Yeşil kalkınma

Güncelleme Tarihi:

Yeşil kalkınma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2022 07:00

Enerjisa Enerji, Sabancı Üniversitesi ve UNDP işbirliğinde sürdürülen SENTRUM projesi ile Ayvalık Küçükköy, yeşil destinasyon modeliyle sürdürülebilir turizme örnek olacak. Bu kapsamda Küçükköy’e 5 milyon liralık kaynak aktarılacak. İlk fazı tamamlanan proje ile beraber bölgede sürdürülebilir turizm uygulamalarına geçilecek. Binalarda ve işletmelerde enerji verimliliği arttırılacak.

Haberin Devamı

Ayvalık’taki Küçükköy bölgesi 5 milyon liralık yeşil dönüşüm yatırımı ile Türkiye’nin ilk sürdürülebilir turizm bölgesi olma yolunda. Geçtiğimiz ağustos ayında Enerjisa Enerji, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Ayvalık Küçükköy’ü sürdürülebilir enerji temelli bir turizm bölgesine dönüştürmek için başlatılan Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) projesinde ilk faz çalışmaları tamamlandı.

YÜZDE 80 TASARRUF

Biz de Enerjisa Enerji’nin davetlisi olarak gittiğiniz Küçükköy’de atılan adımları yerinde gördük. Proje kapsamında kamu binalarında enerji verimliğinin arttırılması, işletmelerin enerji giderlerinin azaltılması, toplumsal fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ve çevre farkındalığının yükseltilemesine yönelik çalışmalar yapılıyor. İlk olarak bölgedeki 8 küçük işletmede fiziki incelemeler yapıldı. Bu işletmelerin enerji tüketimleri analiz edildi ve tasarruf potansiyelleri ortaya çıkarıldı. Sadece eski tip ampullerin LED ampuller ile değiştirilmesi işletmelere yüzde 80’den fazla enerji tasarrufu sağlanacağı belirlendi. Ayrıca işletmelerdeki eksi ekipmanların değiştirilmesi için de destekler verilecek. Bölge halkına ve işletmecilere de sürdürülebilir turizm konusunda eğitimler verilecek. Uygun binalara güneş enerjisi santralları ve elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulacak.

Haberin Devamı

Yeşil kalkınma

DÖRT MEVSİM TURİZM

Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşçıoğlu, “Enerjinin tüketildiği yerlerde üretim yapmak istiyoruz. Küçükköy’de hem turizm işletmelerinin hem de kamu binalarının sürdürülebilir yapıda faaliyet göstermesi için çalışıyoruz. En önemli isteğimiz proje ile ölçeklenebilir ve tekrar edilebilir bir yapı oluşturmak” dedi. SENTRUM projesinin yerel ekonomik kalkınma için önemli bir girişim olduğunu ifade eden UNDP Türkiye Kamu Sektörü ve Sosyal Politikalar Portföyü Yöneticisi Mustafa Ali Yurdupak ise, “Amacımız burada kullanılan ürünlerin tedariğini yerel üretimden sağlamak. Atıkların dönüştürüldüğü, suyun verimli kullanıldığı ve dört mevsim turizm yapılabilen bir merkez oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeşil kalkınma

ÖĞRENCİLERE BİLİM EĞİTİMİ

Sabancı Üniversitesi Genel Sekreteri Rasim Karas, “Sabancı Üniversitesi olarak her zaman birlikte yaratmak ve geliştirmenin gücüne inanmaktayız. Bu doğrultuda özel sektör, kamu ve sanayi kuruluşları ile işbirlikleri gerçekleştirerek topluma katkı sağlayan proje ve çalışmalara imza atıyoruz. Dünyanın problemlerinden haberdar, sorunlara çözüm bulma isteği ve yetisi olan, sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebilecek bireyler yetiştirmeyi hedeflemek amacıyla 2019 yılında hayata geçirdiğimiz Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde bugüne kadar 24 farklı okuldan 1649 öğrenciye bilim ve teknoloji ağırlıklı eğitimler sunduk” dedi.

Haberin Devamı

Yeşil kalkınma

‘ÇOK STRES ALTINDAYIZ’

Özellİkle tatil dönemlerinde yoğun bir nüfusu ağırladıklarını söylen Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Geldiğimiz noktada artık sürdürülebilir turizm bizim için kritik. Bazı tatil dönemlerinde bölgemiz bu yoğunluğun oluşturduğu stresi kaldıramıyor. Özellikle enerji tüketimi alanda atılacak her adım bizi rahatlatacak” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!