Yüksek dolar birçok sektörü kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

Yüksek dolar birçok sektörü kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2008 15:57

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, yüksek dolar kurunun emek yoğun bütün sektörleri kurtaracağını söyledi.<1+>Özel haber

Haberin Devamı

KonukoÄŸlu, mevcut kriz ortamından çabuk çıkmak için de üç reçete önerdi.Â

hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Konukoğlu, şu anda ortalığın biraz toz duman olduğunu belirterek, "Ama ben şuna inanıyorum ki tekstil yönünden daha iyi olacağız" dedi.

Doların yükselmesi ile dış piyasada fiyatların tutmaya başladığını söyleyen Konukoğlu, dolar kuru ile ilgili olarak şu tahmini yaptı:

"Tahmin ediyorum dolar kuru önümüzdeki dönemde 1.50- 1.70 YTL arasında dalgalanacaktır. O aralıkta kalacağını düşünüyorum. Bundan sonra yukarı çıkar, aşağı gitmez. Eğer gitseydi Merkez Bankası para satışını kesmezdi. Kur 1.50'ye geldi, Merkez de satışı bıraktı."

1.50 YTL'NİN ÜZERİ İHRACATÇIYI KURTARIR

Eren GÃœLER YAZIYOR

1.50 YTL üzerindeki bir dolar kurunun ihracatçıyı kurtaracağını söyleyen Konukoğlu, "Kurdaki bu yükseliş finansman tarafından sektörü zora sokmaz mı?" sorumuza şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

"Buna iki yönüyle bakmak lazım. Türkiye'deki özel sektörün çalışmasını mı istiyoruz yoksa Türkiye'nin ucuza mal almasını mı? Farzedin ki bir gömlek mağazada 1 lira. Ama reel sektör çalışmıyor ve sen de iş bulamamışsın. Dolayısıyla alamıyorsun.

Diğer taraftan diyelim ki reel sektör çalışıyor ve o gömlek 10 lira. Sen takside bağlar onu yine alırsın. Aslında biz son 2-3 senedir ithalata dayalı politikayı yanlış yaptık. Reel sektörü çalışamaz hale getirdik. Bilhassa tekstil neredeyse bitme noktasına geldi. Emek yoğun bütün sektörler son 1 senede krize girdi.

Gelelim sanayicinin borcuna. Sanayici son 1.5 senedir para kazanamıyordu. Şimdi siz para kazanamadığınız zaman, borcunuz diyelim 100 dolar, 1 liraya da doları alıyorsunuz, ama o 1 lirayı bile kazanamıyorsunuz. Bu borcu nasıl ödeyeceksiniz?

Fabrikalar çalışmıyor, iş yok... Ama herşey ucuz... İşte ABD'nin hatası da buydu. Herşeyi ithal edip reel sektörü bitme noktasına getirdiler. Herşey hizmet sektörü... Tamam da onun da bir sınırı olur. İthalatın artması bir ülkede fiyatları geri çeker bu doğru... Halk daha pahalı giyinebilir, daha pahalı gıda alabilir ama işi varsa bunları yapabilir. İşi yoksa ne kadar ucuz olursa olsun hiç alamaz."

Haberin Devamı

YÜKSEK DOLAR SEKTÖRLERİ KURTARACAK

Dolardaki yükselişle yeni fabrikalar açılacağını ve işçilerin yeniden işe alınacağını kaydeden Konukoğlu, "doların etkisini o zaman göreceğiz. Adamlar işsiz kalırsa enflasyon düşük olmuş ne fayda... Yüksek dolar emek yoğun bütün sektörleri kurtaracak" dedi.

Sermaye ağırlıklı tesisleri olanların eski ekonomik programların devamını istediğini kaydeden Konukoğlu, şöyle devam etti:

"Ama bizim ülkemizde işsizler ordusu var. Bunun için emek yoğun sektörlerin desteklenip bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor. Bu kriz bir fırsat olacak. Bu fırsatı tekrar tepmeyelim. "

DOLARIN ALT LÄ°MÄ°TÄ° OLMALI

Konukoğlu, "bu kur rejiminde dolar nasıl yukarıda tutulabilir?" sorusuna da şu cevabı verdi:

Haberin Devamı

"Biz serbest kura karşı değiliz ama bunun bir alt limiti olmalı. Merkez Bankası'nın dışarıdan gelen dolara gücü yetmiyor diyorlar. Nasıl yetmezmiş? Sen TL'yi neye göre basıyorsun? Hazine'ndeki altın ve dolara göre basıyorsun... Yetmez diye birşey var mı? Ama bunu yapmak istemediler...

Biz emek yoğun sektörleri bırakmamaya mecburuz. Bunun için de dolar kuru bizim için çok önemli. Türkiye için bu kriz bir fırsat ama geç kalınmamalı. Komisyonlara havale edersek tren kaçar"

ÜÇ TEDBİR HEMEN ALINMALI

Mevcut fırsatın kaçmaması için acilen üç tedbir alınması gerektiğini söyleyen Konukoğlu, öncelikle mevduat garantisinin verilmesi gerektiğini belirtti. Yabancıların buraya gelirken parasının garanti olduğunu bileceğini ifade eden Konukoğlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"İkincisi, bankaların sendikasyon kredileri dönmediğinde o miktarda parayı Merkez Bankası normal piyasa faizinden bankalara borç vermeli. Olmadı diyelim, o zaman dön özel sektöre ve küçük sanayiciye de ki; 'senin ödeyemediğin işletme kredini 1 yıl erteliyorum'. O miktarı bankaya devlet ödesin. Ya onu yap ya bunu yap. Ya bankayı rahatlatacak, ya sanayiciyi...

Üçüncüsü de ihracat yapana Eximbank kullanılarak kredi verilmeli. Eximbank'a geçici bir para koyulsun ve bu ihracatçıya verilsin. Duran çarklara şu anda bir su aktarmak gerekiyor.
 
Şu anda dominonun yıkılmaması gerekiyor. Ondan sonra zaten kendiliğinden çözülür. Bizim zaten çok önemli bir problemimiz yok ve biz krizden Avrupa ve ABD'ye göre çok daha çabuk çıkarız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!