Yeni faiz artışı rafta

Güncelleme Tarihi:

Yeni faiz artışı rafta
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2014 01:47

MERKEZ Bankası’nın dünkü Para Politikası Kurulu metninde yer alan, “Kurul son dönemde enflasyon görünümü ve beklentilerde gerçekleşen bozulmayı dikkatle takip etmektedir” cümlesi küçük de olsa yeni bir faiz artırımın ‘rafta’ olduğunu düşündürdü.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası dün, ‘ne yapacak?’ diye çok da merak edilmeyen ve belki de en sakin olduğu bir atmosferde toplanarak karar aldı; 28 Ocak tarihinde yükselttiği faizleri değiştirmedi. Toplantı öncesinde, Merkez Bankası’nın çoktan kaybettiği itibarı toparlamak için küçük de olsa yeni bir faiz artırım yapması gerektiği görüşünü vurgulayan raporlar vardı. Merkez Bankası’nın dünkü Para Politikası Kurulu (PPK) metninde yer alan şu satırlar, aslında bunun ‘rafta’ olduğunu düşündürüyor; “Kurul son dönemde enflasyon görünümü ve beklentilerde gerçekleşen bozulmayı dikkatle takip etmektedir.”

YÜZDE 5 BEKLEYEN YOK

Söylenen şu; kur artışı, gıda fiyatlarındaki artış eğilimi ve vergi ayarlamaları, beklenenin ötesinde bir fiyatlama davranışı getirecek mi, bu görülecek mi, buna bakacağız. Merkez Bankası ön yüklemeli bir faiz artışı yaptığını söyleyerek, bunun da sonuçlarını, etkisini beklediğini vurguluyor. Sorun şurada; Merkez Bankası Beklenti Anketi’ne göre bu yıl sonu için enflasyon beklentisi yüzde 7.92 yani yüzde 8’e yakın. Bir yıl sonrası için yüzde 7.21, iki yıl sonrası için 6.63 Yani, ne bu yılsonu için, ne de 2015 sonu için yüzde 5’lik bir enflasyon bekleyen yok. Peki, Merkez Bankası bugün ne yapıyor? Şunu piyasanın ihtiyacı olan parayı eskisi gibi karmaşık, etraftan dolanan ve ‘her nabza şerbet’ bir yolla değil, yüzde 10’luk tek bir faizle haftalık olarak veriyor. Gerektiğinde de, likiditesini ayarlayamayanlar için de yüzde 11.5 ve yüzde 12 ile gecelik vadede para veriyor.Gayet net ve açık. Kimse “faiz oranı nedir?” diye sormuyor artık. BİST’teki Bankalararası para piyasasında gerçekleşen işlemlerde ortalama gecelik faiz ise yüzde 11.5 seviyesi civarında oluşuyor. Bu da, Merkez Bankası’nın piyasaya verdiği likiditeyi ayarlaması ile oluşan bir durum. Şubat başında haftalık yüzde 10’la piyasaya verdiği paranın miktarını 52 milyar TL’den, önce 49 milyar TL’ye, son olarak da geçen hafta 45 milyar TL’ye düşüren Merkez Bankası, gecelik vadedeki faizlerin yüzde 11.5 seviyesinde oluşmasını sağladı. Bu ters verim eğrisi oluşturma ve beklentileri daha olumlu bir hale getirmenin de önemli bir ‘taktik’ parçası olarak görülüyor. Eğer Mart başında açıklanacak Şubat enflasyonu hesaplananın da üzerinde gelirse, enflasyon beklentisi yüzde 8-9’a doğru ilerlerse mevcut sıkılaştırmanın üzerine yeni bir faiz artışı yapılması gerekecek.

Haberin Devamı

Bu soruları cevaplamalı

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası faiz politikasını basitleştirdi ancak, hala tepki fonksiyonunu açık biçimde ortaya koymuyor. Merkez diyor ki; “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.” Şu soruların yanıtını açık bir biçimde ortaya koymalı; ‘belirgin iyileşme’ hangi seviyeye gelince olacak, bunun için ne zamana kadar beklenecek? Olmazsa banka ne yapacak? İşte bu noktada hala eksik var; Merkez Bankası hala ‘tepki fonksiyonu’ için ‘yol haritası’ koymuyor. Merkez Bankası ‘tamam mı, devam mı?’ molasında; eğer yeniden geride kalırsa yine yüksek bedeller ödemeye devam edeceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!