Yurt dışı istihdama teşvik talebi

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışı istihdama teşvik talebi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2008 16:46

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Demir, “Yurt dışında Türk işçisi istihdamını, yurt dışını 82. il ilan ederek, desteklemeliyiz” dedi.

İNTES tarafından çözüm arama konferansları çerçevesinde düzenlenen, “Sosyal Güvenlik Mevzuatının İnşaat Sektörüne Yansımaları” konulu toplantı Sheraton Otelde yapıldı.

Toplantıda konuşan demir, mevcut sosyal güvenlik mevzuatının inşaat işverenleri ve bu sektördeki işçilere yurt içi ve dışında sorun yaşatmaya devam ettiğini belirtti.

İnşaat sektöründeki asgari işçilik oranları uygulamasının, “devlet gücüyle olmayan bir primin, sair gelirler adı altında, hiçbir çalışanla ilgilendirilmeden zorla tahsili anlamı taşıdığını” ifade eden Demir, toplu iş sözleşmesi olan iş yerlerinde, bu uygulamanın kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Yeni Sosyal Güvenlik Yasasında teminat ve hak edişlerin tümüyle işverenin prim dahil her türlü borcunun olmamasına bağlı tutulduğunu belirterek, böyle bir düzenlemenin hak ediş ödemelerinde ciddi sorunlara sebep olacağı endişesi yaşadıklarını söyledi.

-YURT DIŞINDA İSTİHDAMA TEŞVİK-

Demir, “İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile Türkiye'de istihdamın teşviki amacıyla son derece önemli bir adım atıldığını, ancak bu kanunda yurt dışında çalışanların sigorta prim teşviklerinin dışında tutulduğunu ifade ederek, “Kanımızca olması gereken tam tersidir. Yurt içinde istihdamın ülkemize bir maliyeti olmasına rağmen, yurt dışında istihdam yaratma ülke kaynaklarının hiç kullanılmadan sağlanmasıdır. Yurt dışında Türk işçisi istihdamını, yurt dışını 82. il ilan ederek, desteklemeliyiz” dedi.

Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) Sosyal Sigortalar Genel Müdürü İbrahim Ulaş ise Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Etik ayında tüm hükümleriyle yürürlüğe gireceğini anımsatarak, kanunun içeriği hakkında bilgi verdi.

Ulaş, “Yasanın yürürlüğe girmesiyle sigortalılar, işverenler ve sosyal kesimler tarafından bazı değişiklikler hayata geçmiş olacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!