Ekonomide 2 kötü haber

- CHP, 61. Ekonomik Görünüm Raporu’nu hazırladı ve dış borç konusunda uyardı.

Haberin Devamı

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın denetiminde hazırlanan ‘61. Ekonomik Görünüm Raporu ile ilgili raporda, bu yılın ilk üç ayında Türkiye’nin yurtdışına olan net finansal yükümlülüklerinin 19 milyar dolar artarak 434 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Türkiye’nin net finansal yükümlülüklerinin uluslararası kuruluşların belirlediği kritik eşiğin çok üzerine çıktığı ve kısa vadeli borçlardaki artışın ise “kaygı verici” olduğu kaydediliyor.

- 2012 yılında 6 milyar TL ciro elde eden teknoloji marketleri pazarında Türk malı ürünlerin oranının yüzde 5’i bulmadığını belirten Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir, tamamen Türkiye’de üretilen teknolojik ürünlerin azlığı nedeniyle yabancı markaların pazarda büyük bir hâkimiyet kurduğunu söyledi. Erdemir, yerli markaların en etkili olduğu ürün grubunun yüzde 40’a varan oranla bilgisayar olduğunu kaydetti.
Bu iki haberin ayrıntılarını internetten bulup okuyabilirsiniz.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- PROF. Dr. Mehmet Sait Doğan’a, internet yoluyla hakaret ve küfürden, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sami Şener’in oğlu, eski İSKİ çalışanı Mehmet Arif Şener ile arkadaşı Halil Tufan’a, daha önce üçer ay hapis cezasına çarptırılmalarından başka Anadolu 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce de aynı suçtan 5 bin TL para cezasına çarptırıldıklarını...
- İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın, topluma sağladığı büyük katkılar ile yıllardır eğitim, kültür ve sanatın yanında olan Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık’a fahri doktora unvanı verdiğini...
- BOĞAZİÇİ Üniversitesi Gastronomi Festivali’nin ilk kez 25-26 Mayıs tarihlerinde (hafta sonu) düzenleneceğini...

Orta sonlarda da sorun var

KÖŞENİZİ sürekli takip ediyorum. Öncelikle lise son sınıf öğrencileri hakkında göstermiş olduğunuz duyarlılığa teşekkür
ederim. Fakat aynı sorun ortaokul son sınıf öğrencileri için de geçerli. Onlar da 8 Haziran’da SBS’ye girecekler. Eğitim sistemimiz sayesinde hepsi maalesef dershaneye gitmek zorunda olan öğrenciler ve bu az kalan sürede dershanelerde hızlandırmalar başladı. Hafta içi 3’er gün dershanede konu tekrarları var. Okullarda zaten ders işlenmemekte...
Lise son sınıflara gösterilen hassasiyetin ortaokul son sınıf öğrencilerine de gösterilmesini beklemekteyiz. Malumunuz artık bütün okullar Anadolu ve Meslek Lisesi diye ayrılmış durumda ve ‘Kazanamadı mahallemdeki şu okula göndereyim’ diyemiyoruz artık. Konu ile ilgili sesimizi duyurmanızı rica ediyorum.
M. Aslı ERDÖNMEZ

Haberin Devamı

Silikon değil, Kurtlar Vadisi kurulur ancak

BAŞBAKAN’ın Google merkezini ziyaret edip, Kağıthane Cendere’yi Silikon Vadisi yapacağız dediği gün, AKP hükümeti üniversitelere yerleştirilmek üzere 10 bin polis alınacağını ilan ediyor. Zihniyet ile eylemdeki tezat gösteriyor ki, Başbakan işin özünü hâlâ kavrayamamış.
Polis kaynayan kampuslar ile şaibeli atamalar ile baskı ile bilimsel özgürlüğün ipotek edilip, düşünce ve düşünceyi ifade özgürlüklerin ayaklar altına alındığı ülkede Silikon değil ancak Kurtlar Vadisi kurulur.    Cem TOKER

