Elektrik kesintisi yaktı

Elektrik kesintisinden haberi olmayan Foçalılar, sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu pazar günü kavruldu. İçmeyi bırakın tuvalet suyu bile bulamadı. Buzluklardaki gıda maddeleri bozuldu, dondurmalar eridi. İnekler bile 1950’li yıllardaki gibi elle sağıldı.

Haberin Devamı

FOÇA’da pazar günü elektrik kesintisi yapıldı.
Kesintiden haberi olmayan, halk çok sıkıntılı anlar yaşadı.
Esnaf, “Dolaplarımızdaki gıda maddeleri çözüldü, dondurmalarımız eridi” diye öfkelendi.
Bağarası’nda kurulan üretici pazarında esnaf, yeşilliklerin üstüne serpecek su bulamayınca isyan etti.
“Tuvalete gidecek suyumuz bile yok” diye feryat etti.
Kesinti sabah saat 05.00’ten akşam 19.30’a kadar sürünce de üreticiler, “1950’li yıllardaki gibi ineklerin sütünü bile elle sağdık” dedi.
¡¡¡
Ben bu Foçalılar’a çok kızıyorum!
Tatil günü yapılan kesintinin duyurusunun şirketin internet sitesinde yapıldığını öğrenince kızgınlığım daha da artıyor...
Kardeşim sen niye İzmir’de elektrik dağıtımını yapan Tedaş mı, Gediz mi, Gedaş mı ne, işte o şirketin internet sitesine niye her gün girmiyorsun!
Senin köyünde elektrik ne zaman kesilecek neden öğrenmiyorsun.
Hayvan ağıllarına, inek damlarına neden internet ağı kurmuyorsun.
“Elle inek sağmak zorunda kalırım sonra” diye niye araştırma yapmıyorsun.
Şimdi teknolojiden uzak kalmanın ne demek olduğunu öğrendin mi?
Milenyum çağında iletişimsizliğin ne demek olduğunu anladın mı?
¡¡¡
Ben bu Foçalılar’ın dedelerine de çok kızıyorum.
Biliyorsunuz Foça, İzmir’in kuzeyinde yer alan bir sahil ilçesi. Adını denizlerini yurt edinmiş foklardan alıyor.
Antik Çağ’da İyon yerleşimi olarak ortaya çıkan kentin insanları, hem denizcilikte, hem de mühendislikte çok ilerlemişler.
Samsun’u, Lapseki’yi, İtalya’daki Velia’yı, Korsika’daki Alalia’yı ve Fransa’nın Marsilya’sını bu Foçalıların dedeleri kurmuşlar.
Elin memleketlerine kadar giden Foçalılar, her daim rüzgar alan memleketlerine yel değirmenleri kurup elektrik üretselerdi, şimdi torunları çile çeker miydi acaba?
¡¡¡
Elektrik kesintisi haberini duyunca ben kendime de çok kızıyorum.
Amerika’da 40 yılda bir, 2 dakika elektrik kesintisi oldu diye halkın mağazaları yağmaladığını, 31 yıl Almanya’da yaşayan dostlarımın, “Biz hiç elektrik kesintisine şahit olmadık” sözlerini yazmadığım için kızıyorum.
Ben el oğlu aya giderken, insanların abuklukları yüzünden işkence çekmesine kızıyorum. Faturaların üzerine, “Şu kadar borcunuz var. Yoksa elekriklerinizi keseriz. Sizin dünyanızı karartırız” diye not düşenlerin, “sizin mahallenizde şu tarihte kesinti yapılacak” diye uyarı yazısı yazmamasına kızıyorum.
SMS, mail sistemi ve facebook denilen mecrada bu tür hayati konuların duyurulmamasına kızıyorum.
“Bu mesajı hemen 7 kişiye göndermezseniz kaynananız düşük yapar” diye gelen mailleri saniyede paylaşanların bu tür hayati konulardaki bilgileri paylaşmamasına kızıyorum.
Öfkelenmekte haksız mıyım ne dersiniz?

Haberin Devamı

Elektrik kesintisi önlenebilir mi?
Kışın İzmirgaz Genel Müdürü Burçin Yandımada ile konuşup, “Komşularımız kızıp vanayı kapatırsa ne yaparız” diye sordum.
Yandımata, “Türkiye’de doğalgaz kesintisi olmaz. Bir hattan gelen gaz kesilirse, diğer hattan gelen gazı veririz. Tüm şebeke birbirine iki yönlü bağlı” demişti. Bu çift yönlü bağlantının emniyet ve bakım çalışmaları için de gerekli olduğunu vurgulamıştı Yandımata.
¡¡¡
Hani diyorum. Şu çift taraflı bağlantı, elektrik hatları için de düşünülse. Bakımlar, kısa alan baypaslarıyla giderilse. 500 metrelik hat değiştirilirken, tüm ilçe mağdur edilmese nasıl olur dersiniz?
Böyle birşey olabilir mi acaba,
sevgili elektrik mühendisleri?

Haberin Devamı

BİR ŞİKAYET
Sivri sinekler arı oğulu gibi

Sabahattin Eyüpoğlu kıdemli eğitimci. Yaz günlerini Yeni Foça Özgözdekent’teki evinde geçiriyormuş. Eyüpoğlu çok öfkeli şu günlerde, “Ben 68 kuşağındanım. Çağdaş yaşam vaadiyle göreve talip olan başkan adaylarını destekledim hep. Ama onların çağdaşlıktan haberi yok. Sivrisineklerden açık havada oturamıyoruz. Arı oğulu gibi dolaşıyor sivrisinekler. Bu sinekler kanatlı hale gelmeden bu başkanlar neredeydi. Onları daha larva halindeyken neden yok etmedi” diye soruyor.

Yazarın Tüm Yazıları