Yerlilerin şovu

Güncelleme Tarihi:

Yerlilerin şovu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2019 08:30

Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress - MWC) tüm hızıyla devam ediyor. İspanya’nın Barcelona şehrindeki fuarda, farklı alanlarda yer alan geleceğin mobil teknolojileri sergileniyor. Yeni nesil akıllı telefonlar, mobil iletişim altyapıları ve 5G teknolojisi bu konuların başında. Konu gelecek olunca Türk şirketler de Mobil Dünya Kongresi’ndeki yerini aldı. Yerli akıllı telefon üreticileri Vestel ve General Mobile, son modellerini Barcelona’da dünya vitrinine çıkardı. Türk Telekom, yaptığı işbirlikleriyle fuardaki yerini aldı. İş Bankası müşteri deneyimini Google ile zenginleştirdiğini duyurdu. Netaş ise dünyaya açılma hedefini ilan etti. 29 yerli şirketle kongreye katılan İTO, bu şirketlere kendilerini dünyaya tanıtma imkanı sundu. Ericsson Türkiye davetiyle katıldığımız kongrede yerli şirketler açısından dikkat çeken detaylarını bir araya getirdik.

Haberin Devamı

ANDROİD’İN EN YENİSİYLE GELDİ

GENERAL Mobile, Android işletim sisteminin en son sürümü olan ‘Android 9.0 Pie’ işletim sistemine sahip olan GM 9 Plus modelini tanıttı. 6.23 inçlik çentikli tasarıma sahip ekranlı model, yapay zeka ile güçlendirilen 12 megapiksel ve 5 megapiksellik çift arka kameraya sahip. 34 ülkede faaliyet gösterdiklerini ve yıllık üretim kapasitesilerinin 2.5 milyon adet olduğunu belirten General Mobile Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman, “Ülke sayısını 45’e çıkarmayı hedefliyoruz. Artan üretim kapasitemizle, iç pazarın ihtiyaçlarını karşılarken, ihracatımızı da güçlendireceğiz” dedi.

Yerlilerin şovu

Haberin Devamı

SMS’İ GOOGLE İLE ZENGİNLEŞTİRDİ

YAPAY zekâ teknolojisine dayalı ve aynı zamanda doğal dil işleme yeteneğine sahip kişisel asistanı Maxi’yi, Kasım 2018’de kullanıma sunan İş Bankası, Google ile gerçekleştirdiği işbirliğini tanıttı. Geçen haftalarda Google Asistan’a entegre olan İş Bankası işbirliğiyle Google’ın zengin iletişim servislerine (Rich Communication Services) entegre oldu. İş Bankası müşterilerine geleneksel SMS’i zengin içerik yapısı, analik ve interaktif yetkinlikleriyle farklılaştırarak daha yeni bir mobil deneyim sunmayı amaçlıyor. Kullanıcılar, Servis ile vadeli hesap getirisi, kredi faizi hesaplama, en yakın İş Bankası şubesi ve Bankamatik sorgulama ve kredi başvurusu gibi işlemler yapabilecek.

Yerlilerin şovu

HEDEFİ ARTIK GLOBALDE BÜYÜMEK

AR-GE faaliyetleri konusunda 45 yıldan beri çalışmalar yapan Netaş, yerlileştirme alanındaki çalışmalarını uluslararası boyuta çıkarmayı hedefledi. Mobil Dünya Kongresi’nde konuşan Netaş CEO’su Müjdat Altay, “Ar-Ge ve saha yönetim gücüne sahip lider sistem entegratörü kimliğimizle, küresel ve yerli 120 iş ortağımızla uluslararası teknoloji markası olmayı hedefliyoruz” dedi. Altay, şunları ifade etti: “Yeni nesil iletişim teknolojilerinin Ar-Ge’si ile Türkiye’yi bölgenin yüksek teknoloji üssü haline getirmek istiyoruz. Yerlileştirme çalışmalarımızla ülkemize kazandırdığımız 3.5 milyar dolarlık tasarrufu artırmayı hedefliyoruz. Akıllı şehirlerden şirketlere, eğitimden hukuka, kısacası Türkiye’nin Dijital Dönüşümü için gereken IoT, Büyük Veri, 5G gibi en yeni ileri teknolojileri geliştirmek için çalışıyoruz.”

