GeriNasıl Yapılır? Mutfak fayanslarınızı doğal yöntemlerle temizleyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mutfak fayanslarınızı doğal yöntemlerle temizleyin

Mutfak fayanslarınızı doğal yöntemlerle temizleyin

Mutfakta bulunan fayanslar genelde her yemek sonrasında temizlenmelidir. Çünkü yapılan yemeklerden sıçrayan her şey fayanslara yapışır ve bir süre sonra kir tabakası oluşturur. Peki mutfak fayansları nasıl temizlenebilir? İşte bazı ipuçları…

Mutfakta bulunan fayanslar genellikle mutfak dolaplarına uyumlu bir şekilde yapılır. İlk başlarda hevesle silinen ve parlatılan fayanslar bir süre sonra öncelik halinden çıkar. Uzun süre silinmediğinde üzerinde yapılan yemeklerin sıçrayan suları, sıçrayan yağlar ve tozlar birikerek inatçı bir tabaka haline gelebilir. Tam da bunlar için vereceğimiz ipuçlarını banyo fayanslarında da kullanabilirsiniz. Banyo ve mutfaktaki fayansları temizlerken mutlaka derzleri de temizleyin ki, daha da temiz dursun.

Mutfak hijyeni hemen herkes için oldukça önemlidir. Mutfakta yapılan temizliğin ilk adımlarından biri de fayans temizliğidir. Kimyasal pek çok sıvı ile de temizlenebilen fayanslar, doğal yöntemlerle de temizlenebilir.

Mutfak fayanslarınızı doğal yöntemlerle temizleyin

Sodadan vazgeçmeyin

Temizlikte soda sık sık imdadımıza koşar. Fayans temizliği için de oldukça etkili bir temizlik yöntemi olan soda, su ile birleştirilerek kullanılıyor. Bir kovanın içine 1 litre su ve yarım çay bardağı soda ekleyin. Karışımı bir sprey şişesine boşaltın ve fayanslara sıkın. Ardından süngerin sert kısmıyla ovarak lekelerden kurtulun.

Sirke her derde deva

Salatalarda, yemeklerde, şifa çaylarında hemen her yerde kullanılan sirke, temizlik için de sık sık kullanılıyor. Bir tencereye 4 litre ılık su, 1 çay bardağı sirke, 3 yemek kaşığı boraks ve 3 yemek kaşığı da amonyak ekleyin. Bu karışımı bir şişeye doldurun. Özellikle fayanslardaki aşırı yağlı yerlerde çok etkili olan bu karışım, sünger yardımıyla ovunca daha da etkili bir sonuç çıkaracak.

Beyaz sirke temizlikte vazgeçilmez

Temizlik için her evde bulunması gereken beyaz sirke, fayans temizliğinde de çok etkili bir formül. Temiz bir süngere biraz soda ve biraz beyaz sirke dökün. Ardından bu süngerle fayanslarınızı yaklaşık 10 dakika ovun. Fayanslarınız tertemiz olacaktır.

False