Yunanlı kartoncu sıkıştı Pak Holding’e teslim oldu

Güncelleme Tarihi:

Yunanlı kartoncu sıkıştı Pak Holding’e teslim oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2012 00:00

Türkiye’de karton üretimi gerçekleştiren Kartonsan’ı da bünyesinde bulunduran Pak Holding, yurtdışındaki iştiraki Pak Group B.V aracılığıyla Yunanlı Macedonian Paper Mills’in yüzde 99.92 hissesini satın alma işlemlerini tamamladı.

Haberin Devamı

Mel S.A’nı satış işlemleri Rekabet Kurumu’ndan çıkacak izin sonrasında tamamlanmış olacak. Yunanlı Mel S.A ile Avrupa’da karton üretimi piyasasındaki zorlu rekabet ortamında ön plana çıkmak istediklerini belirten Pak Holding Finans Danışmanı Ünal Bozkurt, “Kartonsan, Avrupa’nın 4’üncü büyük üreticisi. Mel S.A da bu sektörde dünyada adı bilinen bir şirket. Karton üretim hattı kurmak, kapasite artışına gitmek çok pahalı bir yatırım. Mel’in Yunanistan’da kurulu ve gayet iyi çalışan tesisleri bulunuyor. Bu yatırımı yapmak çok daha mantıklı oldu. Avrupa’daki rekabetçi gücümüze büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

Batan bir şirket değil
Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle bölgede ‘batmış’ şirket arayışına girmediklerini belirten Bozkurt, şunları söyledi: “Karton sektöründe zaten çok fazla oyuncu yok. Üreticiler birbirini tanır. Biz, Mel S.A’yı zaten tanıyorduk ve takip ediyorduk. Bir süredir, ekonomik kriz nedeniyle finansal sorunlar yaşıyorlardı ve satış kararı almışlardı. Şirketlerini bize önerdiler. İnceledikten sonra satın almaya karar verdik. Kesinlikle batmış bir şirket değil. Üretimine ve ihracatına devam ediyordu ancak ülkelerinin içinde bulunduğu durum onları da sıkıntıya soktu. Hisselerin yüzde 99.92’sini aldık. Hatır için çok küçük hisseyi onlara bıraktık.”

Haberin Devamı

İlk planda Yunanistan’daki üretim tesisleriyle ilgili ek yatırım düşünmediklerini belirten Bozkurt, şöyle devam etti: “Mel S.A’nın kendine has bir pazarı var. İtalya, Bulgaristan, Romanya ve Kuzey Afrika pazarlarında çok güçlüler. İç pazardaki faaliyetlerinde de çok başarılılar. Bu satın alma, Pak Holding için stratejik bir adım oldu. Kartonsan’ın yıllık üretimi 180 bin ton civarında. Mel’in üretimi ise 100 bin ton. Bir anda büyük bir kapasite artışına gitmemiz gibi de değerlendrilebilir. Kartonsan, üretiminin yüzde 25’ini ihracata ayırıyordu. Bundan sonraki süreçte karton üretimi ve pazarlaması anlamında tüm dünya pazarlarında daha kuvvetli bir grup haline geliyoruz.”

Mazot fiyatları sıkıntıya soktu

Haberin Devamı

GIDA ve ilaç ambalajında kullanılan karton üretimi yapan Mel’in, Selanik’te 620 dönümlük arazideki tesislerinde yılda 100 bin ton kapasitesi bulunuyor. 2010’u 500 bin Euro kârla kapatan Mel, 2011’de zarar açıkladı. Yönetim Kurulu Başkanı Kiriakos İkonomu, Mel’in 2010 yılında mazot fiyatlarında yapılan büyük zamlar üzerine sorun yaşamaya başladığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!