Yeraltı görüntülemede dünyayla yarışıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Yeraltı görüntülemede dünyayla yarışıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 00:59

Bugüne kadar ithal ettiğimiz yer altı görüntüleme sistemlerini artık üretir hale geldik. ABD ve Almanya’nın elinde olan Türkiye pazarına artık ithal yeraltı görüntüleme cihazları girememeye başladı. Ürettiğimiz ürünleri çeşitli ülkelere ihraç etmeye başladık.

Haberin Devamı

Fiyatları 10 bin Euro’dan başlayan ve 35 bin Euro’ya kadar çıkan yer altı görüntüleme sistemleri, artık Türkiye’de üretilir hale geldi. Conrad yeraltı görüntüleme sistemleri üreticisi işadamı Erol Gökalp, bu cihazları üretmek için 5 yıldır Ar-Ge’ye yatırım yaptıklarını ve meyvelerini almaya başladıklarını söyledi. Bugüne kadar ithal edilen yeraltı görüntüleme cihazlarının ABD ve Almanya’dan ithal edildiğini belirten Gökalp, “Özellikle Almanya’dan yoğun bir ithalat yapılıyordu. Fakat biz üretime başladıktan sonra ithalat durdu. Fiyatları 10 bin ile 35 bin Euro arasında değişen bu cihazların en pahalısını biz yerli üretimle 8 bin TL’ye satar hale geldik. Ayrıca ithal cihazı kullananlar herhangi bir arıza olduğunda servis için cihazı Almanya’ya göndermek zorunda kalıyordu. Biz bu cihazları burada üreterek bu sorunu da aşmış olduk. Gerek bekleme süresi, gerek servis maliyetlerini de neredeyse yüzde 90 oranında aşağılara düşürdük” dedi.

Haberin Devamı

‘YETERSİZ CİHAZLAR TARİHE ZARAR VERİYOR’
Türkiye’de yoğun olarak kullanılan sıradan dedektörlerin tüm madenlere sinyal verdiğini ve bilinçsizce yapılan kazıların tarihe zarar verdiğini anlatan Conrad yeraltı görüntüleme sistemleri üreticisi Erol Gökalp, şöyle devam etti: “Bizim yerli üretimle hayata geçirdiğimiz cihazlar dedektörden öte özelliklere sahip. 5 yıllık bir Ar-Ge çalışmasının ürünü olan bu cihazların çeşitli özellikleri bulunuyor. 3 farklı sistemi bir arada bulunduran X3 Ultra, 4 farklı çalışma modunu bir arada bulunduran GEOX4 gibi Conrad markasıyla satışa sunduğumuz tamamı yerli kaynaklarla yapılmış ürünler. 5 çeşit yer altı görüntüleme cihazı ürettik. Bunların normal dedektörden farkı daha derine nüfus etmesi, görüntü vererek aramalarda kazı yapılmadan önce doğaya zarar verilmesine engel olunması, hata payının daha az olması, boşluğu ve suyu tespit etmesidir. Bilinçsiz cihaz kullananlar sırf bu yüzden kazdıkları alanlarda tarihi eserlere zarar verebiliyorlar”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!