Elektrikte özelleştirme vatandaşa yaramadı

Güncelleme Tarihi:

Elektrikte özelleştirme vatandaşa yaramadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2009 00:00

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Ramazan Pektaş, ‘’BEDAŞ özelleştirildikten sonra elektrik faturalarındaki dağıtım bedeli oranı, meskenler için yüzde 12.7’den yüzde 15.9’a çıkmıştır. Hani özelleştirince rekabet gelecek ve ucuzlama olacaktı’’ dedi.

Özelleştirme Karşıtı Platform Ankara Bileşenleri üyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde toplanarak, elektrik zammını protesto eden dövizler açtı ve sloganlar attı.
Ramazan Pektaş, gruptakiler adına yaptığı basın açıklamasında, meskenlerde kullanılan elektriğin yüzde 9.68 zamlandığını belirterek, ‘’Sağlık sisteminin ‘ticarileştirilmesinin’ birinci yıl dönümü olan 1 Ekim, aynı zamanda elektrik faturalarını özelleştirilme yoluyla şişirmeye devam etmenin kilometre taşlarından biri olmuştur’’ diye konuştu.
Kanıt ortada
Özelleştirme politikalarının bugüne kadar hep söylenenlerin tersi biçimde ortaya çıktığını savunan Pektaş, şöyle devam etti.
‘’İşçiye, memura yıllık yüzde 4.5 zam verilirken, enerji üretim maliyetlerinin 3 aylık dönemde nasıl yüzde 20 arttığını anlamak mümkün değildir. Personel maliyetlerinde belirgin bir artış yok, doğal gaz fiyatlarında, ithal kömür alım fiyatlarında, döviz kurunda düşüş var. Ancak maliyet bazlı fiyatlandırma formülü her nasılsa elektrik üretim maliyetlerinde artış öngörüyor.
Biz ısrarla ‘özelleştirme demek zam demektir’ demiştik. Kanıt ortada, BEDAŞ özelleştirildikten sonra elektrik faturalarındaki dağıtım bedeli oranı meskenler için yüzde 12.7’den yüzde 15.9’a çıkmıştır. Hani özelleştirince rekabet gelecek ve ucuzlama olacaktı.’’
Açıklamanın ardından platformun Ankara Bileşenleri üyeleri, üzerinde, yapılan zammı eleştiren yazıların bulunduğu temsili elektrik faturalarını yaktı. Gruptakiler, bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!