeki antioksidanlardan maksimum düzeyde yararlanmak istiyorsanız onu geleneksel siyah çay için kullandığınız demleme işleminden geçirmemenizde fayda var. Uzun süre kaynar suda demlenirse, sağlığa yararlı antioksidanların pek çoğu yok oluyor. Yeşil çayı tüketmenin en iyi yolu onu kaynama suyunda en fazla üç dakika tutmaktan geçiyor.

á Fazla şeker yemek şeker hastası yapar! Çok şeker veya tatlı yemenin doğrudan şeker hastalığına sebep olması mümkün değil. Eğer fazla miktarda şeker tüketirseniz fazla kalori kazanır, kolay kilo alırsınız. Bir süre sonra fazla kilolu veya şişman biri haline gelirsiniz. İşte o zaman ensülin direnci sorunu ve şeker hastalığı kapınızı çalabilir. Eğer kilo almak söz konusu değilse şeker yemenin şeker hastalığına yol açması eski bir sağlık efsanesidir.

á Sosyal içicilerde karaciğer alkolden pek zarar görmez. Alkole bağlı hepatitin, alkolü fazla miktarda ve sık sık içenlerde daha yoğun görüldüğü doğru. Ama, "sosyal içici" denilen kişilerde de hepatit yani karaciğer zarlanması ortaya çıkabiliyor. Bu durum o insanların alkole daha duyarlı olmasıyla açıklanıyor. Sosyal içiciyseniz bile alkolün karaciğerinize dokunacağı aklınızda bulunsun.
Yazarın Tüm Yazıları