Yunan uydusu Hellas Sat krizde boş kaldı, Türksat kiracı oldu

Güncelleme Tarihi:

Yunan uydusu Hellas Sat krizde boş kaldı, Türksat kiracı oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2011 00:00

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay, Yunanistan’da ekonomik kriz nedeniyle talebin canlı olmadığını bu nedenle de Hellas Sat’ın kapasitesinin dolmadığını, Türkiye’nin kendi kullanımındaki uydularda kapasite kalmadığı için Hellas Sat’tan kapasite kiraladığını açıkladı. Dalbay, kiralamanın 2013’e kadar süreceğini belirtti.

Haberin Devamı

TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay, Türkiye’nin kullanımındaki uyduların kapasite doluluklarının yüzde 91’e ulaştığını, Türkiye’ye de yurt dışından gelen taleplere de yetmediğini belirterek, 2013 yılına kadar idare etmek için Yunanistan uydusu Hellas Sat’tan kapasite kiraladıklarını bildirdi. Yunanistan’ın ekonomik kriz nedeniyle iç talebinin canlı olmadığını, tek uydusunun da kapasitesini dolduramadığını anlatan Dalbay, Türkiye’nin bu uydudan kiraladığı kapasiteyi geçen ay kullanmaya başladığını bildirdi. Türksat 4A ve 4B uyduları için sözleşmelerin imzalandığını ve tasarım çalışmalarının başladığını açıklayan Dalbay, uyduların malzeme siparişlerinin de verildiği söyledi.
Yeni uydular hazırlanıyor
Dalbay, şunları söyledi: “Türksat 4A’yı Kasım 2013’te, 4B’yi ise Şubat 2014’te uzaya göndereceğiz. Bu tarihler testlere bağlı ama normal şartlarda bu tarihlere fırlatılacak. Kullanımda olan 2A ve 3A uydularında yüzde 91 doluluk oranına ulaşıldı. Bu nedenle de yabancı operatörlerden uydu kapasitesi kiralıyoruz. 2013’e kadar idare etmek için Yunanistan’ın uydusu Hellas Sat’tan kapasite kiraladık. Herhangi bir yörüngede verilebilecek hizmetleri yavaş yavaş bu kapasiteye kaydırıyoruz. Ancak televizyonları kaydıramıyoruz, onlar sabit. Bu da yetmeyecek. Önümüzdeki yılın ortalarında bir ilave kapasite daha kiralayacağız.”
Baykonur’dan fırlatılacak
Türksat 4A ve 4B’nin Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılacağını vurgulayan Özkan Dalbay, şöyle devam etti: “Baykonur’da fırlatma yapacak roket, uyduları neredeyse yörüngeye kadar taşıyor. Guyana’dan fırlatılan uydu, belirli bir yüksekliğe kadar kendi yakıtını harcayarak gitti. Yakıtını harcayınca uydunun manevrası için kalan yakıtı 20 yıllık bir ömre yetiyor. Baykonur’dan ise yörüngeye yakın bir noktaya bırakılacağı ve çok daha az yakıt harcayarak yörüngesine gideceği için uyduda manevra için daha fazla yakıt kalacak. Böylece uydu ömrü 30 yıl olacak. Aynı uydular Guyana’dan fırlatılsa 18-20 yıl ömürleri olur.”
Uygur bölgesini kapsayacak
4A ve 4B uydularının Türksat 3A gibi Avrupa’nın tamamı, Asya’da Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nin yanı sıra Sahra altı Afrika’yı da kapsayacağını bildiren Dalbay, Türksat 4A ile birlikte Afrika’nın tamamına hem televizyon yayını gönderilebileceğini hem de internet hizmeti sunabileceklerini anlattı. Dalbay, şöyle konuştu: “Afrika’da çok iyi bir pazar var. Karasal telekomünikasyon altyapısı çok zayıf. Dünya ile iletişim için tek alternatif; uydu. 1 yıl önce tamamen Afrika’yı kapsadığımız bir uydumuz olsaydı bir ay içinde tüm kapasite dolardı. Bu bölgede data kapasitesi talebi var. Afrika çok gelişen bir bölge. Afrika’da gelecek senelerde çok büyük bir doğal kaynak ve pazar mücadelesi olacak. Türkiye’nin Afrika’ya açılma stratejisi bizi de bu bölge için daha çok motive etti.”

Haberin Devamı

Türksat 4B, uydudan internet getirecek

Haberin Devamı

TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay, yeni uydularda sadece Türkiye’ye yayın verilebilmesini sağlayan kapsama alanı özelliğinin de yer alacağını belirterek, “2013 sonundan itibaren ‘canlı maç yayınlarında uyduda şifre konuyor’ şikayeti kalkacak” dedi. Türksat’ın 2014 başından itibaren uydu üzerinden, “K” bandı kullanılarak internet hizmeti sunumunu yaygınlaştıracağını belirten Dalbay, 4B uydusunun ağırlıklı olarak data ve gerekli olması halinde televizyonlar için kullanılabileceğini vurguladı. “K bant” sayesinde kapsama alanlarını daraltarak belirli bölgeye ulaşılabileceğini, aynı anda bir frekansın daraltılmış kapsama alanlarına gönderilebileceğini de kaydeden Dalbay, “K bant sistemi ile bant genişliğini 5 kat verimli kullanıyor çünkü çoğaltıyorsunuz. Bir defa kullanacağınıza 5 kere kullanıyorsunuz. Uydudan karasala yakın maliyetle son kullanıcıya internet götürme imkanı oluyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!