Yüksek faiz döviz sattırıyor

Güncelleme Tarihi:

Yüksek faiz döviz sattırıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda geçen hafta faiz ve döviz cephesindeki gelişmeler ön plandaydı. Yüksek faiz bankalara döviz sattırırken, yabancı sermayeyi de hareketlendirmeye başladığı konuşuluyor.

Hazine geçen hafta yaptığı 11 aylık bono ihalesinde, yıllık bileşik faizi 4 puan birden düşürdü. Fakat bono oranlarındaki bu ani düşüş piyasadaki likidite sıkışıklığının da etkisiyle sadece bir gün sürdü. İhale sonrasındaki günlerde bono oranları hafta boyunca küçük çaplı artışlarla yüzde 107 puana kadar yükseldi.

Bankalararası piyasada gecelik repo oranlarında hafta başında gerçekleşen 15 puanlık düşüş de kalıcı olmadı. Gecelik repolar da haftanın ikinci yarısında, tekrar yüzde 80'e dayandı.

Faizlerin yüksek seyretmesi bankaların yanısıra, şirket fonlarını yönetenler ve hatta bireysel yatırımcılar da porföylerini yeniden gözden geçirmeye yöneltti.

Türk Lirası'nın artan reel getirisinin hesabını yapan bankalar, dövizlerini satarak TL'ye yönelmeye başladı. Bankaların dövizden çıkışının geçtiğimiz günlerde hızlandığı dikkat çekiyor. Bunu Merkez Bankası döviz rezervleri'nden de izlemek mümkün. Keza Merkez Bankası, bankaların sattığı dövizin en büyük alıcısı.

Merkez Bankası döviz rezervleri, 11 Temmuz tarihi itibariyle 16 milyar 832 milyon dolara yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre, 4 Temmuz tarihinde 16 milyar 524 milyon dolar olan Banka'nın döviz rezervi, sadece 7 günde 308 milyon dolar artmış.

Faizlerin cazibesi yüzünden bankaların döviz pozisyon açıklarının da hızla büyümeye başladığı konuşuluyor. Liranın dövizden daha karlı olduğunu gören bankaların son üç haftada, Merkez Bankası'na 1.5 milyar dolara yakın döviz sattığı tahmin ediliyor. Ve finans çevrelerine göre, bankaların döviz pozisyon açığı 6 milyar dolara dayanmış.

Yeni hükümetle birlikte Hazine'nin iki yıllık TÜFE (X) tahvillerinden vazgeçerek normal bono ihalelerine dönmesi ve yüksek faizler bankaları hem sevindirmiş hem de heyecanlandırmışa benziyor. TL'nin reel getirisinin dolar bazında yüzde 15'e dayanmasının sadece bizim bankaları değil yabancı sermayeyi de etkilendiği haberleri geliyor. Anlaşılan o ki, önümüzdeki dönemde kısa vadeli sermaye girişi de tekrar hızlanacak.

Geçen hafta döviz ve altında da hareketliydi. Geçen hafta dolar, dış borsalarda paritenin de desteği ile yükselişini sürdürdü. Dolar, geçen hafta serbest piyasada yüzde 1.8 oranında prim yaptı.

Batılı ülke merkez bankalarının yoğun satışlarının etkisiyle bir süredir inişte olan altın fiyatları ise geçen hafta toparlandı. Cumhuriyet Altını, geçen hafta yüzde 4.2 oranında primle 11 milyon liraya yükseldi.

Yeni hükümet çalışmaları ile birlikte atağa geçen ve dört haftadır peş peşe yükselen borsa ise geçen hafta 2000 puan sınırına geriledi.

Borsa'da hisse senetleri geçen hafta ortalama binde 8 oranında değer yitirdi. Borsada geçen hafta tekrar spekülatörler ön plana çıktı ve endeksin 2 bin puan sınırında tutunmasında etkili oldu.

Endeks 2 bin puanda tutulmasına karşın, geçen hafta işlem hacmi önceki haftaya göre düşüktü. Borsanın önümüzdeki günlerde durgun seyrini sürdürmesi bekleniyor. Endeks kağıtlarına dönük klakis operasyonların yanısıra, kağıt bazında bilançoya bağlı ve mevsimlik hareketler de yaşanabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!