GeriSeyahat Elmadağ kar, Erciyes kayakçı bekliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Elmadağ kar, Erciyes kayakçı bekliyor

Elmadağ kar, Erciyes kayakçı bekliyor

İç Anadolu Bölgesi’nin iki önemli kayak merkezi bu kış meteorolojik koşulların etkisini farklı boyutlarda yaşıyor. Kayseri’deki Erciyes Kayak Merkezi, geçen yıla kıyasla kara erken kavuştu. Türkiye’nin belli başlı kayak merkezleri, ocak ayındaki sert güney rüzgârlarında zor günler yaşarken, Erciyes’te aşırı kar yağışı vardı. Otellerin doluluk oranları geçen yıla göre yüzde 20 arttı. Hafta sonlarında Erciyes kayakçıyla dolup taşıyor. Buna karşın hafta içinde rağbet yok. Oteller cazip kampanyalarla bölgeye hafta içinde kayakçı çekmeye çalışıyor. Ankara’nın Elmadağ Kayak Merkezi ise bu yıl sadece şubatın ilk iki haftasında kar keyfini yaşadı.

Erciyes Kayak Merkezi, bu yıl sezonu erken açtı. Kar kasımda başladı, aralık ortasında pistler açıldı. Ocak ayında Türkiye’yi etkisi altına alan lodos nedeniyle diğer kayak merkezlerinde pistler devre dışı kalırken, Erciyes’te aşırı yağış vardı. Kar bolluğu, ziyaretçi sayısını da artırdı. İstanbul ve Ankara’dan kayakçılar bu sezonda Erciyes’te daha sık görülür oldu. Geçen hafta sonunda kar kalınlığı 135 santimetreyi bulurken, beş otelden üçünde mart ortasına kadar tüm hafta sonu rezervasyonları dolmuştu. Buna karşın hafta içindeki günleri neredeyse boş geçiren oteller cazip fiyatlarla kayakçıları bölgeye çekmeye çalışıyor.

GÜNÜBİRLİKÇİLER İÇİN SOSYAL TESİS YAPILDI

Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri’nin 25 kilometre güneyinde, Erciyes Dağı’ndaki Tekir Yaylası’nda. Havaalanından karayoluyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılıyor. Hisarcık ve Hacılar yolları kış boyunca açık tutuluyor. Pistleri kayak öğrenmeye elverişli, bölge toz karıyla meşhur. 1800- 3000 metre irtifalar arasındaki iki kayak pistinden merkezde olanı 9 kilometre, Hisarcık’taki 1, 5 kilometre uzunlukta. İki teleski ve bir telesiyej bulunuyor. İki babylift’i şu anda devre dışı.

Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan 275 milyon Euro’luk “Mini Davos” projesinde geçen yıl önemli mesafe alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylanan master plan çerçevesinde 26 hektarlık alan Büyükşehir’e devredildi. Belediye günübirlik kayakçıların yararlanması için, içinde 300 kişilik kafeteryası, 600 metrekarelik kayak malzemeleri merkezi olan bir sosyal tesis inşa etti. 650 araçlık otoparkın yanı sıra 500 araçlık kameriyeli, mangallı piknik alanını hizmete soktu. Yeni pistler ve mekanik sistemlerin ihalesinin bir ay içinde tamamlanması bekleniyor. Çalışmalar planlandığı gibi sürerse, gelecek yıl teleski, telesiyej gibi mekanik tesislerin toplam sayısı 17’ye, toplam uzunluğu 17.5 kilometreye ulaşacak. İki pist arasında bağlantı yapılarak Erciyes’in kuzey cephesindeki pistlerin toplam uzunluğu 59 kilometreyi bulacak. Belediye bu yıl beş yeni sosyal tesis daha yapmayı planlıyor. Bu arada kar makineleriyle sezonun aralıktan nisana, 150 güne uzatılması planlanıyor. Özel sektörün desteğiyle “Mini Davos” projesi tamamlandığında bölgeye sağlık turizmine yönelik iki otel, bir apart otel daha yapılacak.

400 ÇİFT YENİ KAYAK KİRALIK

Erciyes’te oteller ve belediyenin tesisinden kayak ekipmanları kiralanabiliyor. Belediyenin sosyal tesisinde geçen hafta hizmet vermeye başlayan kayak merkezi kiralamak için 400 yeni kayak takımı getirtti. Erciyes’te günlük kayak kirası ortalama 20 TL, giysiyle birlikte 30 TL. Snowboard, kızak kiraları 20 TL. Telesiyejin bir çıkışı 6 TL, teleskilerin tek çıkışı 5 TL, 30 çıkışlık kombine bileti 65 TL. Kayak Hocaları Derneği Başkanı Fehmi Polat “Türkiye’nin en pahalı, hafta sonlarında en uzun sıra beklenen mekanik tesisleri Erciyes’te” diyor. Dağdaki 12 kayak öğretmeni saati 100 TL’den ders veriyor. Öğrenci grubu dörtten fazlaysa ders ücreti 40 TL’ye düşüyor.

