Yerli otoda yabancı yönetici dönemi

Güncelleme Tarihi:

Yerli otoda yabancı yönetici dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk otomotiv sektöründe yabancı yönetici devri başladı. Başta Tofaş ve Otosan olmak üzere üreticilerin pazarlama şirketlerinde yabancı yöneticiler birer birer görev almaya başladı. Yabancı yönetici devri İtalyan Fiat ile Koç Grubu ortaklığı olan Tofaş'ın genel müdürlük görevine bir İtalyan'ın atanmasıyla başladı. Koç Grubu Tofaş'taki hisselerinin bir kısmını Fiat'a satıp, hisseleri eşitleyince, 30 yıldır Türk yöneticilerin bulunduğu Tofaş Oto Ticaret'in başına Fiat'ta uluslararası görevlerde bulunan Carlo Dappiaggi getirildi. Tofaş'ta daha önce genel müdür yardımcısı seviyesinde yabancı yöneticiler bulunuyordu.

Daha sonra yine Koç Grubu'nun bir ortaklığı olan Ford Otosan'da da yabancı yöneticiler ön plana çıkmaya başladı. Koç, Otosan'daki yüzde 11 hissesini Ford'a satarak hisseleri eşitlemişti. Hisse eşitlenmesinin hemen ardından, adı Ford Otosan olarak değişen şirketin Genel Müdür Baş Yardımcılığına Amerikalı Mark Schulz getirildi.

RENAULT'DA DURUM FARKLI

Renault'da ise bir başka gelişme yaşandı. Fransız Renault ile Oyak, üretim ve pazarlama şirketlerindeki hisselerini eşitledikten sonra şirket içinde de bazı değişikliklere gidildi. Bu değişikliklerden ilki de, yıllarca Fransız Renault'da çalışmış bir Türk yönetici; Müfit Ataseven'in Renault Mais Genel Müdür Yardımcılığına atanmasıyla yaşandı. Müfit Ataseven, Renault Mais şirketinde Fransızları temsilen göreve başladı. Bunun dışında sektörde üretici firmaların başında yıllardır yabancı yöneticiler bulunuyor. Oyak Renault'nun başında Jaques Chevaut, General Motors'un başında ise Kevin Jackson var.

Mark Schulz, Valparaiso University Makine Mühendisliği mezunu. Daha sonra University of Detroit'te işletme, Üniversity of Michigan'da Makine Mühendisliği ve Massachusetts Institute of Technology'de Sloan bursuyla Endüstri Yönetimi dallarında master yaptı.

Carlo Dappiaggi 1963 yılında Fiat Holding'de çalışmaya başladı. 1987-1990 yılları arasında Brüksel'deki Fiat Auto Belgio'nun idare müdürü olarak görev yaptı.1990-1992 yıllarında Lancia otomobillerin ihracat müdürü olarak görevine devam etti. 1992-1994 yılları arasında Lancia otomobillerinin İtalya Pazarı yöneticiliği yaptı. Dappiaggi, 1995 ve 1997 yılları arasında da Fiat Auto Nederland'da İdare Müdürlüğü yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!