Elektronik sigara uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Elektronik sigara uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2017 18:05

Elektronik sigara uyarısı

Haberin Devamı

MANİSA İl Halk Sağlığı Müdürü Engin Yıldırım, son dönemlerde sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu iddiasıyla kullanımı oldukça yaygınlaşan elektronik sigaranın, normal sigara içiminin verdiği zarar ile eşit ölçüde zarara sebep olduğunu söyledi. Yıldırım, elektronik sigaranın masum olmadığını ve içerisindeki sıvıların kanserojen madde içerdiğini de sözlerine ekledi.

Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, kaçak elektronik sigara ve malzemelerinin satışını yapan işletmelere yönelik yaptığı denetimlerde, geçen ocak yından bu yana 20 elektronik sigara ve 209 elektronik sigara likidi ele geçirdi. Türkiye genelinde yasak olmasına rağmen diğer illerde olduğu gibi Manisa'da da elektronik sigara kullanıcılarının her geçen gün sayısının artmasına yönelik açıklama yapan Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Engin Yıldırım, vatandaşları uyardı. Yıldırım, elektronik sigaranın, normal sigara içiminin verdiği zarar ile eşit ölçüde zarara sebep olduğunu söyledi.

"ELEKTRONİK SİGARALAR MASUM DEĞİLDİR"

Yıldırım, elektronik sigaralarda nikotin bağımlılığını tetikleme ve nikotin zehirlenmesine yol açma gibi risklerin de yüksek olduğu tespit edildiğini belirtip, "Sigaraya duyulan bağımlılıktan kurtulmak veya zararlarını azaltmak için kullanılan elektronik cihaz. En basit tanımıyla cihaz duman yerine buhar oluşturur ve kullanıcı içinde çeşitli maddeler bulunan bu buharı içine çeker. Buharda nikotin de bulunabilir. Elektronik sigaralar masum değildir. İçerisindeki sıvıların kanserojen madde içerdiği, sıvılardan alınan çoğu örnekte, tütünde olduğu gibi insan sağlığını tehlikeye atabilecek anabasine, myosmine ve beta nikotryine maddeleri tespit edilmiştir" diye konuştu. Yıldırım, şöyle devam etti:

"Anabasine; tütün bitkisinde bulunan ve böcek öldürücü etkinliğe sahip alkoloit yapısında bir bileşik maddedir. Ayrıca, elektronik sigaranın, sigarayı bırakmak isteyenlerin el, dudak alışkanlığını ortadan kaldırmadığından davranış değişikliği oluşturmayacağı düşünülmektedir. 11 Haziran 2013 tarihli 6487 Sayılı Kanun ile kapalı alanda, 'Tütün içermeyen, ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilir' hükmü ile bitkisel nargile ve elektronik sigara da yasağa dahil edilmiştir."

Ersan ERDOĞAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!