Zam pazarlığında uzlaşma iki puana kaldı

Güncelleme Tarihi:

Zam pazarlığında uzlaşma iki puana kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Memur maaşları konusunda hükümet ortakları arasında süren anlaşmazlık dün akşam DTP'nin temmuz ayında yapılacak zam oranında yüzde 20'ye razı olması, ekimde ise Başbakan Mesut Yılmaz'ın yüzde 10 olarak teklif ettiği ek zammın yüzde 12 olmasını istemesiyle sadece iki puanlık bir uzlaşmaya kaldı. DTP, emeklilere de yüzde 25'lik bir zam yapılmasını istedi.

Günlerdir hükümette krize neden olan memur zammı, önceki gün yapılan liderler zirvesinin ardından dün gerçekleşen iki zirve ve Bakanlar Kurulu'nda da çözülemedi. Gece geç saatlare kadar karşılıklı tekliflerde DTP, Başbakan Mesut Yılmaz'ın ‘‘Temmuzda yüzde 20, ekimde yüzde 10’’ teklifini, ‘‘Temmuz oranına varız, ekimde yüzde 12 olsun’’ karşılığını verdi.

İki puanlık anlaşmazlık yüzünden çıkan kriz dün akşam Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ile DTP lideri Hüsamettin Cindoruk arasında restleşmeye neden oldu.

ORANLAR MAKUL

Tam bir haftadır devam eden zam pazarlığı, önceki gece gerçekleşen ve ‘‘Temmuzda yüzde 20, ekimde yüzde 10’’ şeklindeki formülle noktalanan liderler zirvesinden sonra, dün yeniden hareketlendi. Cindoruk, önceki gün Yılmaz ve Ecevit'e ‘‘Ben bu oranları makul görüyorum. Ama Başkanlık Divanı'na sunmam gerekir’’ dedi. Cindoruk, dün sabah Başbakan Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Ecevit'i arayarak teklifini, ‘‘Temmuzda yüzde 23, ekimde yüzde 15’’ olarak revize etti.

Bunun üzerine saat 12.00'de başlaması planlanan memur maaş zammının görüşüleceği Bakanlar Kurulu öncesi Yılmaz, Ecevit ve DTP'li Başbakan Yardımcısı İsmet Sezgin bir araya gelerek zam oranlarını masaya yatırdı. Toplantıya Maliye Bakanı Zekeriya Temizel de katıldı.

Başbakanlık'taki bu toplantı 1.5 saat sürdü. Sezgin, Yılmaz'ın, ‘‘Temmuzda yüzde 20, ekimde yüzde 10. Emekli, dul ve yetimler için de temmuzda yüzde 23, artı ekimde yüzde 10’’ şeklinde belirlenen teklifini alarak saat 14.00'te genel başkanı Cindoruk'a götürdü.

20'DEN FAZLA OLMAZ

Yılmaz, temmuz zammının yüzde 20'nin üzerine çıkmasının olası olmadığını belirterek, emekli, dul ve yetimlere yüzde 23, diğer memurlara da yüzde 20 zam önerisini yineledi. Yılmaz, ekimde de yüzde 10 ek zam vermeyi teklif ettiklerini bildirdi ve şöyle dedi:

‘‘Emekli, dul ve yetimler Gelir Vergisi indiriminden yararlanamıyor. Onun için bu kesime yüzde 23 verelim, çalışanlara ise şimdi yüzde 20 verelim. Zaten çalışan kamu personelinin Gelir Vergisi indiriminden de yüzde 5 kazançları olacak. Bununla yüzde 25 eder. Ekimde de yüzde 10 verelim. Böylece yüzde 40 rakamı da yakalanmış olur. Ekime kadar da vereceğimiz ek zammın kaynağını bulmaya çalışırız. Cindoruk ile vardığımız mutabakat bundan ibaret. DTP Başkanlık Divanı'nın cevabını bekliyoruz.’’

ECEVİT'TEN REST

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, ise akşam saatlerinde gazetecilere ‘‘Sayın Cindoruk'tan yarın (bugün) sabaha kadar yanıt bekliyorum. Sayın Cindoruk, yarın (bugün) sabah da bir yanıt vermediği takdirde ben kamuoyuna zam tartışması süreci ile ilgili gerekli açıklamayı yapacağım’’ dedi.

HODRİ MEYDAN

DTP Başkanlık Divanı'nun saat 18.00'de başlayan toplantısı ise 2,5 saat sürdü. Toplantıda, Yılmaz'ın teklifi üzerinde duruldu. Sonunda Yılmaz'ın temmuzda yüzde 20 önerisi kabul edilirken, ekimde yapılacak zammın yüzde 10 yerine yüzde 12 olması görüşü benimsendi. DTP Başkanlık Divanı, Yılmaz'ın emekli, dul ve yetim için önerdiği yüzde 23'lük zammın da yüzde 25'e çıkarılması görüşünü benimsedi. Toplantıda, önerilen zammın kabulü halinde bunun getirisinin bugün ve yarın toplanacak DTP Ekonomik Kurulu'nda hesaplanması, pazartesi günü yapılacak Başkanlık Divanı sonrası, salı günü GİK'te karara bağlanması da kararlaştırıldı.

Cindoruk, Başkanlık Divanı sonrasında Ecevit'in restine ‘‘hodri meydan’’ çekerek karşılık verdi. Demokratik sol bir partinin içinde bulunduğu hükümetin memur maaş zammını çözememesinin ‘‘hayret-i mücip’’ olduğunu söyleyen Cindoruk, Devlet Konukevi'ndeki Yurtdışı Vatandaşlık Üst Kurulu kokteylinde ‘‘Teklifimiz iletilmiştir. Ecevit buyursun açıklamayı istediği şekilde yapsın, hem de hemen yapsın. Hodri meydan’’ dedi.

Bu saatlerde DTP'nin teklifi Sezgin tarafından DSP'li Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan aracılığıyla Yılmaz ve Ecevit'e ulaştırıldı. Yeni teklif ise Başbakanlık'ta yeni bir zirveye yol açtı. Temizel, saat 22.00'de toplantıdan ayrılırken bir uzlaşının sağlanacağına inandığını bildirdi.

Yılmaz ise saat 22.30 civarı Başbakanlık'tan ayrılırken DTP'den kendisine gelen herhangi bir teklifin olmadığını, Cindoruk'un sözlerini ise haber ajanslarından okuduğunu belirtti, ancak bir yorum yapmadı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!