İndirim tuzaklarına dikkat

TÜKETİCİ Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkan Vekili Yavuzhan Cengiz kampanya indirimlerini ve tüketici şikâyetleri üzerine şu uyarıda bulunuyor: “İndirim kampanyalarında ve reklamlarda tüketici mağduriyetleri çeşitliliği artarak devam ediyor. Tüketiciyi mağazaya çekmek için 2 al 1 öde veya yüzde 70’e varan indirim açıklamalarına inanan tüketici içeri girdiğinde indirimin ya çok kalitesiz ya da ayıplı birkaç üründe olduğunu görüyor. Bazı ürünlerde ise birkaç gün önceden etiket fiyatları yükseltiliyor ve yüzde 50 indirim yapılmış gibi afiş asılıyor. Aslında zaten ürünün yüzde 50 indirimlik hali 1 ay önceki fiyatı. Tüketiciyi, son zamanların yeni kandırma yolu ise “Kapatıyoruz, tadilat veya iş değişikliği nedeniyle zararına satış” gibi hilelere başvurulmasıdır. Fiyatı ne kadar düşük olursa olsun piyasa araştırması yapmadan ürün almamasını tavsiye ediyoruz.

Haberin Devamı

ODTÜ’de büyük Balkan Savaşları sempozyumu bugün başlıyor

1912-1913 Balkan Savaşı’ndan günümüze 100 yıl geçti. bu konuda ülkemizde ve yurtdışında birçok sempozyum ve panel düzenlendi. Bunların en kapsamlılarından birisi de ODTÜ’de 23-24 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak. Yurtiçi ve yurtdışındaki birçok seçkin üniversiteden katılacak 155 bilim adamı Ankara ODTÜ İİBF B binası, uluslararası ilişkiler bölümünde bir araya gelecek.
Prof. Dr. Mustafa Türkeş başkanlığındaki  düzenleme kurulu ABD, İngiltere, Avusturya, Fransa, Macaristan, Japonya, Arnavutluk, Kosova, Bulgaristan, Sırbistan, Bosna-Hersek, Yunanistan, Makedonya, Kıbrıs ve Türkiye’nin birçok üniversitesinden bilim adamlarını bir araya getirecek.
Tarihimizin pek fazla değinilmeyen Balkan Savaşlarının sebep ve sonuçları üzerinde aynı anda beş farklı salonda ve toplam 28 oturumda tebliğler sunulacak. ‘Balkan Savaşları sırasında ve sonrasında değişen ulusal kimlikler’, ‘Balkan Savaşları’nın ikili ilişkilere ve bölgesel dönüşümlere etkisi’, ‘Balkan Savaşları, göç ve sorunlar’, ‘Balkan Savaşları’nın ideolojik yönetimlere yansımaları’, ‘Balkan Savaşları sırasında demiryolu kullanımı ve havacılık faaliyetleri’ vb. başlıklardaki oturumlardaki tebliğler dikkat çekici... Konferanslar Türkçe ve İngilizce olacak ve simultane tercüme yapılacaktır.
Balkan sevdalılarına duyurulur.
H. Yıldırım AĞANOĞLU

Haberin Devamı

Liseler devre dışı...

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, “LYS’ye hazırlanan lise son sınıf öğrencilerine zaman baskısı yaşamadan hazırlık sürecinde derslerine daha iyi motive olmaları, sınav streslerinin olabildiğince azaltılarak sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmeleri ve esasen gerçeğe uygun olmayan beyan ve diğer suretle rapor alınmasını önlemek amacıyla bu öğretim yılına mahsus olmak üzere; lise son sınıflardaki öğrencilere 45 gün devamsızlık hakkı tanımıştır.
Bu uygulama ile liseler eğitim sisteminin dışına çıkarılmıştır. AKP’nin 10 yıldır sürdürdüğü eğitim politikaları nedeniyle artan dershaneler, liselerin yerini almıştır.
İyi niyetle yapılmaya çalışılan bu uygulama, “Gerçeğe uygun olmayan beyan ve diğer suretle rapor alınmasını önlemek amacıyla” yapılmış olsa da, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu kararı ile okulların işlevsiz bir kurum olduğunu açıkça ilan etmiştir. Oysa nitelikli eğitimin yapılabilmesi için liselerde tam zamanlı eğitim çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmaya çalıştığı bu uygulama ile sorunlar çözülememekte sadece ötelenmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı bu geçici çözüm önerilerinden vazgeçerek kalıcı çözüm önerileri ile eğitim sistemimizin sorunlarına yaklaşmalıdır.
Prof. Dr. F. Nur SERTER- CHP İstanbul Milletvekili, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik  ve Spor Komisyonu Üyesi

