Yılmaz: Eşel-mobil'i incelemeye aldık

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: Eşel-mobili incelemeye aldık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, muhalefetteyken karşı çıktıkları eşel-mobil sistemini yeniden incelemeye aldıklarını, bu konuda kamuoyuna en kısa zamanda açıklama yapacaklarını bildirdi.

Yılmaz, TÜRK-İŞ, TİSK, TESK, DİSK ve TOBB başkanlarını kabülü sırasında eşel-mobil sisteminin toplu sözleşme ilkelerine aykırı ve enflasyon ile mücadelede yarar sağlamamış bir uygulama olduğunu belirterek, ‘‘Sistemi incelemeye aldık. En kısa zamanda kamuoyuna açıklama yapacağız’’ dedi.

Yılmaz, beş sivil toplum örgütünün hükümetin kurulmasında hayati katkıları bulunduğunu kaydetti. Yılmaz, sivil toplum örgütlerinin kendi menfaatlerini aşan konularda ortaya koydukları duyarlılığın uzlaşma hükümetine giden yolu açtığını belirtti. Yılmaz, ‘‘Şimdi bu uzlaşma anlayışının ekonomik alanda da geçerli olmasını planlıyoruz. Bu heyet Ekonomik ve Sosyal Konsey'in sivil kanadının nüvesini oluşturmaktadır’’ diye konuştu. Ekonomik ve Sosyal Konsey'in en kısa sürede Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulacağını ifade eden Yılmaz, bütün kesimleri temsil eden kuruluşlarla görüşerek, Konsey'e işlerlik kazandıracaklarını söyledi.

İŞSİZLİK VE TERÖR

Kabulde Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral de, farklı görüşlere sahip olan örgütlerin demokrasi, laiklik ve sosyal devletin yaşaması için biraraya geldiklerini kaydetti. Meral, ‘‘Bizim gözlemlerimize göre, işsizlik terörü güçlendirmektedir’’ diye konuştu.

Sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'i de ziyaret ettiler. Ecevit, beş büyük sivil toplum örgütünün bir araya gelmesini, laik demokratik rejimi esenliğe çıkarmak, ekonomik ve sosyal bunalımı aşmak ve temiz yönetimi sağlamak bakımından önemli gördüğünü anlattı. Ecevit, şunları söyledi:

‘‘55. hükümetin kurulmasında çok büyük katkınız oldu. Bu hükümetin kuruluşunda TBMM'nin de elbette çok büyük katkısı var ama asıl toplum, millet çok büyük bir sınav vermiş oldu. Bundan daha hafif bunalım dönemlerinde bile demokrasimiz kesintiye uğradığı halde, bu sefer doğrudan doğruya millet, demokrasiye etkin biçimde sahip çıktı.’’

DESTEK BEKLİYORUZ

Türkiye'de uzun süreden beri yüksek enflasyon yaşandığını, ülkede geniş ve etkili bir enflasyon lobisinin oluştuğunu kaydeden Ecevit, hiçbir hükümetin tek başına bununla mücadele edemeyeceğini ve sivil toplum örgütlerinden destek beklediklerini söyledi.

DİSK Başkanı Rıdvan Budak ise, ülkenin bir yıl süreyle siyasi ve toplumsal gerginlik yaşadığını, bunun temel nedenlerinin sosyal adaletin eksikliği, hukukun uygulanmaması ve demokratikleşme yönündeki gayretsizlik olduğunu bildirdi. Budak, ‘‘Ülkemiz irtica tehlikesini topyekün atana kadar, bu çalışmalarımızı sürdürmekte kararlıyız. Çıkar ve siyasi görüş farklılıklarımıza rağmen aynı ülkenin örgütleri olarak davranacağız. Çünkü biz, Türkiye'yi seviyoruz’’ diye konuştu. Budak, Ecevit'e ‘‘Sivil toplum örgütleri olarak hükümete ve size danışmanlık yapmaya hazırız’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!