Elektrik Mühendisleri Odası Temsilcisi Sınırkaya Uyardı:

Güncelleme Tarihi:

Elektrik Mühendisleri Odası Temsilcisi Sınırkaya Uyardı:
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 17:07

NAMİYE SINIRKAYA

Soğuk kış aylarında fazlaca kullanılmaya başlanan elektrikli ısıtıcı, elektrikli battaniye, klima ve su ısıtıcısı gibi elektrikli cihazların insan sağlığını geri dönüşümü olmayan tehlikelere attığı bildirildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Namiye Sınırkaya, elektrikli ısıtıcı, elektrikli battaniye, klima ve su ısıtıcısı gibi elektrikli cihazların çalışma esnasında yüksek oranda radyasyon yaydığına dikkat çekti. Bu tür cihazların insan sağlığını birinci dereceden tehdit ettiğine işaret eden Sınırkaya, söz konusu cihazlara katiyen birkaç metreden fazla yaklaşılmaması gerektiğini açıkladı.
Sınırkaya, “Esasen bu tehlike; yalnızca ısı amaçlı kullanılan cihazlar değil, elektrikle çalışan tüm ev aletleri için geçerlidir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinası, fırın gibi gündelik hayatımızın ayrılmaz birer parçası haline gelmiş cihazları dahi kullanırken uzun zaman yakınlarında bulunmamak, cihazın çalıştığı esnada uzak durmak ve çalışma sonrası ve kullanılmama durumunda fişini prizden çekmek önemlidir. Bu durumun elektrik faturalarına artı bir katkısı olması bir yana sağlık içinde olumlu etkileri bulunmaktadır.”dedi.
ISINMAK İSTERKEN SAKAT KALMAYIN
Çalışan elektrikli sobaların hemen yanında duran, elektrikli battaniyeler prize takılı iken üzerinde uzun süre oturan, hatta gece çalışan battaniyenin üzerinde yatıp uyuyan insanları da uyaran Sınırkaya, sözlerine şöyle devam etti. “Bunlar çok mahsurlu ve katiyen uzak durulması gereken davranışlar. Fiziksel sakıncaları zaten bilinen bir gerçek. Bir de buna ilaveten yüksek radyasyonun maruz bırakacağı rahatsızlıklar eklenirse durumun daha tehlikeli boyutlara tırmandığı inkar edilemez.”
Sınırkaya, özelikle son yıllarda ki kanser vakalarının artışında da en önemli nedenlerinden birisinin bilinçli ya da bilinçsiz fazla radyasyona maruz kalmak olduğunun altını çizerek, insanları bu konuda bilinçli ve hassas davranmaları gerektiği konusunda uyardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!