Yoksula kredi için ’Damlabank’ geliyor

Güncelleme Tarihi:

Yoksula kredi için ’Damlabank’ geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2007 00:00

Yirmi milyon yoksul ve işsizin yaşam standartlarını düzeltmeyi hedefleyen yasa teklifi bayramdan sonra Meclis Başkanlığı’na sunulacak. AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, ihtiyaç sahibi dar gelirlilere gelir getirici faaliyette bulunmaları için mikro kredi veren Nobel ödüllü Grameen Bank’ı Türkiye’ye getirmeye hazırlanıyor.

"Fakirbank" ya da "Damlabank" isimlerinin düşünüldüğü bankanın, hırsızlık, kapkaç, cinsel suçlar, çetecilik, gasp hatta terör suçlarının azaltılmasında da büyük rol oynaması bekleniyor.

YÜZDE 75’İ YOKSULLARIN: Sınırlı mevduat toplayarak sadece dargelirlilere 100 YTL’den 30 bin YTL’ye kadar, mini taksitlerle geri ödemeli mikrokredi vermeyi amaçlayan bankanın, başlangıç sermayesini 2 milyon YTL ile Türkiye İsrafı Önleme Vakfı koyacak. Vakıf bu parayla bankanın yüzde 25’ine ortak olurken temettü dahil oluşturulan ana sermayeyi geri alamayacak. Bankanın yüzde 75’i ise kredi alan yoksulların olacak. Ancak bu ortaklar paylarını ancak başka dar gelirliye veya mikro girişimciye devredebilecek. Bu ortaklar, mikro finans kuruluşundan yüzde birden fazla dolaylı veya doğrudan pay sahibi olamayacak.

HER YIL YÜZDE 100 ARTACAK: Mikrokredinin en düşük başlangıç miktarı 100 YTL olacak. Kredinin verilmeye başlandığı ilk yılda tahsis edilecek miktar 2 bin YTL’yi aşamayacak. Sermaye birikimi merdiveni yaklaşımıyla müşterilere verilecek mikro kredi miktarı her yıl yüzde yüz oranına kadar artırılabilecek. Ancak 30 bin YTL’yi geçemeyecek. Yabancı para cinsinden kredi verilmesi düşünülmezken, teminatsız ve kefaletsiz de kredi verilebilecek. Çalışamayacak durumda olan yaşlı, hasta ve özürlülere ise hibe yardım yapılacak.

MUHAMMED YUNUS YÖNETİMDE:
Sermayeye yedek ödeneklerden de 500 bin YTL aktarılacak. Yoksulluğun azaltılmasının hükümet stratejisi olması ve kamu yararını sağlayacak kararlar alınması için 11 üyeli yönetim kurulunun iki üyesini hükümet atayacak. Bu üyelerden biri halen fakirliğin azaltılmasında gayret gösteren bir kadın olacak. Yönetim kurulunda mikrokredi uygulamalarını 110 ülkeye yaygınlaştıran Nobel Barış Ödülü sabihi Bangladeşli Muhammed Yunus da görev alacak.

MEVDUAT KABUL EDEBİLECEK: Banka mevduat da kabul edebilecek. Her bir kişiye ait mevduat ana para tutarı 30 bin YTL’yi geçemeyecek. Tasarruf mevduatı, sigorta fonu kapsamında olacak, sigorta prim oranı ise ticari bankalardaki tasarruf mevduatı için belirlenen prim oranının onda biri olacak.

Çalışamayacak durumda olana hibe verilecek

DİYARBAKIR Milletvekili Aziz Akgül, mikrokredi şeklindeki finansman modelinin yoksul insanları toplumsal dışlanmışlıktan kurtararak onları "adam yerine koyan" bir uygulama olduğunu söyledi. Akgül, dilencilik kültürünün yaygınlaşmaması için bankadan ancak istisnai bir şekilde, çalışamayacak durumda olan yaşlı, hasta ve özürlülere hibe yardım yapılacağını belirtirken, "Vergilerimiz kullanılmadan yoksulluğun azaltılması stratejisi olarak, bir maliyetle verilen mikro kredi uygulaması Türkiye geneline yaygınlaştırılmalıdır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!