Emin Çölaşan: İ. Melih'in kömür raporları

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

ELİMDE iki adet çok önemli belge var. İlkini Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu, diğerini ise Rekabet Kurumu hazırlamış. Her iki raporda da Ankara halkının kömür alırken yediği kazığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda halkı nasıl aldattığı, ne gibi yolsuzluk ve usulsüzlükler yapıldığı vurgulanıyor.

Ankara halkına kömür satmaya tek yetkili kuruluş, belediyeye bağlı Belko isimli şirket. İstediği fiyatı koyuyor, istediği kalitede kömürü tek tabanca olarak satıyor.

İlk raporu yazanlar, hesap uzmanları Halit Demiral ve İsmail Öğün. Ankara'ya kömür satan şirketlerden Erkan Limited, ihaleleri tıkır tıkır alıyor. Ortaklarından Mehmet Emin Erkan, Fazilet Partisi İstanbul İl Genel Meclisi üyesi! Ne rastlantı, bizim İ. Melih de aynı partiden!

Bu kömürler, milyonlarca dolar ödenerek yurtdışından ithal ediliyor ve birileri büyük vurgun vuruyor. Raporda, bu büyük vurgun bütün ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Hesap Uzmanları Kurulu tarafından hazırlanan 19 sayfalık rapor bir ibret belgesi. Ankara halkına atılan kazık inanılmaz boyutta. Ankara'nın milyonlarca doları bu şirketlere hortumlanmış.

Raporun son cümleleri şöyle:

‘‘Belko hakkında Türk Ceza Yasası'nın 366 ve 367. maddelerinin uygulanması gerekir. Yapılan işlemler Belko'nun zararına neden olan sonuçlar doğurmuştur. Bu durumun, hem görevin kötüye kullanılması ve hem de kurumun zarara uğratılması açısından idari bir soruşturma açılmasını gerektirdiği sonucuna varılmıştır.’’

***

Diğer rapor Rekabet Kurumu tarafından hazırlanmış. Aydın Öztunalı ve Harun Ulu tarafından hazırlanan 43 sayfalık raporda, aynı doğrultuda çarpıcı belge ve bilgilere yer veriliyor. Ankara halkına İ. Melih belediyesi tarafından kömürde atılan kazık anlatılıyor ve özetle şöyle deniliyor:

‘‘Kömür ithal ve pazarlama hakkı sadece Belko'ya verilmiş, kömür pazarında yasal bir tekel yaratılmıştır. Maliyet ile fiyat arasındaki farkın büyüklüğü, tekelci fiyatlamanın bir göstergesidir. Belko sermayesinin yüzde 99.67'sinin Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kontrol ediliyor olması, şirket üzerinde siyasi beklentilerin, ticari önceliklerin önüne geçmesi gibi maliyetler üzerinde doğrudan etkisi olan bir mekanizmanın çalıştığı izlenimini uyandırmaktadır.

Alış maliyetiyle satış fiyatları arasındaki büyük fark, Belko'nun olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlarla satış yaptığını göstermektedir.

Belko, kendisine sağlanan tekel hakkını aşırı fiyat uygulamak suretiyle kötüye kullanarak Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal etmektedir...’’

***

İşte size kapı gibi iki rapor. Bunlar sıradan raporlar değil. Birini Hesap Uzmanları Kurulu, diğerini Rekabet Kurumu hazırlamış.

Ankara'da sobalı evlerde yaşayan fakir fukaranın kış aylarında İ. Melih belediyesi tarafından nasıl söğüşlendiğini gösteren iki somut belge.

Peki ama bu raporlarla ilgili olarak ne yapılmış? Hangi önlemler alınmış?

Soygun ve vurgun durdurulmuş mu?

Hayır!

Her şey eski hamam eski tas devam ediyor.

Ama burada defalarca yazdım. Devlet, İ. Melih'e hiçbir şey yapmıyor. Devletin içindeki bazı gizli eller onu koruyup kolluyor.

Ankara Valiliği, İçişleri Bakanlığı ve diğer kurumlar bu konuda son derece duyarsız. Hatta o kadar ki, İ. Melih ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla DGM tarafından gözaltına alındığında, bizzat zamanın cumhurbaşkanı Süleyman Demirel devreye girmiş ve serbest bırakılması için emir vermişti. Kimin eli kimin cebinde, belli değil.

Bu boşluğu, bu umursamazlığı iyi bilen İ. Melih ise istediği gibi top koşturmaya devam ediyor.

Devlet devlet olsaydı, birileri halkın çıkarını düşünseydi, o makamda acaba bir dakika durabilir miydi?

GÜVEN ERKAYA

Türkiye, yurtsever bir insanını daha yitirdi. Güven Erkaya 28 Şubat sürecinin Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak ülkemizin gidişine damgasını vuran, yobazlığa karşı bayrak açmış insanlardan biriydi.

Vatan uğruna fiilen savaşmış, 1974 Kıbrıs harekátı sırasında Kocatepe muhribinin komutanı olarak görev yaparken gemisi bizim uçaklarımız tarafından yanlışlıkla bombalanıp batırılmıştı.

Erkaya hastalıkla boğuşuyordu, ama sağlığının elverdiği son güne kadar vatan hizmetini sürdürdü.

Onun gibiler unutulmaz. Gelecek kuşaklara örnek olacak bir insandı.

Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın.

Yazarın Tüm Yazıları