Yılmaz’dan denizcilere Fon’dan bir banka sözü

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz’dan denizcilere Fon’dan bir banka sözü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Mesut Yılmaz, dün Tuzla'da Turcas 1 Gemisi'nin denize indirilme töreninde sürpriz bir açıklamayla, Fon'daki 8 bankadan birinin ‘‘denizcilik bankası’’na dönüşeceğini duyurdu. Yılmaz sonra da, ‘‘Bu şimdilik benim fikrim’’ dedi.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndaki (TMSF) 8 bankadan birinin Denizcilik İhtisas Bankası'na dönüştürülmesinin planlandığını açıkladı.

Turcas Petrolcülüğe ait Turcas 1 Akaryakıt Taşıma Gemisi'nin denize indirilmesi töreninde konuşan Yılmaz, Fon'daki bankalardan birinin Denizcilik İhtisas Bankası'na dönüştürülerek, denizcilik sektörünün finansmanı için çalışacak bir banka haline getirmeye çalışacaklarını belirtti. Denizcilik sektöründe finansman sorununun uzun yıllardır sürdüğüne dikkat çeken Yılmaz, bu çerçevede Denizcilik İhtisas Bankası'nın kurulmasının şart olduğunu vurguladı. Yılmaz törende yaptığı konuşmada, Türkiye denizcilik sektörünün dünyadaki olumlu gelişmelere karşın içinde bulunduğu krizi henüz atlatamadığını vurgulayarak, sektörün uluslararası piyasalardan aldığı kredileri geri ödemede sorunların çıkacağına işaret etti.

BELLİ DEĞİL

‘‘Bu konuda belirlenmiş bir banka yok’’ diyen Yılmaz, ‘‘Bu benim fikrimdir, onu açıkladım’’ diye konuştu. TMSF'nun kontrolünde halen sekiz banka bulunuyor. Bu bankalara ne yapılacağı konusundaki çalışmalar, Danışman Kuruluş MC Kinsey'in raporunu sunmasından sonra yeni bir safhaya ulaşacak. Haziran başında çalışmalara başlayan MC Kinsey'in raporunu bu hafta sunması bekleniyor. Yılmaz, şöyle konuştu:

‘‘Denizcilik, ekonomik krizin etkisini üzerinden atmış değildir. Dış kredilerin geri ödemelerinde aksaklıklara yol açılacak gibi görünüyor. Bu sorunun çözümü için itfa sürelerinin uzatılması gerektiğini düşünüyorum. Finansman sorunu, öteden beri Türk denizcilik sektörünün en önemli sorunu olmuştur. Sektörün ihtiyaçlarına ve özelliklerine uygun bir ihtisas bankası kurulması, en kalıcı çözüm olacaktır.’’

Berna Hanım tanker indirdi

MESUT Yılmaz, Tuzla'da Turcas Petrol A.Ş. aoıra Çelik Tekne Tersanesi'nde yapılı gerçekleştirilen, 5 bin 500 DWT'luk Turcas 1 Tankeri'nin denize indirilmesi törenine eşi Berna Yılmaz ile birlikte katıldı. Denizci geleneklerine uygun olarak bir kadının indirmesi gereken tankerin denize salınışını Berna Yılmaz gerçekleştirdi. Berna Yılmaz, kurdeleyi keserek denize indirirken, kurdeleye bağlı şampanya şişesi de tankerin gövdesine çarptı ve gemi denize alkışlar arasında indi. Denize indirilen Turcas 1 ile, aynı tersanede yapımı sürdürülen ve bir ay sonra denize indirilecek Turcas 2 tankeri birlikte, yaklaşık 21-22 milyon dolara (yaklaşık 14 trilyon lira) mal olacak. 5.500 dwt'luk Turcas 1, 109.10 metre boyunda ve 16 metre genişliğinde. 7.25 metre derinliğe ve 14.20 mil sürate sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!