Erciyes’ten kış aylarında Akdeniz Bölgesi’nin kayakçıları, yazın Avrupalı yürüyüşçüler yararlanıyor. Birkaç yıl öncesine kadar kamu tesislerindeki cazip fiyatları değerlendiren İsrailli turistler artık Erciyes’e uğramıyor. Ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl zor günler geçiren dağ otelleri bu yıl doluluklarını yüzde 30’a varan oranda artırdı. Konaklama fiyatları da yüzde 10 ila 20 oranında arttı.

MİRADA, MARTTA YÜZDE 20 İNDİRİMLİ

Oteller, Kayseri mutfağından da ürünler sunuyor. Eğlenceyi sevenlere otel bar ve diskolarının yanı sıra Karizma Disco sezon boyunca konserleri ve DJ’leriyle hizmet veriyor. Dört yıldızlı, 105 odalı Mirada Del Lago (0352 342 21 00) ve üç yıldızlı, 42 odalı Mirana Del Monte (0352 342 21 00) bu yıl oda dekorasyonlarını yeniledi. Del Monte’nin Zindan Bar’ı genişletilip 300 kişilik, çift sahneli eğlence merkezine dönüştürüldü. Her iki otelde de hafta sonunda çeşitli gruplar sahneye çıkıyor. Otelleri kuran firma, eski Karayolları Tesisleri’ni devraldı. Bina 205 yataklı otele dönüştürülüyor. Mirada Del Lago’da iki kişi, standart odada, tam pansiyon, hafta içinde 160 TL, hafta sonunda 190 TL. Martta yüzde 20 indirim yapılacak, havaalanından ücretsiz transfer sağlanacak, üç gece kal, iki gece öde kampanyası uygulanacak. Hafta sonu rezervasyonları 6 Mart’a kadar dolu. Del Monte’de her şey dahil çift kişi hafta içi 110 TL, hafta sonu 126 TL. Martta yüzde 15 indirim var. Dört yıldızlı, 55 odalı Grand Eras (0352 342 21 28) sadece kış aylarında açık. Çift kişi, tam pansiyon hafta içi toplam 220 TL, hafta sonu 250 TL. Şubat, mart boyunca hafta sonunda dolu. Bu yıl 60 kişilik diskosunu hizmete açan Bülent Otel (0352 342 20 12) çift kişiye, yarım pansiyon hafta içi 120 TL, hafta sonu 140 TL’ye konaklama imkânı sunuyor. 60 yataklı ACE Dağevi’nde (0352 342 20 53) çift kişi, tam pansiyon konaklama ücreti hafta içinde toplam 180 TL, hafta sonunda 220 TL. 13 Mart’a kadar hafta sonunda dolu.

Kayseri’ye THY, Pegasus ve SunExpress düzenli sefer yapıyor. Hafta sonunda Büyükşehir Belediyesi’nin günde dört sefer yapan otobüsleriyle Erciyes’e ulaşabilirsiniz. Diğer günlerde tek ulaşım taksi. Havaalanından Erciyes’e taksi ücreti 65 TL.

ANKARA
Elmadağ Kayak Merkezi


Geçen yıl dört ay boyunca kayak yapılabilen Elmadağ Kayak Merkezi bu yıl sıcak giden havaların kurbanı oldu. Sezonun ilk iki ayını karsız geçirdi, şubat başında kara kavuşmuştu. Ancak kayak sevinci kısa sürdü. 10 Şubat sonrasında havaların ısınmasıyla kayak pistlerindeki kar eridi. Hacettepe Üniversitesi’ne ait tesisler geçen yıl Elmadağ’a iki kar makinesi getirmiş, kayak sezonunun uzatılması için çalışma başlatmıştı. Bu yatırımdan vazgeçilip kar makineleri geri gönderilince, Elmadağ teknolojinin nimetlerinden de mahrum kaldı. Buna karşın, hafta sonunu geçirmek için Elmadağ’a giden Ankaralıların sayısında azalma olmadı.

Elmadağ’ın kuzey yamacındaki tesisler Çankaya merkezine karayoluyla 15 kilometre mesafede. 1500-1850 metre yükseklikteki merkezde rahat ve orta zorluk derecesinde tek pist bulunuyor. 548 metre uzunluğundaki pistin teleskisi saatte 720 kişi kapasiteli. Kayak Federasyonu bu yıl Elmadağ’da bir pist oluşturup, kayak makineleri getirmeyi planlıyor. Projenin sonuçları gelecek sezonda alınabilecek.

Elmadağ’da ODTÜ, Hacettepe, Ankara Üniversitesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait tesisler bulunuyor. Tek özel işletme dört yıldızlı White Tail Oteli, 30 odalı, 75 yataklı. (Tel: 0312 453 22 14) Otel iki yıldır konaklama fiyatlarını değiştirmedi. Çift kişilik odalar kahvaltı dahil hafta içi 80 TL, hafta sonu 100 TL. Sauna, kapalı havuz kullanımı ücretsiz. Gruplara yüzde 20 indirim uygulanıyor.
False