Haberin Devamı

Meclis’ten 219 kabul, 25 ret oyuyla geçen üç yasadan haberiniz var mı?

TBMM’de önceki gece yarısı (salıyı çarşambaya bağlayan gece) 219 kabul, 25 ret oyuyla kabul edilen “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” iktisadi adaletsizliği, çevre ve iklim adaletsizliğini derinleştirecek.
AKP iktidarı tarafından hazırlanan yeni bir torba yasa da Meclis’in üye sayısının yarısının bile oyunu alamadan yasalaştı. Torba yasanın getirdiği en önemli değişiklikler 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikler.

- Yasa “sağlıklı çevrede yaşama hakkı”nı ortadan kaldırıyor: Torba yasaya gizlenen bir madde ile Danıştay tarafından defalarca iptal edilen ÇED muafiyetine yasal kılıf bulundu. Yasa değişikliği ile Çevre Kanunu’na “23/6/1997 tarihinden önce yatırım programına alınmış olup, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla planlama aşaması geçmiş olan veya ihalesi yapılmış olan veya üretim veya işletmeye başlamış olan projeler ile bunların gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesisler Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamı dışındadır” şeklinde geçici madde eklendi. Böylelikle hem ÇED zorunluluk tarihi 1993’ten 1997’e uzatılmış, hem de planlama aşaması henüz bitmiş olan projeler ile bunların yan üniteleri ÇED’den muaf tutuluyor. Yani, İstanbul’a 3. köprü, 3. havaalanı, Gebze-İzmir otoyolu, Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı, nükleer santraller gibi çevresel olumsuz etkileri yoğun olan dev projeler ÇED kapsamı dışına çıkarılıyor. Türkiye’nin taraf olduğu onlarca çevre koruma sözleşmesi yok sayıldı, binlerce yurttaşın itirazı dinlenmedi, halka rağmen, doğayı mahvedecek bir yasaya imza atıldı, yasayla yaşam alanları çok daha korumasız hale geldi.

- Sağlık hizmetleri piyasaya teslim edildi: Yasa değişikliği ile “özel hastanelere ödenecek ilave ücretin miktarını belirleyen” Sağlık Hizmetlerini Fiyatlandırma Komisyonu’na özel hastane temsilcilerinin de alınacağı hükme bağlandı. Bu komisyonun belirleyeceği ek ücret tavanı Bakanlar Kurulu kararıyla iki katına kadar çıkarılabilecek, yani vatandaş daha çok ücret ödeyecek. Böylelikle sağlık hizmetleri mali piyasanın bir unsuru, vatandaş da bu piyasanın müşterisi haline getiriliyor.

- Yoksullara, emekçilere, emeklilere, köylülere, küçük esnafa da vergi barışı istiyoruz: Kabul edilen yasayla TC yurttaşları veya mükelleflerinin yurt dışında tuttuğu, para, altın, döviz, menkul ve gayrimenkul varlıklarını bu kanun kapsamındaki düzenleme ışığında yurda getirmeleri halinde %2 vergi alınarak kaçırılmış vergilerin affedilmesi öngörülüyor. Yasayla, yıllardır bu ülkenin işçilerinin, memurlarının, köylülerinin, esnafının sömürülerek elde edilip, vergi vermemek için yurt dışına kaçırılması affediliyor. Ülkemizden, halkımızdan kaçırılmış kaynakların ekonomimize dönmesine karşı çıkmıyoruz. Bizim olan, halkımızın alın teri olan kaynaklar ülkeye dönmelidir.

