Yılmaz: Enflasyonu bu yıl indiremeyiz

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: Enflasyonu bu yıl indiremeyiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, enflasyonun yüksek çıkmasının sorumluluğunu İstanbul ve Ankara'nın RP'li belediye başkanlarına yükledi. Yılmaz, ‘‘Doğalgaza, suya çok zam yaptılar’’ dedi. Yılmaz, enflasyonu yüzde 50'ye düşürmenin zorlaştığını söyledi.

Başbakan Mesut Yılmaz, 1998 Ocak ayı enflasyonunun bekledikleri gibi düşme eğilimine değil, artma eğilimi şeklinde tecelli ettiğini belirterek, ‘‘İstanbul, Ankara gibi büyükşehir belediyeleri, adeta hükümetin enflasyonla mücadele politikasını baltalamak amacına dönük şekilde doğalgaz, su gibi belediye tarafından götürülen hizmetlere yüzde 100'ün üzerinde zam yaptılar’’ dedi. Uzak Doğu'da yaşanan kriz ve Körfez'de yaşanan gerginliğin etkilerine de işaret eden Yılmaz, ‘‘Enflasyonu bu sene istediğimiz seviyeye indirmemiz mümkün değil’’ diye konuştu.

KAMU ZAMLARI

İki gün önce açıklanan ocak ayı enflasyon oranının, kendilerinin beklediği gibi düşük değil, yüksek bir şekilde gerçekleştiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

‘‘Ocak ayındaki enflasyon artışının yüzde 2.5'luk kısmı, kamudan geliyor. Halbuki biz kamu tarafından üretilen mallara zam yapmadık. Ocak ayında, hiçbir devlet kuruluşu tarafından üretilen mal ve hizmetlere zam yapılmadı. Ama belediyelerin yaptıkları bu hizmetler de, istatistiklerde kamu olarak gözüküyor. RP'li belediyelerin yaptıkları önemli artışlar, istediğimiz sonucu almamızı engelledi.’’

Yılmaz, ocak ayında asıl fiyat artışının özel sektörün ürettiği mallarda olduğunu bildirerek, bunda da sebze ve meyve fiyatlarının etkisi bulunduğunu kaydetti. Yılmaz, ne kadar tedbir alırlarsa alsınlar, gıda mallarının piyasa şartları gelişmiş ülkelerdeki gibi düzenlenmediği sürece istedikleri sonucu alamayacaklarını ifade etti.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!