Yurtbank'ı konut kredisi ile soymuşlar

Güncelleme Tarihi:

Yurtbankı konut kredisi ile soymuşlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2001 00:00



Haberin Devamı

El konulan Yurtbank'ın, Ali Balkaner tarafından nasıl soyulduğu, DGM iddianamesinde detaylarıyla anlatıldı. Bankanın içinin boşaltılmasında en sık başvurulan yöntemin, tanıdıklara açılan ‘naylon’ konut kredileri olduğu ortaya çıktı.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Yurtbank'ın, tanıdık kişilere verilen anlaşmalı konut kredileri ve off-shore hesaplara yatırılan paraların, grubun diğer şirketlerine aktarılarak hortumlandığı, iddianamede tüm detaylarıyla anlatıldı.

İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Savcıları Muzaffer Yalçın ve Turan Çolakkadı tarafından düzenlenen iddianameye göre, 31 Aralık 1997 tarihinde yakın gözetime alınan Yurtbank'da yapılan işlemlerin daha yakından izlenmesi ve kontrol edilmesi amacıyla banka Yönetim Kurulu Üyeliği'ne Metin Aytaç atandı. İddianameye göre, 2 Ekim 1998 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile Kamuran Altıner, Celal Yavuzer, Melek Akgül, Ahmet Erdal Eke, Ayşe Erol, Tacettin Yılmaztürk, Suna Gülderen Tecimeroğlu, M. Ali İyioğlu, Fahri Erkan, Bülent Erdem, Osman Gönüllüleroğlu, Mehmet Seyfullah Arıkan ve Serdar Suphi Özer adlı 13 kişiye kredi tahsis edildi. Kararda, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avni Balkaner'in yanı sıra bankanın yakından izlenmesi için atanan Yönetim Kurulu Üyesi Metin Aytaç'ın da imzası bulunuyor.

Adı geçen kişilere, grup şirketlerinden Üçem A.Ş'nin inşaatını yüklendiği Çamlıca Konakları'ndan ev almaları için toplam 14 milyon 922 bin dolar kredi tahsis edildi ve hemen kullandırıldı.

ADRES BİLE YOK

Üçem tarafından inşa edilen Çamlıca Konakları'ndan konut satışı yapılırken, kredi verilen kişilere mali durum araştırması yapılmadı. Banka kayıtlarında, Çamlıca Konakları'nda ev almaya maddi durumları müsait olmayan kişilerin adresleri dahi bulunmadı. Sadece imza alınan boş durumdaki başvuru formlar ele geçirildi.

Krediler, aynı tarih itibarı ile Üçem A.Ş.'nin mevduat hesabına virmanla aktarıldı. Banka ile kredi kullanan kişiler arasında düzenlenen Yurtbank Özel Yuva Kredi Sözleşmesi'nin 9. maddesinde yeralan cayma hakkı kabul edildi. Konut kredisi alan kişiler, 8-11 Ocak tarihleri arasında cayma haklarını kullandılar.

Krediler, grup firması olan Üçem A.Ş.'de kaldı. İddianamede, bu olayda esas amacın kişilere kredi vermek olmadığı, sanık Ali Avni Balkener'in firmalarından Üçem A.Ş'ye kaynak aktarmak olduğunun anlaşıldığı vurgulandı.

OFF-SHORE

İddianameye göre, Yurt Security Off Shore, Balkaner Kıbrıslı olduğu için, muteber adamları tarafından 19 Ağustos 1998'de, 500 bin dolar sermaye ile kuruldu. Yurtbank'ta mavduat açtırmak isteyen mudiye alternatif olarak Yurt Off Shor'un faiz oranları bildirildi. Mudilerin paraları, off shore hesaplara yönlendirildi. Muhtelif şubelere yatırılan paralar, KKTC'de bir bürodan ibaret olan Yurt Security Off Shore'un, Yurtbank'taki hesabına aktarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!