Yeni ehliyet fiyatı 101 değil, 15 lira

Güncelleme Tarihi:

Yeni ehliyet fiyatı 101 değil, 15 lira
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2013 15:11

hürriyet.com.tr'nin duyurması üzerine paralı ehliyet konusunda sosyal medyada başlayan kampanyalar sonuç verdi. Meclis’te görüşülen torba teklifle yenilenecek ehliyetlerin fiyatı konusunda çıkan tartışma sona eriyor. 101 lira yerine yeni ehliyetler için 15 lira alınacak.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de “yeniden gözden geçireceğiz” dediği 101 liralık yenileme ücreti için “Sadece maliyet ücreti olan 15 lira alınacak” dedi. Buna ilişkin önerge bugün Meclis’teki torba teklife eklenerek yasalaştırılacak.

24 MİLYON SÜRÜCÜYÜ İLGİLENDİRİYOR

24 milyon sürücü ehliyetinin değiştirilmesi, üstelik bunun için 101 TL "değerli kağıt bedeli" alınmasına ilişkin yapılan haberin ardından, gerek facebook'ta, gerek Twitter'da başlatılan kampanları, hükümet ve TBMM de duydu. Ve öngörülen ehliyet ücretlerinin 101 TL'den yaklaşık 15 TL'ye indirilmesi kararı alındı.

Haberin Devamı

hurriyet.com.tr, Trafik Kanunu'nda yapılacak değişikliğe ilişkin TBMM'ye verilen yasa teklifini haberleştirmişti.
Habere konu olan yasa değişiklik teklifi, ehliyet alanların bunu ömür boyu kullanmalarına ilişkin mevcut düzenlemenin değiştirilmesini öngörüyor. Bu da, halen sürücü ehliyetine sahip 24 milyon kişiyi doğrudan ilgilendiriyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tartışmaya açılan teklif, ehliyetlerin yönetmelikle belirlenecek süre içinde değiştirilmesini öngörüyor.
Teklifte, belirlenecek bu geçiş süreci içinde ehliyetini değiştirenlerden harç ücreti alınmaması bulunuyor. Ancak, harç ücreti alınmazken, ehliyet sahiplerinin "değerli kağıt bedelini" ödemelerini öngörüyor.

Bunun anlamı da şu; halen Türkiye'de mevcut 24 milyon ehliyet sahibi, ehliyetlerini yenilemek için 101 TL "değerli kağıt bedeli" ödemek zorunda kalacak.
hürriyet'in yaptığı bu haber üzerine, önce twitter'da, ardından da facebook'ta 101 TL'lik ehliyete tepki kampanyaları başlatıldı.
Twitter'daki kampanya o kadar büyük ilgi gördü ki, "ehliyet için 101 TL veremem" hashtag'i trend topic haline geldi.

 
İLK DUYAN MALİYE BAKANI ŞİMŞEK OLDU
 
hürriyet.com.tr'nin duyurduğu haber üzerine başlayan sosyal medya kampanyalarını ilk duyan da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu.
 
HESAP BİR GÜNDE 2.06 MİLYAR LİRA ŞAŞTI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı rakamlara göre ehliyetlerin yenilenmesi için her sürücünün 101 TL para ödemesi gerekiyordu. Yani bu hesaba bakıldığı zaman 24 milyon ehliyetli için devlet tam olarak 2.42 milyar TL toplayacaktı.

Fakat bugün mecliste yapılan görüşmeler sonucunda ehliyetler için sadece maliyet ücreti olan 15 TL alınacağı açıklandı.

Bu hesaba göre ise devlet sürücülerden sadece 360 milyon TL para toplayacak. Yani dün geceden bu yana süren sosyal medya tepkileri maliyenin hesabını yaklaşık 2.06 milyar TL şaşırttı. Peki ya dünyanın diğer yerlerinde ehliyet yenilemenin maliyeti ne? İngiltere’de ehliyeti yenileme ücreti 20 sterlin yani yaklaşık 60 TL. ABD eyaletlerinde ise bu rakam 50 ve 196 lira arasında değişiyor.


Şimşek, bu kampanyalara yine twitter'dan yanıt verdi. Bakan Şimşek attığı twitte, "Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız ile konuştum. Ehliyet yenileme ücreti yeniden gözden geçirilecek! Ama ücret maliyetin altında olmayacak" dedi. 
 
EHLİYET DEĞİŞTİRMEK 15 TL OLACAK
 
Mehmet Şimşek'in twitinin ardından, AK Parti TBMM Grubu da harekete geçti. AK Parti adına verilecek olan bir değişiklik önergesi ile, ehliyet değiştireceklerin yeni ehliyetin sadece "maliyetini" ödemesi hükme bağlanacak.

Haberin Devamı

Maliyet konusunda ise ortaya değişik rakamlar atılıyor; Muhalefet milletvekilleri bir sürücü belgesinin maliyetinin 5TL olduğunu söylüyorlar.
Ancak Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Partili Lütfi Elvan, 5 TL'lik maliyetin mevcut çipsiz ehliyetlerin maliyeti olduğunu, yeni ehliyetlerin çipli olacağını, bunun maliyetinin de bu rakamdan biraz daha yüksek olacağını söyledi.  Çipli ehliyetlerin maliyetinin de yaklaşık 15 TL olacağı ifade ediliyor.

Elvan, hürriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, ehliyet değiştireceklerin yeni sürücü belgesinin sadece maliyetini ödemesine ilişkin değişiklik önergesinin de hazırlandığını, yasa TBMM Genel Kurulu'nda görüşülürken verileceğini vurguladı. 

Haberin Devamı

TBMM'DE KABUL EDİLDİ

Akşam saatlerinde TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmede ise 101 liralık ehliyet yenileme ücretinin 15 liraya düşürülmesine ilişkin madde kabul edildi.

ayalp@hurriyet.com.tr

tyılmaz@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!