Yunanistan’ın notu dibe indi, Türkiye’yi ‘ikilemde’ bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’ın notu dibe indi, Türkiye’yi ‘ikilemde’ bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2011 00:00

Moody’s Yunanistan’ın kredi notunu 3 puan birden indirerek ‘Ba1’den ‘B1’e çekti. Böylece Yunanistan ‘hiç yatırım yapılamaz’ seviyesine indi. Moody’s, Türkiye’nin notunu artırabileceği sinyali verdi. Moody’s, “Yatırım yapılabilir”e bir basamak yakın duran Türkiye’ye, “Not artırılabilir de, indirilebilir de” diyerek ikilemde bıraktı.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, borç krizi içindeki Yunanistan’ın ‘Ba1’ olan kredi notunu üç kademe düşürerek ‘B1’ seviyesine çekerken, Türkiye’ye de kredi notunu artırma konusunda göz kırptı. Moody’s, “Türkiye’nin mali temelleri iyileşirse kredi notu daha da artabilir” mesajı verdi. Moody’s son olarak ekim 2010’da Türkiye’nin ‘BA2’ olan kredi notunu ‘Ba3’e yükseltmişti.
Cari açık ciddi
Türkiye’nin mali temeller konusunda önemli ilerlemeler sağladığının belirtildiği Moodys’in açıklamasında şöyle denildi: “Halen kırılganlık var, bunlardan biri cari açık. Türkiye’nin daha fazla döviz rezervi biriktirmesi gerekiyor. Dış şoklara dayanıklılığını artırmak için borç seviyesi düşmeli. Para politikası cari açık problemini tek başına çözmeye yeterli değil.”
Türkiye’nin cari açığının 2011 yılı sonunda Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sının (GSYH) yüzde 7.8’ine yükseleceğini öngören Moody’s, “Eğer Türkiye’nin büyüyen cari açığın finansmanı zorlaşırsa kredi notu aşağı yönlü baskılanabilir. Cari açık sorunu için daha sıkı bir mali dürüş, artan verimlilik ve rekabet gücü gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin 2011’de yüzde 5 büyüme ve yıl sonu enflasyon hedefi için de yüzde 6.9 tahmininde bulunan Moody’s açıklamasında ayrıca Türkiye’de kredi büyümesinin inatçı şekilde yüksek olduğunu bunun da cari açık üzerinde yukarı yönlü baskıyı sürdüreceği yorumunu yaptı.
Komşuda 3 puan şoku
Geçen yıl nisan ayında girdiği borç krizini aşmak için Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 110 milyar Euro’luk yardım alan Yunanistan ise dün 3 puan birden gelen not indirimi şoku yaşadı. Moody’s’in Yuyanistan Analisti Sarah Carlson, Yunanistan’ın not indirimine gerekçe olarak, ülkenin borcunun 400 milyar Euro’ya ulaşan yüksek kamu borçlarını ve bunların ödenmesi için alınan tedbirlerin son derece iddialı olmasını gösterdi.  Moody’s yaptığı, Yunanistan ekonomisine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Gelirlerin toplanmasında önemli güçlükler gözleniyor. 2013 sonrası Yunanistan’a mali desteğin devam edebilmesi için öngörülecek şartların uygulanamaması tehlikesi var. Bu da borcun yeniden yapılandırılmasına yol açabilir.”

Haberin Devamı

Yunanistan: Kararı anlamak oldukça güç

Haberin Devamı

YUNANİSTAN Ekonomi Bakanlığı, tatil günü olmasına rağmen Moody’s’in not indirimine ilişkin sert bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Moddy’s’in gerekçeleri son aylardaki ilerlemeyi yansıtmıyor” denildi. Moody’s’in 2010 Haziran’ında Yunanistan’ın kredi itibar notunu düşürdüğünden bu yana hiçbir olumsuz gelişmenin yaşanmadığı vurgulananan açıklamada “Notun tekrar düşürülmesi anlaşılması güç ve ve aynı zamanda ciddi soru işaretleri yaratan bir karardır” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’nin notu ilk kez ‘komşu’nun üstünde

MOODY’S’in Türkiye notu ‘Ba2’, S&P’nin Türkiye notu ‘BB’ seviyesinde ve Fitch’in notu da ‘BB’ seviyesinde. Yunanistan ise son not indirimi ile birlikte ilk kez puan olarak Türkiye’nin gerisinde kaldı. Yunanistan daha önce S&P’nin Yunanistan’ın ‘BB’ olan uzun vadeli kredi notunu negatif izlemeye almasının ardından Türkiye’nin ‘pozitif’ izlemede olması nedeni ile görünüm olarak geride kalmıştı. Türkiye, 2010 yılında Fitch, Standart & Poors (S&P) ve Moody’s tarafından notları yükseltilen ülke olurken, bu yıl için de not artırımı yapılması beklenen ülkeler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Notlar ne anlama geliyor

Yatırım yapmak için ‘en güvenilir’ ülke: AAA, AA, AA+, AA-, A+
Yatırım için uygun: A, A-, A2, A3
Yatırım yapılabilir: BBB+, BBB, BBB-, Baa1, Baa2, Baa3
Yatırım yapılamaz: BB, BB+, BB-, Ba1, Ba2, Ba3
Hiç yatırım yapılamaz: B, B+, B-, B1, B2, B3
İflas: CCC, CCC+, Caa1, Caa2, Caa3, Ca, D, SD

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!