Yeni programa G-7 destekli IMF finansmanı

Güncelleme Tarihi:

Yeni programa G-7 destekli IMF finansmanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2001 00:00


Yeni ekonomik programın dış finansman ihtiyacının, sanayileşmiş yedi ülkenin oluşturduğu G-7 ülkelerinden doğrudan ya da dolaylı kredi şeklinde değil, bu ülkelerin desteğini alarak, IMF'den sağlanacağı belirtiliyor.
Haberin Devamı

IMF, rezervleri arttırmak ve yeni programın finansman ihtiyacını karşılamak üzere, geçen yıl Aralık ayında vermeyi kabul ettiği ek rezerv kolaylığı (SRF) adı altında 7.5 milyar dolarlık krediye ilave olarak ek kredi sağlayacak.

IMF'den sağlanacak kredinin, 5-6 milyar dolar düzeyinde olabileceği, fakat bununla ilgili ayrıntılı çalışmaların, halen Türkiye'de olan ve çarşamba günü Türkiye'den ayrılması beklenen IMF heyeti ve IMF yönetimiyle sürdürüldüğü belirtiliyor.

IMF heyetinin, Washington'daki üst düzey IMF yetkilileriyle de sürekli temas halinde yeni ekonomik program ve ek finansman konusunda görüşmelerde bulunduğu ifade ediliyor.

YENİ NİYET MEKTUBU

IMF'nin, Mayıs ayı başlarında yapacağı İcra Direktörleri Kurulu'na sunulmak üzere yeni bir Niyet Mektubu'nun, halen Türkiye'de bulunan IMF heyetiyle Washington'a gönderileceği ifade ediliyor.

Yeni ekonomik programın makro ekonomik hedeflerini, daha önce imzalanan Stand-By anlaşmasından farklı olduğunu belirten yetkililer, bu nedenle, yeni bir mali yardım için yeni bir Niyet Mektubu'nun IMF'ye sunulacağını vurguluyorlar.

Yeni Niyet Mektubu'nun, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda onaylanmasının ardından, IMF'nin, 2001 yılı Ek Bütçe Yasası'nın çıkartılmasını bekleyeceği ve bundan sonra yeni ilave kredinin gönderilebileceği belirtiliyor.

Yeni ekonomik programın, özellikle harcamalarda istenilen oranda tasarruf sağlama ve vergi oranlarını artırmama gibi IMF prensiplerine uygun olduğu, fakat yine de IMF'nin, Ek Bütçe'nin çıkartılmasını bekleyebileceği ifade ediliyor.

MALİ KAYNAK

Bu arada, daha önce sağlanan 6.25 milyar dolarlık kaynağın kullanımının öne çekileceği, Dünya Bankası'nın yaklaşık 5 milyar dolarlık CAS (Ülke Yardım Stratejisi) kredisinin kullanımını da hem öne çekileceği, hem de bir kısmının nakit kullanıma tahsis edileceği öğrenildi.

Böylece, gerek IMF, gerekse Dünya Bankası desteğiyle, Türkiye'ye toplam 15-16 milyar dolarlık bir dış kaynak sağlanmış olacak.

Öte yandan, Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC), Dünya Bankası'nın vermeyi planladığı Mali Sektör Uyum Kredisi'ne (FSAL) paralel olarak, co-finansman (karşılıklılık esasına dayanan kredi) kredisi olarak, Türkiye'ye en az 750 milyon dolar kredi sağlayacak.

IMF, stand-by çerçevesinde 4 milyar dolarlık kaynağın kalan 2.9 milyar doları ve Kasım krizi sonrası da 7.5 milyar dolar yardım paketi hazırlamıştı. Kasım krizine kadar 4 milyar dolarlık stand-by kredisinin 1.1 milyar doları kullanılmıştı. IMF'den sağlanan kaynaktan henüz 6.25 milyar doları kullanılmamış durumda.

SRF'nin geri ödemesi gelecek yılın ortasından itibaren başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!