Çocuğunuzun dil gelişimine yardımcı olabileceğiniz öneriler

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuzun dil gelişimine yardımcı olabileceğiniz öneriler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2020 10:16

Çocukların dil gelişiminde ebeveynlerin rolü önemlidir. Yapılan araştırmalara göre çocukluk döneminde bol bol konuşulan ve okuma yapılan çocukların, yapılmayanlara göre daha iyi kelime dağarcığına ve dil bilgisine sahip olabileceği ortaya konmuştur.

Haberin Devamı

İşte çocuğunuzun dil gelişimini destekleyebileceğiniz birkaç basit yol...

- Bol bol konuşun

Her gün yaptıklarınızı anlatın. Örneğin çocuğunuza, "Şimdi banyo yapacağız. Daha sonra yürüyüşe çıkacağız" diyerek yapacaklarınızı ifade edin.

- Düzenli okumalar yapın

Bebeğinize kitap okumak için erken olduğunu düşünebilirsiniz ama asla erken değil. Ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte kitap okumak için geçirdikleri zaman, gelecekte okuma başarısını etkileyecektir. İlk olarak basit kitaplarla başlanabilir ve çocuk büyüdükçe resimli kitaplara ve daha uzun hikayelere geçilebilir. Ayrıca, hikaye saatleri de okul öncesi bir çocuğun kitap sevgisini geliştirmesine yardımcı olabilir.

- Birlikte müziğin keyfini çıkarın

Küçük çocuklar müziği ve hareketi sever. Hareketli şarkılar dinlediklerinde, çevrelerindeki dünyayı ve dilin ritmini öğrenirler.

Haberin Devamı

- Hikayeler anlatın

Renkli ve eğlenceli karakterlerin olduğu, macera ve mutlu sonla biten detaylı hikayeler anlatın. Ancak hikayenin çocuğunuzun sevdiği türde olduğundan ve korkutucu olmadığından emin olun.

- Çocuğunuzun liderliğini takip edin

Eğer çocuğunuz bir kitaptaki belirli bir resimle ilgileniyorsa, onun hakkında konuşmaya devam edin. Örneğin kitaptaki bir tekne ilgisini çektiyse, ona daha fazla tekne gösterin ve onlar hakkında konuşun. Ayrıca çeşitli sorular sorup iletişim kurun.

- İfade ve konuşma şeklini asla eleştirmeyin

Çocuklar bazı kelimeleri yanlış ifade edebilir. Bu durumda onu eleştirmek yerine, ona ifadelerin doğru telaffuzu ve kelime kullanımını tekrar edin. Çabaları için de çocuğunuzu takdir edin.

- Televizyonu ve bilgisayarı dikkatli kullanın

Uzmanlar, 2 yaşından küçük çocukların hiç televizyon izlememelerini ve 2 yaş ile üstü çocukların da günde iki saatten fazla televizyon izlememelerini tavsiye ediyor. Bazı eğitim programları çocuklar için faydalı olabilirken, TV şovları çocukların dil gelişimleri için gerekli desteği sağlamaz.

- Okul gezilerine gidin

Bir müzeye, hayvanat bahçesine veya akvaryuma yapılacak olan bir gezi çocuk için yepyeni bir dünyanın kapılarını açabilir. Ayrıca gördüğü şeyleri ve eğlenceli aktiviteleri de öğrenmek isteyecektir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!