Zorunlu trafik sigortası da Kanal İstanbul da aynı tasarıda

Güncelleme Tarihi:

Zorunlu trafik sigortası da Kanal İstanbul da aynı tasarıda
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2016 17:25

Hükümet, zorunlu trafik sigortasından Kanal İstanbul’a, terörün finansmanından kaçak yapı aboneliğine kadar birçok alanda değişiklik getiren düzenlemeleri tek torba tasarıyla Meclis’e gönderdi. İşte torba tasarı ile getirilen düzenlemeler...

Haberin Devamı

TRAFİK SİGORTASINA ÇÖZÜM

Zorunlu trafik sigortasında yüksek bedelinin düşürülebilmesi amacıyla sigorta şirketlerinin yükü hafifletilecek. Sigorta kapsamındaki tazminatlara uygulanan özel kurallar devam edecek. Ancak kural bulunmayan durumlarda Borçlar Kanunundaki genel esaslar işleyecek. Tazminatlar ve manevi tazminat konusunda Karayolları Kanunu’nda ve genel şartlarda düzenlenmeyen hallerde Borçlar Kanunu’nun “haksız fiiller”e ilişkin hükümleri uygulanacak. Zorunlu sigortanın kapsamı da daraltılıyor. Bu sigorta, “Hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat talepleri. İlgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri. Mali sorumluluk sigortası genel şartları ve ekleri ile tanımlanan teminat içeriği dışında kalan talepleri” kapsamayacak. Ayrıca şirketler, genel şartlarla ilgili ek belgeler talep edebilecekler.

Haberin Devamı

KANAL’A MERA FEDASI
Kanal İstanbul projesi için Avrupa Yakası’na “orta malları” tırpanı geliyor. Avrupa Yakası Proje Alanları içerisinde yer alan mera, yaylak ve kışlak gibi orta mallarının vasıfları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca Mera Kanunu hükümlerine bağlı kalmaksızın kendiliğinden kaldırılacak. Bu taşınmazlar Hazine adına tescil edilecek. İmar Kanununa eklenen bir maddeyle de mevzuata “su yolu” tanımı getiriliyor. Yasaya “Su yolu; imar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçididir” tanımı eklenecek. Su yoluna isabet eden Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsalar, belediye ve özel idarelerce satılamayacak ve başka amaçlarla kullanılamayacak. Yapılacak su yolları ortaklık payından karşılanacak.

KAYYUM GENİŞLETİLİYOR
Teröre destek nedeniyle şirketlere kayyum atanmasının şartları genişletilirken, izlenen şirketler ile yöneticilerinin istihbarat takipleri de kolaylaştırılıyor. Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Yasasına eklenecek maddelere göre MASAK, teşebbüs edilen işlemleri, işleme konu malvarlığının aklama veya terörün finansmanı suçu ile ilişkili olduğuna dair şüphe bulması halinde 7 gün askıya alabilecek. Terörizmin finansmanı suçunun kapsamı genişletiliyor. Bu suç bakımından şirket sahipleri ve yöneticileriyle ilgili, Ceza Muhakemesi Yasasında düzenlenen “Kayyum tayini, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi, teknik araçlarla izleme” yöntemleri uygulanabilecek. Bu düzenlemenin gerekçesinde “Klasik koruma tedbirleriyle terörizmin finansmanı suçuyla mücadelede tam bir başarı sağlanması mümkün olamamaktadır” denildi.

Haberin Devamı

YAŞLILIK AYLIĞINA GÜVENCE
65 yaş aylığı alan vatandaşlar, kimin yanında yaşarsa yaşasın maaşlarında kesinti olmayacak. Muhtaçlık hesaplamasında, hane içinde kişi başına düşen ortalama gelir tutarı yerine aylık başvurusunda bulunan kişinin kendisi ile eşinin gelir tutarı hesaplanacak. Yaşlı aylığından yüzde 70 ve üzeri engelli aylığına geçişlere ilişkin muhtaçlık hesaplamasında, tüm engelli aylıklarında geçerli olan hane içerisinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı dikkate alınacak.

KAÇAK YAPIYA ABONELİK
Kentsel dönüşüm kapsamına girmek şartıyla izinsiz yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanacak. Yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılarda oturan vatandaşlar, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına onay vermeleri koşuluyla aboneliklerini yapabilecekler. Bu işlemi yerine getiren görevlilerin Türk Ceza Yasasına göre ceza sorumlulukları da ortadan kaldırılıyor.

Haberin Devamı

GEÇİCİ TURİZM DESTEĞİ
Turizm sektöründeki sıkıntı nedeniyle devlet kira gelirlerini askıya alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca turizm tesisleri yapılmak üzere kamu arazisi tahsis edilen işletmecilerden bu yıla ilişkin kira, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni bedelleri ve hasılat payları ile ecrimisiller alınmayacak. Ertelenen alacaklar, ilk taksiti 2017 yılı eylül ayında, sonrakiler izleyen yılların aynı ayında ödenmek üzere üç yıla bölünecek.

İŞÇİYE PARÇALI İZİN
İşçilerin yıllık izinlerinin bölünme şartları değiştiriliyor. Yıllık izinler, en az 10 gün yerine 6 gün, en fazla 3 yerine 5 defaya bölünerek kullanılabilecek. Bu maddenin gerekçesinde, “Ülkemizde genel tatil ve ulusal bayram günleri arasındaki birkaç günlük yıllık izin kullanımı ile ortalama dokuz günlük tatiller yapılabilmesi nedeniyle uygulamada sorunlara yol açabilmektedir” denildi.

Haberin Devamı

GENÇLERİN BORCU SİLİNİYOR
Tasarıdaki diğer hükümlere göre sosyal destek alan vatandaşları istihdam edilenlerin işveren sigorta primine devlet destek olacak. Genel sağlık sigortalılarının 25 yaşına kadar olan prim borçları silinecek. Sendika ve konfederasyonlar, şehit yakınları ile gazilere ayni veya nakdi yardım yapabilecekler. Kayıtdışılıkla mücadelede amacıyla 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni ve yardımcısı alınacak. Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda, riskli alanların sınırları içinde olup riskli yapılar dışında kalan diğer yapılardan bakanlıkça gerekli görülenler, “değerleme çalışmalarında yapının riskli olmadığı gözetilmek kaydıyla”, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanuna tabi olacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!