Yerlilerin şovu

Haberin Devamı

YENİ AKILLI MODELLERİYLE KONGREDE

BU yıl altıncı kez Mobil Dünya Kongresi’ne katılan Vestel, yeni akıllı telefon modelleri Venus V7’yi tanıttı ve Venus Z30’un satışa çıktığını duyurdu. 6.2 inçlik damla çentikli ekran tasarımına sahip olan Venus V7, çift SIM kart desteği, 8 megapiksel ön ve 13+2 megapiksel arka kamera özellikleri yer alıyor. Ayrıca V7’de yüz tanıma teknolojisi de bulunuyor. Vestel’in tanıttığı diğer bir akıllı telefon modeli, ‘Z30’ oldu. Model, kenardan kenara 6.18 inç çentikli ekrana sahip. 2.5 GHz 8 çekirdekli işlemcisi ve 4 GB RAM belleği bulunan Z30’un arkasında çift kamera yer alıyor. Öte yandan Vestel, Android Pie işletim sistemi ile çalışan Android TV’yi üreteceğini de açıkladı. Vestel, Android TV ürün gamını 2019 Mayıs ayında Türkiye’den başlamak üzere Avrupa’da piyasaya sürecek. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, “Son birkaç yıldır çeşitli platformlarda Vestel’in sadece bir TV üreticisi veya bir beyaz eşya perakendecisi değil, global bir teknoloji şirketi olduğunu vurguluyoruz. Stratejimizin odağında küresel büyüme var. Yeni teknolojilerle yeni trendler oluşturuyoruz. Mobil Dünya Kongresi’nin bu yılki teması ‘akıllı bağlantı.’ Biz de tam bu temaya paralel akıllı ürünlerimizi sergiliyoruz. Bu yıl hem Venus Z30’un satışa çıktığını müjdeliyor hem de segmentinde fark yaratacak V7’yi ilk defa görücüye çıkarıyoruz” dedi.

Yerlilerin şovu

Haberin Devamı

DÜNYANIN EN İYİLERİ ARASINDA GİRDİ

5G teknolojileri üzerine yaptığı çalışmaları hızlandıran Türk Telekom, bu kapsamdaki bulut uygulamarında dünyanın en iyileri arasında girdi. Şirket, Huawei ile birlikte 1 Şubat’ta sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) tabanlı eğitim içeriklerinin erişimini 5G üzerinden bulut teknolojisini kullanarak uzaktan test etti. Türkiye’nin ilk 5G bulut uygulaması olma özelliğini taşıyan bu çalışma, Mobil Dünya Kongresi 2019’da Huawei tarafından, şirketin faaliyet gösterdiği ülkeler arasında “En İyi 5G Bulut Dikey Sektör Uygulamalarından Biri” olarak gösterildi. Ayrıca Türk Telekom, Huawei ile 5G teknolojileri alanındaki iş birliğini 26 Şubat’ta Mobil Dünya Kongresi’nde imzaladığı İyi Niyet Sözleşmesi (MoU) TurkTech1.0 ile ileri bir boyuta taşıdı. Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, “Türkiye’nin kalkınmasına daha büyük katkılar sağlamak adına bilişim teknolojilerinin kullanıldığı kentleşme, ulaşım, sağlık, eğitim, tarım, enerji ve eğlence gibi alan ve endüstrilerde 5G ve ötesi teknolojilerin sunduğu inovasyona ihtiyacımız var. İşte bu yüzden Türk Telekom olarak Huawei ile imzaladığımız iyi niyet sözleşmesi sayesinde 5G uygulama alanlarını geliştirip, test ederek şebekelerimizde uygulamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!