Ellerim böyle boş mu kalacaktı?

Güncelleme Tarihi:

Ellerim böyle boş mu kalacaktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1997 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

Sıkın dişinizi avcılar! Av sezonunun açılışına sadece bir hafta kaldı. Anadolu avcıları bu yıl avın geç açıldığından dertlenirken, Marmara Bölgesi avcıları da, avlanacak tüm meraların yasaklanmış olmasından sızlanıyor. İstanbullu avcılar şifai ve yazılı yakınmalarda bulunup, bu yasakların niçin ve kimler tarafından konulduğunu sorarak, MAK üyeleri ile federasyonu bu yanlışlığa göz yummakla, haksız yere suçluyorlar.

Her ilde, vali yardımcısının başkanlığında, yetkili resmi ve özel kuruluşların temsilcileri kendi hudutları içerisindeki av hayvanlarının durumu ile diğer olumsuz etkenleri toplantı masasına yatırır. Alınan kararlar ve yasaklar Milli Parklar ve Avcılık Genel Müdürlüğü'ne postalanır. Gelen il komisyon raporlarını inceleyen Milli Parklar yetkilileri, yasak bölgeler konusundaki önerileri genellikle hiç müdahele etmeden benimseyip, Merkez Av Komisyonnu'na sunar. Yedi kişiden oluşan komisyon üyeleri daha ziyade avın açılış-kapanış günleri, vurulacak av hayvanı limitleri gibi konuları tartışır. Kapatılan bölgeler gündeme getirilmez, yörenin av komisyonu üyelerine saygı duyulur.

Şayet bu yasaklanan alanlar için mutlaka bir suçlu bulunması isteniyorsa, il ve ilçe komisyon üyelerinden sorulması gerekir. Hayvanlar tükendi, avcılar aşırı yoğunlaştı, her tür teyp, tuzak, far gibi katliam aygıtları aldı başını gidiyor. Köylü bozuluyor, eli tüfeklilerle kolluk güçleri karşı karşıya getiriliyor.‘‘Bölge ava yasaklınsın'' diye hazırlanmış bir komisyon raporunu Sayın Cumhurbaşkanı bile veto etmez, onaylar. Ancak bu kararların alınmasının ardında, bir kurnazlık kin ve intikam duyguları saklantısıyla; ‘‘Biz bölgeyi yasaklattırırsak, başkaları gelemez, bizler de bildiğimizi okur, teyplerin melodileri eşliğinde dilediğimiz gibi, keyifle avlanırız'' şeytanlığı yeter ki olmasın.

Bunun vicdani yükünü üyelin omuzlarına bırakıp olası patlatılacak silah seslerinin üzerine doğru koşmak gerekir.

İstanbul ve civarında etkili olan yasaklamanın mimarları, üç ilimizin avcı kulüp başkan ve üyelerini merak edenler, Tekirdağ Bölgesi için kararlara imza koyan iki avcı derneği başkanı Aykut Atar ile Mustafa Karacalar'dan nedenini sorsunlar! Keza Kırklareli Bölgesi içinde il komisyon üyesi, avcı dernek başkanı Tuncer Balcı'yı arayabilirler. İstanbul Bölgesine gelince; Erenköy, İstanbul, Sefaköy, Beykoz gibi kulüplerin temsilcileri ile bazı fahri av müfettişlerinin onaylayıp imzaladığı yasaklamalarla ilgili il komisyon kararlarındaki üyelerin isimlerini öğrenmek isteyenler de, İstanbul Milli Parklar Başmühendisi Nihat Koyuncu'yu şayet yerinde bulabilirlerse, gidip kendisine sorsunlar. İşin tuhaf tarafı, yazılı müracaatla uzaklarda suçlu arayan bazı İstanbul kulüplerinin kendi temsilcilerinin de komisyonda bulunmalarının henüz farkında olmayışlarıdır!

Sakın yanlış anlaşılmasın. Ben alınan kararlara ve yasaklara asla karşı değilim. Çok doğru ve çağdaş bir hizmeti gerçekleştiren değerli kaymakam ve vali yardımcılarının şahsında tüm görevlileri kutluyorum. Bu bölgenin yasaklatılatılıp, bilinçli avcıların mağduriletlerine esas neden olan, kanun nizam tanımayan ‘‘Eli Tüfeklilerle ile kuşjokeyleri''ni ise aile boyu kınıyorum. Şimdi oturup hem kına yaksınlar, hem de şarkı söylesinler, ‘‘Ellerim böyle boş mu kalacaktı'' diye.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!