Emin Çölaşan: Alfagaz devam ediyor!

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Bu ismi iyi biliyorsunuz. Küçücük bir imalathane iken İ. Melih belediyesinden yaklaşık 80 milyon dolar tutarında iş alan, şeriatçı Muradiye Vakfı ile bağlantılı bir şirket!

İhalelere tek tabanca olarak girdi ve bu korkunç rakamı -doğalgaz sayacı yapma bahanesiyle- cebe atmayı başardı. İ. Melih belediyesi tarafından açılan göstermelik ihalelerde hep bir koşul bulunurdu:

- İhaleye girecek firmanın, daha önce şu kadar bin sayaç üretmiş olması!

Bunu yapmış -hem de sadece o belediyeye yapmış!- bir tek firma vardı ve adı Alfagaz idi.

Biz bu vurgunu defalarca yazdık. Tüm sanıklar şimdi yargılanıyor. Ancak Alfagaz firması, isminin açığa çıktığını görünce adını değiştirdi ve Elektromed Elektronik Sanayi ve Sağlık Hizmetleri Ltd. Şirketi oluverdi. Bu uyanıklığı burada 29 Nisan 1999 tarihli yazımda açıklamıştım.

Fakat bu şirketin İ. Melih belediyesi ile işbirliği bitmedi. Trilyonluk işler sürüp gidiyor.

***

Doğalgaz sayaçlarını tek tabanca olarak alan Alfagaz, sonra su sayaçlarına el attı ve yine İ. Melih belediyesinden 3 bin adetlik iş aldı. Tabii ki, yine dolar fiyatlarıyla! Fakat bu sayaçlar çalışmadı.

Bu aşamada İ. Melih belediyesi 500 bin adetlik su sayacı ihalesi açmıştı, Alfagaz katılamadı. O katılmayınca ihale yapılamadı! Diğer firmaların teklifleri dikkate alınmadı ve ihale gerekçe gösterilmeden iptal edildi! Yaklaşık 120 milyon dolarlık bir işti.

Fakat bu pazara İ. Melih belediyesi tek başına yetmiyordu. Bu kez nisan 1999'da İstanbul belediyesi göstermelik bir ihale açtı. Aynen Ankara'nın şartnamesiyle!.. 10 bin adet kartlı su sayacı ihalesini de doğal olarak, ismini Elektromed olarak değiştiren Alfagaz kazandı. Yaklaşık tutarı 3.5 milyon dolar.

***

Şimdi İ. Melih belediyesi yeni bir ihale açtı. 25 bin adet ön ödemeli su sayacı alınacak. Kimden alınacak? İhaleyi kazanan firmadan!

10 nisan günü yapılacak ihaleyi kim kazanacak?

Hemen belirteyim, bu işlemin hediyesi yaklaşık 11 milyon dolar olacak.

Evet, kim kazanacak?

Elbette Alfagaz, ya da yeni ismiyle Elektromed...

Çünkü şartname ona göre hazırlandı.

Bu ihaleden sonra size sonucu bildireceğim.

***

Peki bu ön ödemeli su sayaçları işinin ardında neler var? Efendim, bu işin ardında yaklaşık 1 milyar dolar tutarında bir rant var...

Çünkü sadece Fazilet Partili İstanbul ve Ankara belediye sınırlarında yaşayan en azından 3 milyon abone bu sayaçları almaya mecbur tutulsa, bugünkü fiyatlarla 1 milyar dolar ediyor.

Yani önce parayı bastıracaksınız, suyu sonra kullanacaksınız.

Hesap basit: Sayaç başına 350 dolar çarpı 3 milyon eşittir, yaklaşık 1 milyar dolar.

Şimdi İ. Melih ihalesiyle bu kapı aralanıyor.

Biz bu olayı Ankara'da doğalgaz sayaçlarında yaşadık. Sayaçlar, abonelere zorunlu olarak ve dolar fiyatıyla satıldı. Bugün de aynı uygulama devam ediyor.

Ayrıca, doğalgazda olduğu gibi su sayaçlarının bakım ve onarımı da aynı firmaya verildiğinde, resim çok daha güzelleşecek!

İhaleler şimdi ufak ufak, alıştıra alıştıra açılıyor. İşin sonrası bir iki yıl sonra gelecek. Şimdi aysbergin üstünü görüyoruz. Alttaki büyük kitle daha sonra çıkacak! Esas bombalar o zaman patlayacak.

KİM BU MELİH?

Sevgili okuyucularım, 13 Şubat 2000 tarihli yazımın başlığı ‘‘Kim Bu Melih’’ idi. O gün DGM dosyasındaki bir belgeyi yayınlamıştım. Adnan Hoca isimli adamın müritlerinden Burak Abacı ile Fırat Develioğlu, İstanbul (216) 363 91 81 numaralı telefonda konuşuyorlardı. Bu telefon mahkeme kararıyla dinleniyordu. Burak şöyle diyordu:

‘‘Alfagaz geldi bizim fabrikaya. Alfagaz var ya, Melih süper zengin biri. Alfa Finans'ı falan kurdular. İlhami'ye ‘‘Sizin kardeşiniz (Adnan'ın müridi) var mı Ankara'da’’ demiş... Herifler tanımış hemen İlhami'yi... İş bitmiş hocam. Çift kat veriyoruz heriflere... Alfa'da...’’

Burada sormuştum kim bu süper zengin olan Melih diye!

Tık yok!

Adına Melih denilen adam bir türlü çıkmadı ortaya. Çıkıp da ‘‘O benim işte’’ diyecek hali yoktu ya!

Demek ki bu Alfagaz işine Adnan'ın müritleri de bulaşmıştı.

Ama tekrar söylüyorum, kabahat onlarda değil.

Bu işin sorumluları vurgun yaptıkları iddiasıyla şimdi Ankara'da yargılanıyor.

Fakat gelin görün ki, aynı vurgun devam ediyor. Karışanı yok, hesap soranı yok.

Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Valilikler bu gibi ‘‘önemsiz işlerle’’ uğraşmıyor.

Memleketin yüz milyonlarca doları, cingözce kurulmuş bir plan doğrultusunda bir imalathaneye aktarılıyor. Şeriatçı vakıflarla doğrudan bağlantılı bir imalathane. İhalelere başka firmalar alınmıyor, her şey emme basma tulumba gibi tek tabanca Alfagaz ve devamı olan firmaya çalışıyor ve hesap soran yok.

Biz de burada saf saf ‘‘Kim bu Melih’’ diye soruyoruz!

Yazarın Tüm Yazıları