Yerli otomobil üreticisine ithalat kısıtlaması geliyor

Güncelleme Tarihi:

Yerli otomobil üreticisine ithalat kısıtlaması geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

BİR süre önce otomobil ithalatındaki artışı frenlemek için önlemler alınacağını açıklayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, yerli otomobil üreticilerinin ithalatına kısıtlama getirileceği mesajını verdi.

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, otomobil ithalatının toplam satışlar içindeki payının yüzde 52'lere ulaşmasından rahatsızlık duyduğunu belirterek bunu frenlemek için bazı tedbirler alınabaliceği sinyalleri vermesiyle başlayan tartışmalara yeni bir boyut getirdi. Tanrıkulu, ‘‘Otomotiv ithalatını frenlemek için yerli otomobil üreticilerinin ithalat yapmasına izin verilmemesi lazım’’ dedi.

Tanrıkulu, haftalık Ekonomist Dergisi'ne yaptığı acıklamada cari işlemler açığını gerekçe göstererek ithal otoya kısıtlama getirilebileceği açıklamasının birilerinin işine geldiğini belirterek, ‘‘Çünkü ben ithalatın yorumunu yaptım. İthal otomobildeki artışa dikkat çektim. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve Avrupa Birliği (AB) kriterlerine uymak şartıyla bazı önlemler alınabilir, tarife dışı engellerde ihtisas gümrükleri var. ‘Orada zorlaştırma yapabilirsiniz' dedim. ‘Nasıl'diye sorulunca da örneğin diye başladım ve Türkiye'nin en uzak kapısı diye Gürbulak Sınır Kapısı'ndan otomobil ithalatına izin verilmesinden söz ettim’’ dedi.

TÜKETİCİYİ KORUYORUZ

Tanrıkulu, piyasaya çok değişik ürünler girdiği zaman tüketici ayağını korumak zorunda olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

‘‘Birincisi ithalatta çok artış var bunu kısıtlıyalım diye düşünmem. İthalatta normal trendinde bile gitse düşüneceğimiz bir takım tedbirler var. Bunlardan bir tanesi, bence yerli otomobil üreticisinin ürettiği aynı tipteki otomobili ithal etmesine izin verilmemesi lazım. Böyle olursa yerli üretici kendi ürününü geliştirme şansı olacak. Biz de karşımızdaki kişiyi standart tek bir ürünü üreten onunla ilgili hak ve menfaatlerini kollayan bir firma olarak göreceğiz. Mevcut durumda ise yerli üretici kazanamadığını ithalatla kazanmaya çalışıyor. Arada rekabet varmış gibi görünüyor ama aslında yok.’’

İthalatı bir takım zorlama tedbirlerle kısıtlayamacaklarını da söyleyen Tanrıkulu, ‘‘Çünkü DTÖ ve AB normlarına göre temel kısıtlamalarız var. Dışa açık bir ekonomi olarak da kendimizi zorlama tedbirlerle bağlayamazsınız. Eğer sadece bir yönetmeliği değiştirirsek bir kesime yüklenmiş oluruz, bu da haksız kazanca yol açar. Bence işin başka bir boyutu da şu, bütün tedbirlerinizi ithal ürün üzerine yönlendirirseniz, ister istemez kendi ürünlerinizin de kalite ve standardını yükseltmek konusunda tedbir geliştiremezseniz, tüketiciye de haksızlık yapmış olursunuz’’diye konuştu.

Otomobil ithalatında bir önlem alınacaksa bunun temmuz ve ağustos ayı verilerini görerek almaktan yana olduğunu söyleyen Tanrıkulu şöyle devam etti:

‘‘Servis, araç, gereç, montaj yönetmeliğinde düzenleme öngörüyoruz. Ancak bunu sadece cari işlemler açığına bakarak yapmıyoruz. Bakanlığın hedefi yurtdışından otomobil de dahil, getirilen bütün ürünlerin getirildiği şehirden başka bir şehirde de kullanılsa, bakımının yedek parçasının ve onarımının sağlıklı yapılmasına ilişkin servis ağı kurulmasını sağlamak. Bunları hemen düzenleyecek durumdayız ancak bütün bu tedbirlerin makro ekonomik politikalarla eşanlamlı yapıldığında verimli olacak.’’

İthal oto satışı yüzde 153 arttı

TÜRKİYE'de geçen Temmuz ayında ithalaraç satışları, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 153.8 artarak, 27 bin 743 adet olarak gerçekleşti.

Bu yılın Ocak-Temmuz dönemindeki toplam ithal araç satışları da yüzde 109.8 artışla 164 bin 294'e ulaştı.

İthal Otomobilleri Türkiye Mümessilleri Derneği verilerine göre, geçen ay otomobil satışları, 1999'un aynı ayına oranla yüzde 158.3 artışla 21 bin 38, ticari araç satışları da yüzde 140.5 artışla 6 bin 705 oldu.

Aylık ithal otomobil satışlarında 40 marka arasında Opel 5 bin 131adet ile ilk sıraya yerleşirken, 3 bin 477 adet ile Renault ikinci, 2 bin 490 adet ile Ford üçüncü sırayı aldı. Ticari araçlarda ise 950 adet ile Renault birinci konumda bulunuyor. Temmuz'daki toplam araç satışı dikkate alındığında da 5 bin 341 adet ile Opel yine birinci geldi.

İthal otomobil satışları, 7 aylık dönem dikkate alındığında da yüzde 112.3 artışla 127 bin 817 adete ulaştı. Bu dönemde ticari araç satışları da yüzde 101.7 büyümeyle 36 bin 477 oldu.

Ocak-Temmuz döneminde, otomobil satışlarında Opel 27 bin 319 adet ile en fazla talep gören markayı oluşturdu. Volkswagen 21 bin 300 ile ikinci, Renault 17 bin 102 adet ile üçüncü sırayı aldı. Bu dönemde ticari araç satışında ise Volkswagen 11 bin 239 adet ile birinci durumda bulunuyor. Renault 5 bin 409 adet ile ikinci, Citroen 3 bin 420 adet ile üçüncü oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!