Yunan adalarına değil Kıbrıs’a gelin

Güncelleme Tarihi:

Yunan adalarına değil Kıbrıs’a gelin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2016 21:23

KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye’de yaptırdıkları araştırmayı ve ilginç sonuçlarını paylaştı. “Türklerin yüzde 91.5’i Kıbrıs’ı hiç görmedi” diyen Ataoğlu, “Niye bu kadar az gelen var? Yunan adalarına tatile gidenler neden KKTC’ye gelmiyor. Anavatan’da yaşayan herkesin bir adası var, o ada da Kıbrıs. Bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu. KKTC’de nisan ayında kurulan Ulusal Birlik Partisi ve Demokrat Parti Ulusal Güçler Koalisyon Hükümeti’nde görev aldı. Uzun zamandır Kuzey Kıbrıs’ta hem siyaset yapıyor hem de farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin sahibi. Geçen hafta İstanbul’daydı. Hem siyasetçilerle görüştü hem de turizmcilerle. Göreve gelir gelmez KKTC’nin turizm performansını yukarı çekmek için çalışmalar başlatan Bakan Fikri Ataoğlu ile Haliç Kongre Merkezi’nde buluştuk.

YÜZDE 60’I TÜRKİYE’DEN

Siz göreve geldiğinizden beri sürekli Türkiye ile temastasınız. Turizm rakamlarını yukarı çekmek için çalışıyorsunuz. Son rakamlar nedir?

- Ben bir iş adamıyım. Bakanlık görevine gelince kendimi büyük bir şirket devralmış gibi hissettim. Turizm Bakanlığı KKTC için çok önemli. Turizm önemli bir gelir kaynağı. Ayrıca Ada’nın tanıtımı için de turizme yatırım yapmak, kendimizi iyi anlatmak durumundayız. 1 milyon ve 1.5 milyon kişilik bir turizm potansiyeli görünüyor şimdilik. Biz sonuçlara baktığımızda bunların 800 binin turist olarak geldiğini görüyoruz. Turist sayısını katlamamız, hatta çok daha yukarı çıkarmamız lazım.

Haberin Devamı

KKTC’ye gelen turistlerin ne kadarı Türkiye’den geliyor?

- Araştırdığımızda turist olarak gelenin yüzde 60’ı Türkiye’den geliyor. Yüzde 40’ı değişik ülkelerden geliyor. Türkiye’den gelen sayı çok az, çok yetersiz. Yüzde olarak söyleyince tam anlaşılmıyor aslında.

Türkiye’den kaç kişi Kıbrıs’ta tatil yapıyor?  

- Size şöyle bir bilgi vereyim. Biz farklı dönemlerde durumu tespit ettirmek için araştırma yaptırdık. Türkiye’den de rakamları aldık. Türkiye nüfusunun yüzde 8.5’i görmüş Kıbrıs’ı. Bu oran çok düşük. Üstelik bu oran tam da gerçekleri yansıtmıyor.

Bugüne kadar Anavatan’dan KKTC’ye gelenlerin oranları hesaplanırken her hafta, 15 günde bir gelenlerin de her gelişleri sayılıyor. Aslında bu oran da bu yüzden de gerçekleri yansıtmıyor. Yüzde 4-5 oranındadır gerçek rakamlar. Yani çok daha düşük.

Dolar, Euro yükseldi. Tatilini Avrupa’da Amerika’da geçirenlerin bir kısmı Kıbrıs’a çekilebilir mi?

Haberin Devamı

- Bir Anavatan’ın yüzde 91.5’in neden Kıbrıs’a gelmediğini araştırdık. KKTC’nin nerede olduğunu, ne kadar uzak olduğunu, dilini, dinini ve para birimini bilmeyenler var. Neden gelmiyorlar diye baktırdık. Farklı dönemlerden veriler var elimizde... ‘Hangi dil konuşuluyor Kıbrıs’ta?’ diye bir sorumuz var, çoğunluk bilmiyor. Türkiye’den gelecekler KKTC’de yaşayan Türklerin ne dil konuştuğunu bilmediğini söylemiş. Ada ile ilgili bilgiler çok sınırlı. Dili İngilizce sananlar, dini farklı sananlar var. Anavatan’a kendimizi anlatamamışız. Önce kendimizi Türkiye’ye anlatalım dedik.

RUSYA KRİZİ BİZİ DE VURDU

Türkiye’de malum terör olayları, Rusya krizi, darbe kalkışması derken turizm rakamları tarihi düşüşler yaşadı. İstanbul’da da Antalya’da da oteller boş. KKTC’de durum nasıl?

