Yücaoğlu: Standartlardan ne kadar uzaktayız

Güncelleme Tarihi:

Yücaoğlu: Standartlardan ne kadar uzaktayız
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2011 15:39

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, “Biz uluslararası standartlardan ne kadar uzaktayız. Ben bunu anlamak istiyorum” dedi.

Yücaoğlu, TÜSİAD'ın, 40. yıl faaliyetleri kapsamında düzenlenen “21. Yüzyılda Devlet ve Birey” konulu forumda gazetecilerin yeni anayasa çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtlarken, daha liberal, daha baskıcı olmayan ve bireye odaklanmış bir anayasayı herkesin istediğini ifade etti. Yücaoğlu, şunları kaydetti:

“Eninde sonunda anayasa bir hukuk dokümanıdır. Anayasanın içerisinde ve kanunların içerisinde hukuk biliminin hakim olduğu bir tercih olmalı diye düşünüyorum. Anayasaya bakarak kanun yapılacağına göre, kanunlar da bu hukuk lisanı içerisinde olacağına göre... Çok hamasi şeylere lüzum yok diye düşünüyorum, ülkelerin kanunlarında, ülkelerin anayasalarında... Ama anayasanın içerisinde ülkenin rejimiyle ilgili çok net şeylerin olması da doğal. Burada önemli olan bu tartışmayı uluslararası standartlara göre yapabilmek. İnsanın içinin rahat olması lazım. Hakikaten biz uluslararası standartlardan ne kadar uzaktayız. Ben bunu anlamak istiyorum. Ondan sonra da muhakkak bireye odaklı, yani devletin devamlı korunduğu bir sistemden ziyade bireyin de korunduğu bir...”
“Akademisyenlerden başka diğer kesimlerden temsilcilerin bulunmaması eleştirisini nasıl buluyorsunuz” sorusu üzerine Yücaoğlu, doğru bulduğunu, böyle bir başlangıcı sağlıklı bir yöntem olarak gördüğünü söyledi.

Yücaoğlu, bir gazetecinin “Cem Boyner'in bu noktadaki çıkışını haklı buluyor musunuz?” sorusu üzerine, “Bireye odaklı olmasını istiyoruz. Uluslararası hak standartları neyse onun uygulanmasını istiyoruz. Bunun neticesinde tabii ki bireyin haklarının en üst düzeyde olması ve devletin kendisini müdafaa şeklinin biraz geri çekilmesi Türkiye için elzem. Türkiye'deki anayasa değişikliğinde muhakkak bu olacak” diye konuştu.

Yücaoğlu da, “Madem bir anayasa, bir sivil anayasa yapacağız. Bireye odaklı yapacağız. Bu işi sulandıracak bütün 'comment'leri (yorumları) kenara atmak lazım” görüşünü dile getirdi.

“DİLİYORUZ Kİ SİYASİ PARTİLER DE ANAYASA KONUSUNDAKİ FİKİRLERİNİ  KAMUOYU İLE PAYLAŞIRLAR”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner de dün duyurdukları çalışmanın tartışmaya açılmasını arzu ettiklerini belirterek, şunları ifade etti:
“TÜSİAD'ın buradan 'sadece bu metinleri kullanarak bir anayasa yazılsın' gibi bir talebi olamaz. Bunu çok net söylemek lazım. Bir sivil toplum kuruluşu olarak her şey konuşulsun, tartışılsın istiyoruz. Onun için de 22 değişik akademisyen ve kanaat önderinden bu konuda fikir aldık. 5 konuda yapılan 11 toplantının sonuç belgelerini yayımladık. Bu tartışma devam etmeli. Zaten hem üyelerimiz nezdinde hem halka açık farklı toplantılarda anayasa konusunu tartışmaya devam edeceğiz. Biz bir kapıyı açtık. Diliyoruz ki siyasi partiler de anayasa konusundaki fikirlerini kamuoyu ile paylaşırlar.”

Boyner, yarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geleceklerini hatırlatarak, Kılıçdaroğlu'nun da fikirlerini duymak istediklerini, amaçlarının bu konuda herkesi tartıştırmak olduğunu söyledi.

Ümit Boyner, diğer siyasi partilerden henüz yanıt gelmediğini de bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!