Ekonomimizin 3'te 1'i gitti

Güncelleme Tarihi:

Ekonomimizin 3te 1i gitti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2016 16:04

30 Mart Yerel Seçimleri öncesinde, “CHP’nin oy deposu” diye bilinen Çayyolu, Yaşamkent ve Ümitköy’ün Yenimahalle’den ayrılmasına rağmen yüzde 50.8’le başkan seçilen Fethi Yaşar, “‘Aday olma Yenimahalle’yi bölmeyelim’ deselerdi aday olmazdım” dedi. Yenimahalle’nin bölünmesinin, ilçe ekonomisine de zarar verdiğini belirten Yaşar, “Ekonomimizin 3’te 1’i gitti. Orada bir villadan aldığımız vergiyi Demetevler’de bir apartmandan alıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Anktara Hürriyet’in, ‘Başkanlar Konuşuyor’ röportaj dizisinin 5’inci gün konuğu Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar oldu. Yenimahalle’de 2’nci dönemini geçiren Başkan Fethi Yaşar, Ankara Hürriyet Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve haber ekibinin sorularını yanıtladı. Yereldeki başarısının şifrelerini veren Yaşar, CHP’nin seçim stratejisi, ilçe sınırlarındaki Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Yenimahalle’nin küçülmesine neden olan Bütünşehir Yasası ve görüşmeleri başlayan yeni Büyükşehir Yasası gibi konuların yanı sıra, 2016 yılı projelerini de anlattı. 

* Yenimahalle, kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu ilçelerden. Kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulduğu yönünde sık sık dillendirilen Demetevler ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz?
Demetevler bölgesinde 5.5-6 gibi bir yoğunluk var. Binaların 3’te 1’i resmi ve planlı. Demetevler’de kentsel dönüşüm yapılmalı. Ancak burada yoğunluğu artırmanın imkanı yok. Demetevler’de oturan vatandaşın en az yarısının gönlü edilerek başka yerde ev sahibi yapmanın yolları bulunmalı. Demetevler’de, merkezi caddelerdeki dükkanlar daha pahalı. Oraya yakın alanlarda hak sahiplerine daire, dükkan sahiplerine de iş merkezi gibi mağdur etmeyecek bir sistem olursa kentsel dönüşüm yapılır.
* Kentsel dönüşümle ilgili devam eden projeleriniz ne durumda?
Seylap Blokları başladı. Mehmet Akif Ersoy ile Macun ikiyi bitirdik. Macun’un üçüncü etabı için uğraşıyoruz. Burada Büyükşehir de bir sıkıntı var aşmaya çalışıyoruz. TOKİ ve Büyükşehir birlikte imzalıyoruz. Hemen imzalanırsa TOKİ ihale edecek. Bu etap da bitince Macun’da sıkıntımız kalmayacak. Bizden önce Karşıyaka’yı yaptılar. Biz Pamuklar’ı yaptık. SSK Blokları, Varlık Mahallesi, Motorlu Taşıtlar Blokları’nda çeşitli çalışmalarımız var. Yamaç Evleri projesi var şu anda Bakanlar Kurulu’nda o gelecek. Kaletepe projesinde çok yol aldık. Bunları da başarabilirsek Yenimahalle’de gecekonduyu tarihe gömeceğiz.

Haberin Devamı

Ekonomimizin 3te 1i gitti

BİR VİLLANIN VERGİSİ DEMETEVLER’DE BİR APARTMANA DENK

Haberin Devamı

* Bütünşehir Yasası ile Çayyolu, Yaşamkent, Ümitköy bölgesinde büyük bir kaybınız oldu. Bu durum sizin için avantaj mı yoksa dezavantaj mı oldu?
Dezavantaj oldu. Oraların ayrılmasıyla ekonomimizin 3’te 1’i gitti. Yenimahalle hem siyaset anlamında hem de prestij olarak kaybetti. Orada bir villadan aldığımız vergiyi Demetevler’de bir apartmandan alıyoruz. ‘CHP’ye çok oy veriyorlar bölersek Yenimahalle’yi alırız’ dediler ama olmadı. Bu koltuklarda baki değiliz ben de geçiciyim. Eğer o gün bana gelselerdi ‘Aday olma Yenimahalle’yi bölmeyelim’ deselerdi ben aday olmazdım. Geçen 5 yılda bilhassa Yaşamkent ve Çayyolu’nda çok büyük yatırım yaptık, ikinci bir belediye kurduk. İnşallah Çankaya Belediye Başkanımız da bunu devam ettirir.

Haberin Devamı

BENİ DE HALK SEÇİYOR BÜYÜKŞEHİRİ DE

* Yeni Belediye Kanunu ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Sizce bu kanunda neler olmalı ya da olmamalı?
Bütünşehir Yasası yanlış çıktı. Ekonomik olarak veya idari olarak çeşitli sıkıntılar var. Kesinlikle belediye gelirleri yeniden gözden geçirilip Avrupa standartlarındaki kaynaklarla imkân olduğu ölçüde yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerekir. Büyükşehir belediyeleri yetkisiyle metropol belediyelerin yetkilerinin kesinlikle kalın çizgilerle belirtilmesi lazım. Bu yasada her an Büyükşehir Belediye Başkanı belediye meclisi istemediği müddetçe her şeyi değiştirme yetkisine sahip, böyle bir yasa olmaz. Ben de tek dereceli seçimle geliyorum. Benim de meclisim halk tarafından seçiliyor Büyükşehir’in de. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesi birbirine saygılı şekilde Ankara’yı güzelleştirmek için çaba sarf etmeli. Büyükşehir’in yetkisine ben dokunmamalıyım. Benim yetkime de Büyükşehir dokunmamalı.