Haberin Devamı

- Rusya krizinden biz de etkilendik. Ancak son rakamlara baktığımızda, biz artı yüzde 15’teyiz. İlk kez kış sezonunda yüzde 70’lik doluluk yaşanıyor KKTC’de. Tanıtım faaliyetlerinin geri dönüşü oldu bize.

Siz öncelikle Türkiye’den misafirler bekliyorsunuz ve bunun da turizm için bir kaldıraç olacağını düşünüyorsunuz...

- Kesinlikle. Neden Türkiye’deki vatandaşlarımız KKTC’yi görmüyor? Niye bu kadar az gelen var? Yunan Adaları’na tatile gidenler neden KKTC’ye gelmiyor. Anavatan’da yaşayan herkesin bir adası var, o ada da Kıbrıs. Bekliyoruz.

10 FARKLI İLDE TANITIM YAPILIYOR

Tanıtım faaliyetleri var mı?  Neler yapıyorsunuz bu alanda?

- Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı ile bunları paylaştım. Bunlar eksikliğimiz dedik. Bunları gidermek için tanıtım kampanyası yapmak istedik. Başbakan Binali Yıldırım’la da görüştük. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 10 il tespit ettik. Türkiye nüfusunun yüzde 70’ine hitap eden illeri seçtik. Acentalarımız, iş adamlarımız, üniversitelerimiz, farklı sektörlerimizden temsilciler, sanayi ve ticaret odaları ve tüm paydaşlarla etkinlik yapmak istedik. Çünkü bu konu yalnızca turizmi ilgilendirmiyor. KKTC’nin kalkınması için elbirliğiyle çalışmamız ve her yönümüzle kendimizi tanıtıp ilişkileri geliştirmemiz gerekiyor. Öncelikle KKTC’ye uçuş olmayan yerlerden uçuş talebi geldi.

Haberin Devamı

Kaç ilden KKTC’ye direkt uçuş var?

- 7 ilden var, biz şimdi bu sayıyı artırmak için THY ile görüşmeler yapıyoruz. Nisanda Diyarbakır’dan Kıbrıs’a direkt uçuş, ağustosta da Ordu’dan direkt uçuşlar başladı. Çok talep var. Çünkü gelmek isteyenlerin İstanbul aktarmalı gelmesi çok masraflı oluyor. Direkt uçuş bizim için çok önemli. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Hatay, Antep’ten uçuş var. Ordu ve Diyarbakır da yeni açıldı.

Başka nerelerden planlanıyor?

- Konya, Eskişehir ve Trabzon ile ilgili THY ile görüşüyoruz. THY şimdi araştırma yapıyor, haber bekliyoruz.

8 AY DENİZE GİRİLİYOR

KKTC’nin yatak kapasitesi ne kadar?

- 23 bin yatak kapasitesi var. 8-9 ay denize giriliyor, hatta Kuzey Avrupa ülkelerinden gelenler 12 ay denize gidebiliyor. Kıbrıslı Türklerin yoğun kaldığı İngiltere ve gurbetçilerin yoğun olarak kaldığı Almanya’da tanıtım yapacağız. İran’da tanıtım yaptırdık. THY’nin yeni uçuş noktaları açması büyük katkı sağlayacak bize. Ayrıca touchdown uçuş yapılmalı, bu potansiyeli artıracaktır.

Haberin Devamı

 Avrupa ülkelerinden KKTC’ye direkt uçuş olmadığı için de bunun yapılması isteniyor. Ancak maliyetler çok tartışılıyor…

- Biz özellikle İran ve Azerbaycan’dan gelen uçuşları uçak içinde kalarak tekrar uçup hiç uçak değiştirmeden yani touchdown sistemiyle yapmak istiyoruz. Bunun sağlanması bizi çok rahatlatacaktır.

FİKRİ ATAOĞLU KİMDİR?

Fikri Ataoğlu, Karpaz’da Avtepe Köyü’nde doğdu. İlkokulu bitirene kadar köyde yaşadı, daha sonra liseyi bitirene kadar da Gazimağusa’da yaşadı. 2 yıllığına İngiltere’ye giderek dil eğitimi aldı ve çalıştı. Girne Amerikan Üniversitesi’nde Amatör Yat Kaptanlığı’nı bitirdi.  KKTC’ye dönünce benzin istasyonu işine girdi.. Daha sonra KKTC’deki ilk RoRo gemiciliğini başlattı. Oksijen fabrikası, kiralık araba şirketi, benzin istasyonu işletmeciliği gibi alanlarda şirketler kurdu. Mağusa Denizciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi, Ataoğlu Oksijen Sanayi ve Pet-Lak şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı olan Ataoğlu, son olarak da Mağusa bölgesine içme suyu sağlamak için bir arıtma tesisi yatırımı yaptı. 1992’den beri Demokrat Parti üyesi olan Ataoğlu, son kabine de bakan olarak görev aldı. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!