Emin Çölaşan: Yazarlar anketi

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

SEVGİLİ okuyucularım, Türkiye'de her alanda olduğu gibi, korkunç bir medya yozlaşmasına tanık oluyoruz. Bu yozlaşmanın bir kesitini de, önüne gelenin ‘‘köşe yazarı’’ yapılması oluşturuyor.

Son yıllarda korkunç bir ‘‘köşe yazarı enflasyonu’’ yaşadığımıza dikkat etmişsinizdir.

Köşe yazarlığı ucuzladı.

Eskiden köşe yazarı olmak, en azından belli bir gazetecilik deneyimi ve birikimi gerektirirdi. Şimdi iş değişti.

Manken, fotomodel, popçu, arabeskçi, şarkıcı, türkücü, büyücü, falcı, üfürükçü, sarışın bomba, esmer bomba, ‘‘artiz’’, sosyete gülü, yöneticinin torpillisi veya sevgilisi, herkes paraşütle indirilip köşe yazarı yapılıyor. Hatta hırsızlar, dolandırıcılıktan hüküm giyenler, iş bitiriciler, ihale takipçileri bile bu işi sürdürüyor.

Gerçek gazetecilere, gerçek basın emekçilerine sağlanmayan bu olanak, bu kesimlere bol kepçe ihsan ediliyor. İşin cılkı çıktı, ciddiyeti kayboldu.

***

Köşe yazarı, saygınlığını ve gücünü okurlarından, yani geniş kitlelerden alır. Bunun en kestirme yolu da, anket yapmaktır. Ama bizde böyle bir uygulama yoktur. Hemen hiçbir kuruluş bu konuda ciddi anket yapmaz, yaptırmaz... Çünkü işlerine gelmez.

NTV ve CNBS kanalları, internet sitesinde bir anket düzenlediler.

(http:/www.ntvmsnbc.com/news/50439.asp).

Bu ankette köşe yazarları çeşitli gruplara ayrılmış. (Grupları oluştururken yapılan tercihlerin doğru veya yanlış olması ayrı bir konu).

Köşe yazarları soyadı sırasına göre sıralanmış ve ankete katılanların oy vermesi istenmiş.

İşin en önemlisi, ankette hile, şike yapılması önlenmiş. Çünkü bir bilgisayardan ancak bir kez oy verebiliyorsunuz. Aynı bilgisayarı açıp da sevdiğiniz bir yazara birkaç kez oy vermeniz mümkün değil.

Çıkan sonuçlar çok ilginç ve öğretici. Şimdi size bazı örnekler vereceğim. Ayrıca bu örneklerden, basında Hürriyet'in ağırlığını da göreceksiniz.

İlk grup: Sizce basında 2000 yılının en başarılı köşe yazarı kim?

Bu grupta 23 köşe yazarı var. Sonuçlar şöyle:

1- Bekir Coşkun (Hürriyet) yüzde 15.

2- Serdar Turgut (Hürriyet) yüzde 11.

İkinci grup: Sizce basında 2000 yılının en başarılı güncel politika yazarı kim?

Bu grupta 19 köşe yazarı var.

1- Emin Çölaşan (Hürriyet) yüzde 24.

2- Mustafa Balbay (Cumhuriyet) yüzde 13.

(Bu iki grup için 8.500'den fazla kişi oy kullanmış. Çok büyük bir sayı).

Üçüncü grup: Sizce basında 2000 yılının en başarılı polemik yazarı kim?

Bu grupta 6 köşe yazarı var.

1- Fatih Altaylı (Hürriyet).

2- Hıncal Uluç (Sabah).

Dördüncü grup: Basında 2000 yılının en başarılı popüler politika yazarı kim?

Bu grupta 25 yazar var.

1- Ferhat Barış (Zaman) yüzde 20.

2- Yalçın Bayer (Hürriyet) yüzde 15.

Son iki grup daha var. 17 kişiden oluşan en başarılı ekonomi yazarı dalında Ercan Kumcu (Hürriyet) birinci, Mahfi Eğilmez (Radikal) ikinci.

6 kişiden oluşan en başarılı ekonomik kulis yazarlığı dalında ise Oya Berberoğlu (Hürriyet) birinci, Meral Tamer (Milliyet) ikinci.

***

Türkiye'de bir ankete 8 bin'den fazla kişinin katılması çok önemli olaydır. Örneğin, bizim ülkemizde en önemli sosyal, siyasal ve ekonomik konularda yapılan anketlerde bile, katılanların veya yanıt verenlerin sayısı birkaç yüz kişiyi geçmez.

Bu hilesiz, şikesiz ankette ayrıca çok çarpıcı başka sonuçlar da çıkıyor. Bazı köşe yazarlarının beğenilme ve okunma oranlarından birkaç çarpıcı örnek vereyim:

Şahin Alpay-Milliyet yüzde 1, Mehmet Altan-Sabah yüzde 2, Çetin Altan-Sabah yüzde 9, Murat Belge-Radikal yüzde 3, Gülay Göktürk-Sabah yüzde 5, Hadi Uluengin-Hürriyet yüzde 1, Mehmet Ali Birand-Posta yüzde 2, Mehmet Barlas-Yeni Şafak yüzde 1, Fehmi Koru-Yeni Şafak yüzde 8, Ömer Madra-Yeni Binyıl yüzde 2, Etyen Mahçupyan-Yeni Binyıl yüzde 2, Nazlı Ilıcak-Yeni Şafak yüzde 2, İlker Sarıer-Sabah yüzde sıfır.

Bir gazeteci için en büyük onur, isminin yapılan şikesiz anketlerde, böyle sıralamalarda birinci çıkmasıdır.

Gazetecilikte, içinde yaşadığımız bu acımasız kurtlar sofrasında bu onuru bir kez daha yaşadığım için mutluyum, gururluyum.

Yazarın Tüm Yazıları