- Yurttaşlar böyle bir yasa istemiyor. 219 milletvekili vekâlet görevlerini kötüye kullanmışlardır. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak Cumhurbaşkanı’na çağrıda bulunuyoruz: adaletsizlikleri derinleştirecek bu yasayı onaylamayın, veto edin.
Sevil TURAN ve Arif Ali CANGI- Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri

İzmir’den Diyarbakır’a ‘barış’ gezisine kimler katılıyor

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu önderliğindeki İzmir heyeti hem iade-i ziyaret hem de barış sürecine katkı adına bugün Diyarbakır’a giderek. Kocaoğlu, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret edecek.
Egedesonsöz sitesinden Yusuf Tomruk, geziye katılacakların isim listesini yazdı.
Ülke çapında yankı uyandıran gezinin programı da açıklandı.
Meclis üyesi olan tüm siyasilerin yanı sıra kentin önde gelen çok sayıda sivil toplum örgütünün de davet edildiği geziye katılım oldukça yüksek... Başkan Aziz Kocaoğlu’nun çağrısı yüksek oranda yanıt buldu. Bu durum Kocaoğlu’nun barış sürecine katkı koyma çabasına İzmir’den olumlu yanıt verildiği şeklinde yorumlanıyor.
İzmir’deki 30 belediye başkanından 9’unun mazeretleri olduğu için geziye katılmıyor.
Bu durumda siyasetçi ve STK’lardan gidenlerin sayısı 130 kişiyi bulurken, bunların 30’u gazeteci... Heyet, bugün 06.30 uçağı ile Diyarbakır’a hareket edecek ve gece 24.00’te ise İzmir’e hareket edecek.

KİMLER GİDİYOR?

- İzmir Heyeti’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Balçova: M.Ali Çalkaya, Bayındır: Mehmet Kertiş, Bayraklı: Hasan Karabağ, Beydağ: Süleyman Vasfi Şentürk, Bornova: Kamil Okyay Sındır, Çiğli: Metin Solak, Dikili: Yusuf Altıparmak, Foça: Gökhan Demirağ, Gaziemir: Halil İbrahim Şenol, Güzelbahçe: Ö. Mustafa İnce, Karabağlar: Sıtkı Kürüm, Karaburun: Hamza Serdar Yasa, Kiraz: İsmet Korkmaz, Narlıdere: Abdül Batur, Seferihisar: Tunç Soyer, Selçuk: H.Vefa Ülgür, Tire: Tayfur Çiçek, Torbalı: İsmail Uygur, Urla: Selçuk Karaosmanoğlu, Alaçatı: Muhittin Dalgıç,

- Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu’ndan Nazmi Marangoz, Tahsin Çuhadar, Şerif Sürücü, Mahmut Özçift ve Erkan Gül, AK Parti Grup Başkan Vekili Kenan Çakar, AKP Grubu üyelerinden Sıddık Soysal, Adnan Yaşar Görmez, İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili N. Doğan Albayrak,

- İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç, Diyarbakır Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Saran, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Kurucu ve Onursal Başkanı A. Kemal Baysak, Anadolu Birliği Başkanı Koçali Al, Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Jak Kaya, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Ünlütürk, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, İzmir Sanayici ve İş Adamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baran, Ege Genç İş Adamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şube Başkanı Abdurrahman Çabuk, İzmir Genç İşadamları Derneği (İGİD) Başkanı Mehmet Timuroğlu, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASiFED) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, İnci Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Şerife İnci Eren, İZKA Meclis Başkanı Kemal Çolakoğlu, Petkim Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Tiryakiler Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki, Poyraz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz, Enda Enerji Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Bşk. Samim Sivri, ESİAD Üyesi Moris Bencuya, Çimentaş Grup Genel İlişkiler Koordinatörü Mustafa Güçlü, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASiFED) Danışma Kurulu Başkanı Hüseyin Porsuk, İZSİAD Danışma Kurulu Başkanı Cengiz Yavaş, ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, İzmir Özel Türk Koleji Danışmanı Prof. Dr. Atilla Sezgin, Müstakil Sanayici Ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemal Öztürk, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu üyeleri Necip Kalkan ve Mehmet Gülaylar, Anadolu Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Cemiloğlu, İzmir Kent Konseyi Başkanı Güman Kızıltan, Kent Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Gülgün Tosun, Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın, Gençlik Meclisi Başkanı Uğur Doylu, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mahmut Açıkkar, İzmir basın temsilcileri, Büyükşehir bürokratları, Bademler Köy Tiyatrosu ve Ege Üniversitesi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü sanatçıları yer alıyor.
Aylardır konuşulan geziye katılımın yüksek oranda olması kadar dikkat çeken bir diğer ayrıntıda katılmayan isimler ve katılmama nedenleri...

