Yumuşak geçişi kanıtladık

Güncelleme Tarihi:

Yumuşak geçişi kanıtladık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2018 08:30

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tarihin en büyük kur saldırısına rağmen Türkiye’nin ekonomide yumuşak geçişleri sağlayabildiğini gösteriğini vurgulayarak, “Finansal piyasalarda gözlenen olumlu gelişmeler ve öncü göstergelerdeki göreli iyileşmeler, önümüzdeki dönemde büyümenin YEP’te öngördüğümüz gibi sürdürülebilir bir patikada seyredeceğini net bir şekilde göstermektedir” dedi.

Haberin Devamı

2019 bütçesini Meclis Genel Kurulu’na sunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verisinin “Türkiye stagflasyona girdi, resesyona girdi” yorumlarına yanıt olduğunu belirtti. Albayrak, “Türkiye, küresel ekonomideki sert süreçlere, tarihinin en büyük kur saldırısına rağmen, o saldırıyı yaşadığı dönemde dahi büyümüştür. Türkiye yumuşak geçişleri sağlayabildiğini, kontrollü bir yol izleyebildiğini gösterebilmiştir. Negatif havayı elhamdülillah dağıttık” dedi.

Albayrak, dün Meclis’teki sunumunda öncelikle küresel ekonomik gelişmeleri anlatarak, “Önümüzdeki döneme ilişkin olarak ticari gerilim finansal oynaklıklardaki artış ve yükselen borçlanma maliyetleri küresel ekonomik görünüm üzerinde baskı oluşturacak risk unsurlarıdır. Finansal piyasalarda artan risk algısı ile elverişli finansal koşullar kademeli olarak sıkılaşmaya devam edecektir. Orta vadede de küresel ekonomi açısından aşağı yönlü risk faktörleri ağırlığını korumaktadır” dedi.

Haberin Devamı

KONTROLLÜ BİR YOL

Büyümenin bu yıl Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) öngörüldüğü gibi yüzde 3.8, gelecek yıl yüzde 2.3 öngörüldüğünü belirten Albayrak şunları söyledi: “İç ve dış konjonktürde olumsuzluk yaşadığımız bir dönemde yıllık bazda kaydedilen pozitif büyüme, aldığımız güven artırıcı politika kararlarının etkili olduğunu ve Türkiye ekonomisinin sağlam duruşunu devam ettirdiğini göstermektedir. Ekonomide 2018 ikinci çeyreğinde başlayan dengelenme sürecinin üçüncü çeyrekte belirginleşerek devam ettiğini görüyoruz. Bu denli sert süreçlerde Türkiye, ekonomide yumuşak geçişleri sağlayabildiğini, kontrollü bir yol izleyebildiğini göstermiştir. Bu dönemde yurt içi talep büyümeye sınırlı katkı verirken ihracat ve turizm gelirlerindeki güçlü görünüm ve zayıf ithalat nedeniyle net dış talep büyümeye kuvvetli bir katkı sağlamıştır. Son dönemde finansal piyasalarda gözlenen olumlu gelişmeler ve öncü göstergelerdeki göreli iyileşmeler, önümüzdeki dönemde büyümenin, YEP’te öngördüğümüz gibi sürdürülebilir bir patikada seyredeceğini net bir şekilde göstermektedir.”

Haberin Devamı

CARİ AÇIK AZALACAK

Son enflasyon rakamlarının, yüksek enflasyona karşı atılan adımların ve Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’nın başarısını ortaya koyduğunu kaydeden Albayrak, “YEP sonrasındaki dengelenme süreci kur ve faizlerden sonra enflasyon göstergelerinde de etkisini göstermeye başlamıştır. Ekonomideki dengelenme süreci dış talep yönünden beklentilerimizden çok daha olumlu yönde seyretmektedir. 2017 yılında 157 milyar dolara yükselen yıllık ihracatımız, dış ticarette artan korumacılık ve jeopolitik risklere rağmen 2018 yılında bu artışı sürdürerek kasım ayında yıllık bazda 168.1 milyar dolarla bugüne kadarki en yüksek değerine ulaşmıştır ve yıl sonu itibarıyla 170 milyar dolarlık hedefi de yakalayacaktır. 2018 sonunda cari açığın YEP’te öngördüğümüz 36 milyar doların da altına inmesini bekliyoruz. Kasımdan sonra aralık ayında da enflasyonla mücadelede güçlü bir performansı yakalayacağımıza inanıyoruz. Ağustos ve eylül aylarında verilen cari fazlalardan sonra ekim ve kasım aylarında da cari fazla vereceğimizi hep beraber göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

GÜÇLÜ ADIMLARLA NEGATİF HAVA DAĞILDI

- 2019 bütçesinin YEP’teki dengelenme sürecinin en temel destekleyicisi olacağını kaydeden Bakan Albayrak, 2018 yılı Hazine Finansman Programı’nda yüzde 110 öngörülen iç borç çevirme oranının yaşanılan tüm finansal saldırılara karşın yüzde 95 düzeyinde gerçekleşeceğini belirtti. Albayrak, “Ülkemize karşı gerçekleştirilen spekülatif ataklara karşı devreye aldığımız güçlü aksiyon adımlarıyla oluşturulmak istenen negatif havayı dağıttık. Ekonomi yönetimi içerisinde yer alan tüm kurum ve kuruluşlarımızla kurduğumuz güçlü koordinasyon ve sinerji bu dönem elde edilen başarının en büyük sebebi olmuştur. Tüm paydaşların süreçten en az zararla çıkmasını sağladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEK HESAP KAPSAMI GENİŞLETİLECEK

- BAKAN Albayrak, gelecek günlerde kapsamı genişletilecek olan Tek Hazine Kurumlar Hesabının 40 milyar liraya çıkarılacağını bildirdi. Albayrak şöyle devam etti: “Tek elde toplanacak nakit rezervinin en uygun finansal araçlarla nemalandırılması sayesinde yıllık 3-4 milyar lira asgari tasarruf elde edilecektir. Yurtiçi tasarrufların artırılması yoluyla sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlamayı hedefliyoruz. Kamu maliyesinde en temel hedeflerimizi, mal ve hizmet, sermaye, yatırım ve cari transferler ile faiz giderlerinin azaltılması ve kamu gelirlerinin artırılması olarak belirledik. Farklı bir siyasi yapı ya da konjonktürde belki de etkisi birkaç yıl sürecek bu dönemi, üç dört ay gibi bir sürede atlattık. Çok iyi bir performansla spekülatif saldırıların öncesindeki göstergelere ulaştık. Yaklaşık son iki ayda CDS primlerinde, faizlerde sağladığımız gelişmelerle dünyada en pozitif ayrışan ülke olduk. Yapılan spekülatif kur atakları sonucunda 7.20’lere kadar yükselen kurda normalleşme süreciyle 5.14 seviyelerine kadar geri çekilme sağladık.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!