Haberin Devamı

CHP’DE GÜVEN SORUNU VAR

CHP, 1 Kasım seçimlerinde Yenimahalle’de yüzde 36,5 oranında bir oy aldı. Sizse, 30 Mart’ta 50,8 oranında oy almıştınız. Arada 14 puanlık bir fark var. Sizce partiniz nerede yanlış yapıyor?
Son seçimler CHP için başarılı seçimler değildi. Oyu düşmedi ama böyle bir ortamda yüzde 30’un altında da almamalıydı. Bizim bir güven sorunumuz var. CHP üyesi veya yöneticisi olmuş bazı insanların söylemleri hem partilileri üzüyor hem de vatandaşta kafa karışıklığı yaratıyor. CHP, parti içi demokrasi ve çok seslilik diyerek kavram kargaşası yaşıyor. CHP’ye üye olanlar görev alanlar sorumluluğun bilincinde olmalı. Ben bir yere beyanat veriyorsam parti programının içinde kalarak beyanat verebilirim. Yenimahalle’de bir icraat yapıyorsam parti programına uygun işler yapıyorum. Ben özel oy aldım. Bütün partilerden oy aldım ama ana oy CHP’nin ve onun üzerine oy aldım. Halkın içinde olan bir yerel yöneticiyim, Yenimahalle’yi kucaklıyorum. Her düşüncedeki vatandaşımıza eşit hizmeti götürüyoruz. Sokakta da bunun saygısını görüyorum.

Haberin Devamı

GÖRÜŞÜM ALINDI AMA GERÇEKLEŞMEDİ

* İktidarın yolunun yerelden geçtiği söyleniyor. Türkiye’de Eskişehir, Aydın gibi yüksek oylarla seçilmiş CHP’li belediye başkanları var. Bu anlamda başarılı belediye başkanları genel seçim öncesi aday sürecinin belirlenme safhasında çağrılıyor mu görüşleri soruluyor mu? Ya da bunun olması lazım mı?
Yenimahalle, 2’nci bölgede milletvekili seçimlerinde en büyük ilçe. Sayın genel başkanımız adaylık sürecinde Yenimahalle başkanı olarak görüşlerimi aldı. Fakat benim aktardığım düşüncelerin hiçbiri de gerçekleşmedi. 7 Haziran’da da 1 Kasım’da da seçilen arkadaşlardan bazıları kontenjandan bazıları ise ön seçimle geldi. Ben bu konuda düşüncemi söyledim. Sonuçlar değişebilirdi ama artık bunlar geride kaldı. Sorun sistem sorunu. Siz hangi yöntemle yaparsanız yapın halkı kucaklamayan bir listeyle oy almanız mümkün değil. Sen ben tartışması olduğu müddetçe bu halk güvenip size oy vermez.

SARAY’A ÇAĞRILDIM GİDEMEDİM

* Cumhurbaşkanlığı Sarayı ilçeniz sınırlarında bulunuyor. Külliye üzerine giderim gitmem noktasında çeşitli tartışmalar oldu. Siz gittiniz mi? Bu tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yok gitmedim. Bir kere resepsiyon için davetiye gelmişti ben de Ankara dışındaydım katılamadım. Olsaydım katılırdım. Sarayın yanlışları var doğruları var bunlar siyaseten tartışıldı ancak Cumhurbaşkanı orada oturuyor, nihayetinde devletin bir binası. Ben giderim gitmem tartışmalarını siyaseten kısır tartışma olarak görüyorum. Bana göre Çankaya’da olması daha güzel olurdu. Çünkü Çankaya Cumhuriyet’in kuruluş simgesi.

MEYDAN YOKSA DEMOKRASİ DE YOKTUR

*İlçe belediye başkanı olarak bölgenizde de bulunan, Ankara’da sayıları hızla artan alışveriş merkezlerine nasıl bakıyorsunuz?

AVM’lere insanları doldurarak, sokağın canlılığını yitirerek, meydanları ortadan kaldırarak, beton yığını haline getirerek, doğru bir kent yarattım diyen kim varsa önce kendini kandırır. Bir şehirde meydan yoksa orada demokrasi de yoktur. AVM yapanlar bu AVM’ye izin verenler planlara bunları yerleştirenlere soruyorum; dünyanın hangi şehrinde Ankara’daki veya İstanbul’daki kadar AVM var. Paris’in eski Paris’i ve yeni Paris’i var. Eski Paris’te kapı tokmakları dahil eski canlığını koruyor. Ve turist de o tarafa gidiyor. Bizim de böyle olmamız lazım.

ENGELLİLERE UMUT EVİ

* 2016 yılındaki projeleriniz neler? Neleri tamamlayacaksınız? Hangi projeleri ortaya koyacaksınız?
- 2016 yılında bütün ihaleler bitecek.
- Kentsel dönüşüm problemleri belli bir noktaya getirilecek.
- Dört kültür merkezi, iki gençlik merkezi ve iki kreş ihale edilecek.
- Karşıyaka’yı ihale edildi, Çiğdemtepe pazar yeri hızla ihale edilecek.
- Çocuk Bilim Merkezi ve Müzesi açılacak.
- Engelliler için Ankara’da ilk Umut Evi’nin temeli atılacak.
- Kapalı spor merkezinin temeli atılacak.

BAKMADAN GEÇME!