9 BAŞKAN GİTMİYOR

Kocaoğlu davetine icabet etmeyen/edemeyen ya da yurtdışında olan 9 ilçe belediye başkanı ise şunlar:
Karşıyaka: Cevat Durak, Menemen: Tahir Şahin, Konak: Hakan Tartan, Menderes: Ergun Özgün, Çeşme: Faik Tütüncüler, Aliağa: Turgut Oğuz, Ödemiş: Bekir Keskin, Buca: Ercan Tatı ve Bergama: Mehmet Gönenç.

Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün: Ziyareti usul ve yöntem açısından doğru bulmuyorum”;
Çeşme Belediye Başkanı Tütüncüoğlu “Prensiplerime uymadığı için Diyarbakır’a gitmiyorum” dediler.
Aliağa Belediye Başkanı Oğuz, “Çok önceden belirlenmiş programlarım var. O sebepten katılmıyorum. Her istediğimiz zaman Aliağa’dan çıkamıyoruz. 19 Mayıs Resepsiyonuna da katılamadım, arkasında bir şey aramamak lazım” diye konuştu.
Ödemiş Belediye Başkanı Keskin “Ziyaretin olduğu için olağanüstü Meclis toplantısı olduğunu” açıkladı.
Karşıyaka Belediye Başkanı Durak daha önceden belirlenen ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla birlikte katılacağı yurt dışı programı nedeniyle Diyarbakır’a gitmiyor.
Bu arada İzmir Ticaret Odası’ndan hiçbir temsilcisinin geziye katılmaması dikkat çekti.

CHP İl Başkanı Salıcı, miting öncesinde Çin’e gitti

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Salıcı, 20 Mayıs akşamı 21 uçağı ile 10 günlük bir seyahat için Çin’e gitti. Çin Komünist Partisi’nin davetlisi olarak olarak Pekin’e gidenler arasında Salıcı’dan başka aralarında Sivas, Çorum ve Kars il başkanlarının da bulunduğu 8 il başkanı yer alıyor.
Ancak Salıcı’nın geziye katılması tartışma konusu oldu. Bir milletvekili “CHP MYK  yaklaşık 20 gün önce dört bölgede geniş katılımlı 4 bölgesel miting kararı aldı.
İlk miting 18 Mayıs’ta, yakın il ve ilçelerin tüm örgütünün katılımı ile Aydın'da yapıldı. İkinci miting ise CHP’lilerin dikkatle ve önemle beklediği miting ise 1 Haziran’da Kadıköy’de yapılacak. Ciddi bir hazırlık yapılması gerekirken Salıcı’nın arkadaşlarını bırakmaması gerekirdi.  Öğreniyoruz ki, 31 Mayıs akşamı Çin'den dönecek ve 1 Haziran da her türlü hazırlığı bitmiş olan miting alanına gelecekmiş.
Çeşitli sorular akla geliyor. Acaba İl Başkanı Salıcı, “Bu tarihte miting yapmayalım” dedi de, Kemal Kılıçdaroğlu da “Git işine bak mı?” dedi diye düşünmemek elde değil. İl Başkanı “işine bak cümlesini” Çin’e git olarak mı algıladı acaba?”

Yazarın Tüm Yazıları