Yılmaz: Servet, sicil, stok affı getiriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: Servet, sicil, stok affı getiriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2002 01:43

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, ‘‘2003 başında yürürlüğe girecek Mali Milat'a hazırlık amacıyla mayıs sonuna kadar, servet, sicil ve stok affı çıkarmayı planlıyoruz. Kayıt altına alınmamış servetten yüzde 2-3 vergi alınacak. Bu sayede kayıt dışı para sisteme girecek’’ dedi.

ANAP lideri, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, 2003 yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek olan Mali Milat'a işletmelerin uyumunu sağlamak için ‘‘Servet, sicil ve stok affı çıkaracaklarını’’ açıkladı. Yılmaz, mayıs ayının sonuna kadar çıkarmayı planladıkları Ekonomik Af Yasası ile envanter fazlası değerlere ‘‘yüzde 2-3 gibi çok düşük oranlı bir vergi’’ getireceklerini bildirdi.

Yılmaz, Uluslararası Nakliyeciler Derneği tarafından ‘‘yap-işlet-devret modeli’’ ile yenilenecek olan Gürbulak sınır kapısının yeni tesislerinin temelini attıktan sonra Ağrı'dan Ankara'ya özel uçakla dönerken beraberindeki bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

Yılmaz'ın ekonomiyle açıklamaları özetle şöyle:

EKONOMİK AF:

Mali Milat 2003 yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek. Oysa Türkiye iki yıldır kriz içinde. İşletmelerin hepsi kayıt dışı çalıştı. Yılbaşında Mali Milat'ın devreye girmesiyle bu işletmelerin üzerlerine gidersek, envanter dışı bir sürü kayıt bulacağız. Bir sürü vergi borcu çıkaracağız. Onun için, Mali Milat'a hazırlık amacıyla 6 aylık bir uyum süresi de sağlamak için servet, stok, sicil affını mayıs sonuna kadar çıkarmayı planlıyoruz. Bu af ile envanter fazlasından veya o güne kadar kayıt altına alınmamış olan servetten yüzde 2-3 oranında bir vergi alacağız. Bu konuda Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in kesin bir görüşünü almış değiliz. Ama karşı çıkacağını sanmıyorum. Çünkü bu sayede 6 ay içinde kayıt dışı olan para sisteme girecek.

DÖVİZ KURU İYİ GİTMİYOR:

Döviz kuru çok aşağıda kaldı. İyi gitmiyor. Merkez Bankası müdahale etmek istiyor, ama sonrasını göremediği için küçük müdahalelerle yetiniyor. Dövizin bu seviyede kalacağına emin olsa spekülatörler büyük para kazanır. Ama faizin bu dönemde düşmesi olumlu.

SEVİLLA'DAN BEKLENTİM YOK:

AB'nin haziran ayında Sevilla'da yapılacak zirvesinden fazla bir beklentim yok. Biz Türkiye ile ilgili olumlu birkaç cümle çıkarmak için uğraşıyoruz. Asıl beklentimiz yıl sonundaki Kopenhag zirvesinden. Oradan olumlu bir sonuç çıkması için yasal düzenlemelerin de çıkması için uğraşıyoruz.

Ekonomi tek elde toplanmalı

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, ekonominin uzlaşmayı beklemeye tahammülünün olmadığını belirterek, şunları söyledi: ‘‘Ekonomi bakanlıkları ayrı olabilir ama yönetimi tek elde toplanmalı. Bu Başbakan, Başbakan Yardımcısı veya bir bakan olabilir. Bu hükümet döneminde bunun sağlanabileceğini sanmıyorum. Ama mayıs ayında hükümetin yeniden yapılandırılması, önümüzdeki 2 yıllık süreç içinde yapacağımız işlerle ilgili program çıkarma çalışması yapacağız. O sırada bakanlık sayısının indirilmesi ve bu konuları konuşabiliriz.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!