Yorgan yüzünden büzüşmeyelim Osmanlı sikkesini unutmayalım

Güncelleme Tarihi:

Yorgan yüzünden büzüşmeyelim Osmanlı sikkesini unutmayalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 00:00

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Ayağımızı yorgana göre uzatalım” atasözünü hatırlatmakla birlikte, “Ama yorgan değişmediği sürece bacaklarımız büzüşür ve büyüyemeyiz” dedi. Yılmaz, mali disiplinin önemini anlatırken Osmanlı İmparatorluğunu örnek gösterdi.

Haberin Devamı

MALİ disiplin konusunun önemine dikkat çeken Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yine de ra sıra ayağı yorganın dışını da çıkarmak gerektiğini söyledi. Önceki akşam Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) toplantısında Ankara’da, dün de Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) toplantısında İstanbul’da işadamlarıyla biraraya gelen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonomik gelişmeleri değerlendirirken, fiyat istikrarının bir toplumun olmazsa olmazı olduğunu vurguladı.
Bugün Avrupa’da fiyat istikrarı bulunduğunu ancak orada da resesyon korkusu olduğuna dikkat çeken Yılmaz, resesyon ve enflasyon korkusunun arkasında yatanın ise mali disiplinsizlik olduğuna vurgu yaptı. Yılmaz, “Mali disiplini bir kitabın cildi gibi düşünün. Eğer kitabın cildi sağlamsa, yapraklar yerinde duruyorsa her şey düzgündür. Ama mali disiplin yok ise toplumun omurgası yerinden oynamıştır. Toplumun düzeni bozulmuştur” dedi. Osmanlı İmparatorluğu’nun başına gelenin de bu olduğunu belirten Yılmaz, bu konuda diğer ülkelerden de birçok örnek bulanabileceğine dikkat çekti. Mali disipline uyulmadığı için sarayın altın kap kacağının darphaneye götürülerek sikkeye dönüştürüldüğünü anımsatan yılmaz, şunları söyledi: “Burada anahtar kelime ‘mali disiplin’, borçluluk oranlarını aşağı çekmek, popülist politikalardan kaçınmak, ayağımızı yorganımıza göre uzatmak, ama zaman zaman ayağı dışarı çıkıp, yorganın küçük olduğunu görüp daha nasıl büyütürüz sorusunu kendimize sormak.”
Yorganın kısalığını fark edelim
İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu’nun, kendisine yönelttiği “Tasarruf mu, yoksa tüketim mi daha iyi” sorusuna “Ayağımızı yorgana göre uzatalım ama arada bir dışına da çıkaralım” yanıtı verdi. Yılmaz, bu konuda şöyle konuştu: “Ne tasarruf kendi içinde iyi ve kötü ne de tüketim kendi içerisinde iyi ve kötü, iyi olan ekonomik rakamları rasyonel ve doğru bir şekilde kullanarak, toplam kaynakları en iyi şekilde kullanarak işsize iş, aşsıza aş ve gerekli tedbirleri almaktır. Bizim bir sözümüz var ayağımızı yorganımıza göre uzatalım diye, şu anda dünyanın başına bela olan finansal krizin bir nedeni de aşırı borçlanma ve aşrı tüketim. Her şeyin aşırısı kötü. Ayağımızı yorganımıza göre uzatalım ama hep ayağımızı yorganımıza göre uzatırsak, yorgan değişmediği sürece bacaklarımız büzüşür ve büyüyemeyiz ve deforme olur. Dolayısıyla zaman zaman ayağımızı yorganın dışına çıkararak yorganın kısa olduğunun farkına varalım ve yorganı nasıl büyütürüz ona bakalım.”

Haberin Devamı

Faizin yanı sıra kur riski de var Türk Lirası ile borçlanın

Haberin Devamı

ASKON’daki konuşmasında döviz kurundaki gelişmelere de değinen Durmuş Yılmaz, son alınan tedbirlerin etkisine bakıldığında Türk Lirası’nın ‘Kasım 2010’dan bu tarafa ne oldu diye bakarsak TL en fazla değer kaybeden’ paralar arasında yer aldığına dikkat çekti. “İhracatınız yoksa, döviz geliriniz yoksa Türk Lirası ile işlem yapın, Türk Lirası ile borçlanın, Türk Lirası ile ev alın, Türk Lirası ile otomobil alın, Türk Lirası ile yatırım yapın, Türk Lirası ile işlem yapın” tavsiyesinde bulunan Yılmaz, “Neden bu tavsiyede bulundunuz. Dövizde aşırı bir yükseliş mi bekliyorsunuz” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Hayır biz böyle bir beklenti içinde değiliz. Biz diyoruz ki faizler düşük olabilir, ama üstlendiğin risk sadece faiz riski değil. Bir de kur riski var. Kur aşağı da yukarı da gidebilir. Ortada bir kur riski var. Biz diyoruz ki işlemlerinizi TL ile yapın, kur riski almayın. Burada bize düşen görev, sizin kendi ulusal paramıza olan güveninizi artırmak.  Enflasyonla mücadele önemli.”

Haberin Devamı

Kredi kartı sicili silinmesin

KREDİ kartı borçlarına ilişkin bir soru üzerine, Meclis’in iki kez sicil affına ilişkin yasa getirdiğini hatırlatan Durmuş Yılmaz, bu konuda şu görüşü savundu: “Sicil affı sonucunda Merkez Bankası’ndaki kayıtları silindi. Yasa bunu emrediyordu. Ama bankalarımızın elindeki kayıtlar olduğu gibi duruyor ve bence durması da gerekir. 1950’li yılların ortasında Türkiye’de kredilerle ilgili bir risk merkezi kurulmuş. Mali sistemin sağlığı açısından bu bilgi son derece önemli. Bu sicillerin bankaların kayıtlarından silinmesini doğru bulmuyorum.”

21 Ocak’ta piyasadan 7.6 milyar lira çekilecek

BUGÜN itibariyle kredi hacminde bir yavaşlamanın söz konusu olmadığını belirten Durmuş Yılmaz, “Aldığımız tedbirler henüz uygulamaya girmedi. Ayın 21’inde zorunlu karşılıklarla ilgili olarak 7.6 milyar lira piyasadan çekilecek. Bunun etkilerini önümüzdeki dönemde hep birlikte göreceğiz. Gerekirse ilave tedbirler alınacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!