Yerliyi yüzde 15 ucuz olsa bile almıyorlar izahı mümkün değil

Güncelleme Tarihi:

Yerliyi yüzde 15 ucuz olsa bile almıyorlar izahı mümkün değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2012 00:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, özellikle kamuda yerli ürünlerin kullanımının desteklendiğini belirterek, kalite, fiyat veya satış sonrası hizmetler gibi konularda önemli fark yoksa yabancı ürün kullanmayı hiçbir suretle izah etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

“Mesela belediyelerimizin, hemen kendi sınırları içinde, Türkiye’de üretilen otobüsler varken gidip benzer otobüsleri dışarıdan ithal etmesinin bir izahı olabilir mi” dedi. ‘Vizyon 2023 Kamu ve İş/İnşaat Makinaları Sektör Buluşması’nda konuşan Ergün şunları söyledi:

Böyle keyfilik olmaz

“Ne yazık ki, daha pahalı ve daha kalitesiz olduğu halde sırf yabancı marka olduğu için bazı ürünlerin tercih edildiğini görebiliyoruz. Bu kadar vurdumduymazlık, bu kadar keyfilik olabilir mi? Bunun sektörü, ülke ekonomisini, ülkenin geleceğini nasıl etkileyeceğini nasıl düşünmez bir kamu yöneticisi? Hepimizin bunu düşünmesi lazım.”

Bunların, ülkenin üretim kapasitesini ve rekabet gücünü de olumsuz  etkilediğini vurgulayan Ergün, “Küresel bir dünyada yaşıyorsak, elbette  bunun şartlarına uyacağız. Biz komünist ülke değiliz, aşırı devletçi bir ekonomik modele de sahip değiliz. Dünyaya açık, liberal bir piyasa  ekonomisine sahibiz. Ne yapacaksak bunun içinde yapacağız ama bunun içinde yapacak bir çok şey var. Hiçbir zaman sadece ‘kendimiz üretelim kendimiz tüketelim’ diye, ‘küçük olsun benim’ olsun diye bir düşüncemiz yok. Tam aksine ‘dünyaya açılalım’ istiyoruz. Sloganımız şöyle olmalı artık: ‘Yerli malı yurdun malı, dünya bunu kullanmalı.’  Sadece kendimiz için değil, dünya için üretiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yerli ürüne sahip çıkılmalı

Sektör içi işbirliklerinin gözle görülür şekilde arttığını belirten Bakan Ergün, önemli bir ihale varsa yerli ürünlerin tercih edilmesi için bakanlık olarak gerekirse ilgili belediye başkanı, vali veya kamu kuruluşunu arayarak dikkati çektiklerini anlatan Ergün, “Yüzde 15’e kadar pahalı bile alsanız, size kimse ‘neden pahalı aldınız?’ demeyecek, yasa açık ama bu birtarafa yüzde 15 daha ucuza verdiği halde bile almazsan, bu da hakikaten ayıp” dedi. Bakan Ergün, herkesin yerli ürüne sahip çıkması gerektiğini belirterek, yerli ürüne sahip çıkıldıkça yurt dışındaki önemli markaların da Türkiye’de yatırım yapma isteklerinin artacağını ifade etti.

Melek yatırımcı Azrail gibi olmaz

Haberin Devamı

Melek yatırımcıların dünyada çok ilgi gördüğünü ve Türkiye’de de teşvik edildiğini dile getiren Nihat Ergün, “Biz melek yatırımcı derken şunu kastediyoruz. Hani melek gibi adam derler ya, iyilik meleği... Onlara diyoruz ki ‘Azrail de bir melek, onun gibi olmayın.’ Çocuğun firmasını ele geçir, daha doğar doğmaz yok et, olmaz. Gerçekten melek yatırımcı olması lazım. Onu alıp ayağa kaldırması, yükselmesinden zevk alması lazım” diye konuştu.

İş makinesinde ruhsat dönemi başlıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Haziran-Aralık dönemi gelişmeleri değerlendiren birinci uygulama izleme ve değerlendirme raporunun yayımlandığını belirterek, “İş makinelerinin tescili ve ruhsatlandırılması da var. Yeni makinelerin yanında, kullanımda olan diğer makinelere de benzer bir tescil sistemini kurarak envanter tespiti yapacağız. Bu varlıkların bankalarda teminat olarak gösterilmesinin de yolu açılacak” dedi.    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!