Ziraat Bankası'nın görev zararı 1 katrilyonu aştı

Güncelleme Tarihi:

Ziraat Bankasının görev zararı 1 katrilyonu aştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Işın Çelebi, Ziraat Bankası'nın görev zararının 1 katrilyon liranın üzerinde, Halkbank'ın ise 300 trilyon lira olduğunu açıkladı. Çelebi, her iki bankaya da görev zararları için kaynak aktarıldığını söyledi. Türkiye ile Slovak Cumhuriyeti arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması töreninde konuşan Çelebi, görev zararı karşılığı Ziraat Bankası'na aktarılan kaynağın 270 trilyon lira, Halk Bankası'na aktarılan kaynağın ise 88 trilyon lira düzeyinde bulunduğunu belirtti. Çelebi, Halkbank'ın görev zararınının 200 trilyon liralık bölümünün Sümerbank'ın devrinden kaynaklandığını söyledi. Ülkenin asıl meselesinin faiz değil, enflasyon olduğuna dikkati çeken Çelebi, herşeyin yerli yerine oturması için enflasyonun düşmesi gerektiğini söyledi. Bunun için çeşitli stratejiler belirlendiğini bildiren Çelebi, ‘‘şu an ekonomideki temel stratejimiz, dışa açık büyüme ve ihracatın artırılmasıdır’’ dedi.

DIŞA DAYALI BÜYÜME

Çelebi, şöyle devam etti: ‘‘Dış talebe dayalı büyüme önem taşıyor. 50 milyar dolar ihracat hedefini koyarken, biz dışa açık büyümeyi hedefledik. Bunu gereçekleştirmek için, Eximbank'ın sermayesini 50 trilyon liraya çıkarıyoruz. Eximbank'ı sağlıklı çalışır hale getirmeliyiz. İhracatta marka konusu gündemimizde, firmalar bazında sorunları çözmek ve ihracata yönelik yatırımları teşvik etmek istiyoruz.’’

Çelebi, ‘‘Memur zammının yeterli olup olmadığı’’ yolundaki bir soru üzerine, enflasyonu yüzde 50'ye indirme konusunda kararlı olduklarını, memurlara verilecek zammın da gelecekteki enflasyon oranına göre ayarlanması gerektiğini söyledi. ''Burada önemli olan satın alma gücüdür. Memurun satın alma gücü çok düşmüştür. Bunu yeniden artırmak gerekiyor'' diyen Çelebi, ‘‘kur politikası’’ ile ilgili bir soruya, ‘‘Kur politikası konusunda Merkez Bankası yetkilidir. Banka, piyasalara göre gereken tavrı alıyor. Benim dışarıdan bu konuda bir şey söylemem doğru olmaz’’ karşılığını verdi.

Para-Kredi Kurulu'nun toplanacağını ve prim sistemini görüşeceğini anlatan Çelebi, ürün taban fiyatlarının yılın başında açıklanması konusunun da ele alınacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!