Emeklemeye çalışırken mikro kredi kadınlara yürümeyi öğretti

DÜN Sema Doğan Çatalca-Arnavutköy Mikrofinans Şubesi’ndeyiz.

Haberin Devamı

Kulağımız, şubeden 750 liralık krediyle başlayarak bugün 10 bin liralık bir sermayeye ulaşmış çiftlik sahibi Melek Yılmaz’da.

Emeklemeye çalışırken mikro kredi kadınlara yürümeyi öğretti
Daha önce mikrokredi kullanarak girişimciliğe soyunan kadınların tezgahları büyük ilgi gördü. Açılışa katılanlar bu tezgahlardan alışveriş yaptı.

Konuşmasına başladığında heyecandan ağlama noktasına gelen Melek Yılmaz “Evlatlarımın iyi eğitim alması için girişimci olmaya karar verdim.  Küçük çaplı bir çiftlik kurdum. Hayvanlarımı kendim otlatıyorum. Sabahtan akşama kadar çalışıyorum. Ayaklarımın üzerinde durmayı öğrendim” diyor.

Sema Doğan Mikrofinans Şubesi açılışından kareler

Örencik köyünün kadın muhtarı Bilgi Bayındır’ın desteğiyle mikrofinans şubesinin yolunu tutan Melek Yılmaz, köyünde “ayakta durmalarına müsaade edilmeyen” tüm kadınlara kol kanat germek istiyor.

Haberin Devamı

“İşimde büyüdükten sonra kadınlara istihdam sağlamak istiyorum. Bana gelsinler onlara yoğurt, peynir yapmasını öğreteyim” diyor.

“Ben artık filancanın kızı, filancanın karısı diye değil iş kadını Melek Yılmaz olarak anılıyorum” dediğinde ise salonda alkışlar kopuyor.

Yılmaz, muhtar Bilgi Bayındır’a da destek çağrısında bulunuyor.

Emeklemeye çalışırken mikro kredi kadınlara yürümeyi öğretti
Sema Doğan

Sema Doğan Çatalca-Arnavutköy Mikrofinans şubesi İstanbul’daki ikinci şube.

Tam iki yıl önce Bağcılar’da Vuslat Doğan Sabancı’nın adını taşıyan şubenin açılışını hatırlıyorum.

Benzer başarı öyküleri, benzer heyecanlar.

Dün yakın dostlarıyla birlikte kendi adını taşıyan mikrofinans şubesinin resmi açılışına katılan Sema Doğan’ın dediği gibi, “evin direği kadın tutumludur, parasını doğru yere harcamasını iyi bilir”.

Küçücük paralarla mucizeler yaratır.

Girişimciliğe soyunması çocuklarına daha iyi bir eğitim, daha iyi bir gelecek sağlamak içindir.

Kızı Vuslat Doğan Sabancı’nın “mikrofinans” heyecanından etkilendiğini anlatan Sema Doğan “Bağcılar’da kadınların neler yaptıklarını kendi gözümlerimle görünce “Toplum Perileri”nden biri olmaya karar verdim” diyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de, 10 yıl önce  Grameen Mikrofinans Programı’nı başlatan Profesör Aziz Akgül’ün verdiği bilgiye göre, mikrofinans şubelerinin sayısı 98’i bulmuş.

Resmi açılışı dün yapılan Sema Doğan Çatalca-Arnavutköy Mikrofinans Şubesi esasında bir süredir faaliyette ve Türkiye’nin 71. şubesi.

Demek ki, bu şubeler Türkiye çapında hızla çoğalıyor.

Verdikleri kredilerin miktarı artıyor.

Bağcılar’daki Vuslat Doğan Sabancı şubesi 850 dar gelirli aileye umut kapısı olmuş, 1,5 milyon liradan fazla kredi vermiş.

Emeklemeye çalışırken mikro kredi kadınlara yürümeyi öğretti
Melek Yılmaz

Daha sonra devreye giren Çatalca şubesinden ise 250 bin lira kredi alan 450 kadın yararlanmış.

Akgül’ün dün duyurduğu en önemli gelişme, ise 65 bin üyesi olan bu mikrofinans şubelerinin arasında iletişim kanallarının açılmış olması.

Haberin Devamı

Çatalca Şubesi’nin dünkü resmi açılışında, Aziz Akgül, Türkiye’yi bu kavramla tanıştırırken kendisini destekleyen iki eski bakan Ali Çoşkun ile Abdülkadir Aksu’yu da dinledik.

Ali Çoşkun hem kaybettiği eşi, hem kızı adına birer mikrofinans şubesi açarak öncülük yapmış.

Aksu, mikrofinans şubelerinin İl Özel İdare kanunda yer almasını sağlamış.

Dün, Sema Doğan Çataca-Arnavutköy Mikrofinans Şubesi’nde mucizeler yaratan kadınları dinledikten sonra Tuncay Özilhan’ın kızkardeşi Tülay Aksoy şubeye 50 bin liralık bir bağışta bulunuyor.

Açılışa katılan isimler arasında olan Semahat Arsel, Hayırlı Sabancı, Emine Özilhan, Ayşe Komili, Berna Tokar, Binhan Kesici, Esin Kılıç, Aydan Semker, Serpil Bilgel, Arşo Kasparyan, Asuman Zeybek, Mine İşcan, Jale Öztarhan, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Vuslat Doğan Sabancı, Hanzade Doğan Boyner, Begümhan Doğan Faralyalı, İmre Barmanbek, Deniz Okur ve Ayşe Sözeri Cemal gibi isimler Çatalcalı kadınların hemen oracıkta kurdukları tezgahlardan bol bol alış veriş yapıyorlar.

Haberin Devamı

Emeklemeye çalışırken mikro kredi kadınlara yürümeyi öğretti
İstanbul Valiliği ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından hayata geçirilen Grameen mikrofinans programının İstanbul’daki 7. şubesi Çatalca’da Doğan Ailesi’nin katılımıyla açıldı. Maddi durumu yeterli olmayan kadınlara gelir getirici faaliyette bulunmaları için verilen küçük ölçekli mikrokredi ilk olarak 18 Temmuz 2003’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hayata geçirildi.

 
Yazarın Tüm Yazıları