Zeytinde paslı demir hilesi

Güncelleme Tarihi:

Zeytinde paslı demir hilesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2021 07:00

Doğal yollarla 6 ay ile 1 yıl arasında olgunlaşan zeytinlerin hile ile 1 aydan kısa sürede sofraya getirildiğini söyleyen Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Semerci, “Zeytin havuzlarına paslı demirler atarak karartılması sağlanan zeytinin, verilen kostikle de acısı alınıyor. Her ne kadar denetimler yapılsa da gördüklerimiz bizi dehşete düşürüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gıda sektöründe yapılan hileler insan sağlığını tehlikeye atmaya devam ediyor. Uyarılara ve denetimlere rağmen fırsatçılar durmuyor. Özellikle zeytinde kısa sürede bol ürün elde etmek için uygulanan ve dönem dönem gündeme gelen yöntemler ‘pes’ dedirtiyor. Doğal yollarla 6 ay ile 1 yıl arasında olgunlaşan zeytinler, 1 aydan kısa sürede sofraya getiriliyor. Havuzlara paslı demirler atarak karartılması sağlanan zeytinin, verilen kostikle de acısı alınıyor.

SAĞLIK İÇİN RİSK

Doğal siyah zeytin hazırlamanın farklı yöntemleri olduğunu söyleyen Edremitli zeytin üreticisi ve Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Semerci, en çabuk yenebilecek duruma gelen zeytinin sele cinsi zeytin olduğunu söyledi. Sele zeytinin 2 ay sürede olgunlaştığını belirten Semerci, “Havuz zeytini 7 ay, çevirme zeytini de 5 ay gibi bir sürede olmakta. Ne yazık ki ticari kaygılarla bu zeytinlerin yapılışında insan sağlığı için risk oluşturabilecek birtakım uygulamalar yapılmaktadır. Havuz zeytinine kostik atılabiliyor. Sodyum hidroksit insan sağlığına zararlı ama ne yazık ki kullanılmakta. Bu uygulama bizim gıda kodeksimize ‘İspanyol tipi yapım´ diye girmiş ve yasal. Bu tür zeytinleri özellikle çocuklarımıza tükettirmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Zeytinde paslı demir hilesi

‘MUTLAKA DOĞALI TERCİH EDİN’

Mehmet Semerci, “Ticari kaygılarla, zeytinin rengini gidermek, daha çabuk siyahlaşmasını sağlamak için bir takım ilkel yöntemler kullanılıyor. Bir anlamda zeytinin sahtekarca üretildiği yerler de var. Bunlar ilk önce zeytin havuzlarına metal parçalar atarak başladılar. Daha sonra ferro alaşımlarla siyah rengine dönüştürmeye başladılar. Bunları, genelde kostikli zeytinlerde kullanılıyor. Allahın bir lütfu olan zeytini, ticari kaygılarla para kazanmak adına lekeleyemeyiz, zedeleyemeyiz. Buna hakkımız yok, insanları zehirlemeye de hakkımız yok. Her ne kadar denetimler yapılsa da gördüklerimiz bizi dehşete düşürüyor. Para hırsı insanlardaki birçok duygunun önün geçmiş halde. Tüketiciler sağlıkları için natürel zeytin tercih etsin” diye konuştu.

Haberin Devamı

Zeytinde paslı demir hilesi

YEŞİLDE ÇİZİK OLMALI

Mehmet Semerci, sağlıklı zeytinin ölçülerini şöyle anlattı: “Biraz kahverengi olsun, tam siyah olmasın. Bunlar önemli değil. Sağlıklı zeytin tüketmek istiyorsanız muhakkak natürel olsun. Vaktinde olsun. Bir ayda değil, altı yedi ayda, bir senede olsun. Bırakın renginin simsiyah olmasını. Yeşil zeytinde mutlaka çizik olmalı. Çizik olmayan yeşil zeytini, natürel yollarla yapmak mümkün değil. İlk aşamada yeşil zeytinin çizilerek tatlandırılması, natürel yapılacağı anlamına gelir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!